Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-01-2020 14:45

Δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για θέματα διασποράς, στην Αθήνα

Θα ήθελα, πρώτα να ευχαριστήσω τον φίλο Yφυπουργό για τη θερμή φιλοξενία. Είναι η δεύτερη συνάντηση μου μαζί του σε λιγότερο από ένα μήνα.

Χαίρομαι, επίσης, που συναντώ  ξανά ένα καλό μου συνεργάτη και φίλο της Κύπρου, τον Πρόεδρο του Jewish Αgency, Isaac Herzog.

Σήμερα είχαμε ακόμα μια τριμερή συνάντηση για θέματα Διασποράς την 6η κατά σειρά.  Και θέλω να επιβεβαιώσω ότι και αυτή η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για θέματα διασποράς ήταν επιτυχής και παραγωγική.

Η συνεργασία μας για θέματα διασποράς συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών σχέσεων των τριών χωρών μας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που τα θέματα αυτά έχουν ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία των αρχηγών των κρατών μας. 

Έχουμε ιστορική διασπορά οι τρεις χώρες με πολλά κοινά ιστορικά στοιχεία και η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια για τις χώρες μας, για την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Μας ενώνουν ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί, κοινές αξίες και παραδόσεις, με κοινές επίσης επιδιώξεις και στόχους όσον αφορά τη μελλοντική μας πορεία. 

Έχουμε ένα κοινό όραμα για την περιοχή μας.

Η συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ είναι και παραμένει ο πιο σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, ασφαλείας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κύπρος και Ελλάδα είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ στην προσπάθεια του για αντιμετώπιση του αντισημιτισμού.  Είναι γι αυτό τον λόγο που και οι δύο χώρες αποφάσισαν την υιοθέτηση του νομικά μη δεσμευτικού, λειτουργικού ορισμού του αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance).

Σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής συνεργασίας για θέματα διασποράς αποτελεί η νέα γενιά των τριών χωρών. Αποτελεί ένα ζωντανό και ελπιδοφόρο κύτταρο και επενδύουμε σε αυτή. 

Είναι γι’ αυτό το λόγο που σήμερα, όπως και το προηγούμενο διάστημα, έχουμε συμφωνήσει σε συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν τη νέα γενιά της διασποράς μας, όπως η πραγματοποίηση της συνάντησης των νέων των τριών χωρών «Ταξίδι στις ρίζες 2», η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου 2021 στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος, η διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης από τις οργανωμένες ομοσπονδίες της διασποράς των τριών χωρών στο εξωτερικό, ειδικά στις Η.Π.Α, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε συνεργασία μεταξύ των φοιτητών μας σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θέλουμε να τους φέρουμε πιο κοντά στις ρίζες, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των τριών χωρών. Κοινό ταξίδι στις ρίζες.

Πολύ σημαντικό, επίσης, πυλώνα της στρατηγικής αυτής αποτελεί η στενότερη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα των διασπορών μας.  

Αποφασίσαμε, σήμερα, συγκεκριμένες δράσεις για να πετύχουμε τον πιο πάνω στόχο. Θέλουμε τις οργανώσεις μας να εργαστούν μαζί για να προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών μας σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό. Το παράδειγμα των Η.Π.Α. αποτελεί μια πετυχημένη συνταγή που πρέπει να ακολουθήσουν και να υιοθετήσουν και σε άλλες χώρες. 

Ευχαριστώ για ακόμα μια φορά τους φίλους μου Κώστα και Isaac για αυτή τη δημιουργική και παραγωγική συνάντηση σήμερα, αλλά και για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Είμαι σίγουρος πως μέσα από αυτή τη στενή συνεργασία θα υλοποιήσουμε με επιτυχία την κοινή μας στρατηγική, τους κοινούς μας στόχους, αξιοποιώντας τη διασπορά των τριών χωρών μας.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση για θέματα διασποράς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα. 

(ΡΜ/ΕΚ/ΕΙ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα