Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-02-2020 17:00

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου στο Ε’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που παρίσταμαι και απευθύνω χαιρετισμό στην έναρξη του Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με τίτλο «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο».  Τόσο το συνέδριο όσο και η παράλληλη δράση που αφορά στην έκθεση εικόνων με τίτλο «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο διά των εικόνων της» αποδεικνύουν περίτρανα τον πολυσχιδή ρόλο που διαδραματίζει η Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και που αφορά τόσο στο πνευματικό όσο και στο κοινωνικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Πανιερώτατε, σας διαβιβάζω τις ευχές και ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελείτε, ο οποίος δυστυχώς, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.  

Η Κυπριακή Αγιολογία είναι συνυφασμένη τόσο με την Εκκλησιαστική Ιστορία όσο και με την Ιστορία της Κύπρου.  Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που με πρωτεργάτη τον χρονογράφο Λεόντιο Μαχαιρά, η Κύπρος αποκαλείται σε διάφορα συγγράμματα ως η «Νήσος των Αγίων» καθότι, πληθώρα Αγίων γεννήθηκαν, έζησαν, μαρτύρησαν ή κοιμήθηκαν στο νησί μας. Ο Χριστιανισμός και οι αρχές που πρεσβεύει είναι βαθιά ριζωμένος στην συνείδηση και στην καθημερινότητα των Κυπρίων. Ο λαός μας ξέρει να τιμά και να σέβεται τους Αγίους του.  Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί η γενναιοδωρία με την οποία αυτός ο λαός «βάπτισε» τα χωριά και τις τοποθεσίες του νησιού του με ονόματα αγίων. Μέσα από τους βίους των Αγίων της Εκκλησίας μας μπορούμε να αντιληφθούμε και την ιστορική πορεία του λαού μας. Για αυτό θεωρώ πως η συμβολή αυτών των συνεδρίων στην μελέτη του βίου, του έργου και των τιμών που αποδίδονται στους Κύπριους Αγίους είναι υψίστης σημασίας.  

Ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κύπρου, Απόστολος Βαρνάβας, ο οποίος είχε καταγωγή από την Κύπρο, μαζί με τον Απόστολο Παύλο μετέδωσαν το 45 μ.Χ. τον Χριστιανισμό. Ο πλήρης εκχριστιανισμός του νησιού μας από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μαρτυρείται μέσα από τους αρχαίους χριστιανικούς ναούς οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το νησί.  Η Κύπρος είχε καταστεί από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια ως εκκολαπτήριο Αγίων, των οποίων η πίστη, η αγάπη και η θυσία για τα Θεία μεταλαμπαδεύτηκαν στους κατοίκους αυτού του νησιού. Για αυτό τον λόγο είναι σημαντική η διενέργεια Συνεδρίων που επικεντρώνονται στην συστηματική και επιστημονική μελέτη της Κυπριακής Αγιολογίας.   

Εξέχουσα θέση στο Κυπριακό Αγιολόγιο κατέχει ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος ο οποίος γεννήθηκε στα Λεύκαρα το 1134. Το 2019 συμπληρώνονται 800 χρόνια από την κοίμηση του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Από το ασκητήριό του, ο Άγιος Νεόφυτος όχι μόνο συμβούλευε τους πιστούς αλλά ασχολήθηκε και με την συγγραφή πνευματικών έργων και καταγραφή διαφόρων γεγονότων της εποχής του καθιστώντας τον ένα από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής του.  Πριν την κοίμησή του στις 12 Απριλίου 1219, ο Άγιος Νεόφυτος οργάνωσε την Εγκλείστρα και θεμελίωσε το Ναό που υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Παναγίας. Στην μονή του Αγίου Νεοφύτου διέπρεψαν αρκετοί ιερωμένοι όπως ο νυν Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κκ. Χρυσόστομος Β’ ο οποίος υπηρέτησε εκεί ως δόκιμος (1953 - 1963), ως διάκονος (1963 - 1972) και ως ηγούμενος (1972 - 1978).   

Η βαθιά πίστη του λαού μας εκφράζεται και μέσα από την λαϊκή ευσέβεια και τιμή που επιδεικνύει προς την Θεοτόκο. Οι Ιερές Μονές αφιερωμένες προς το Θεοτόκο, όπως η Ιερά Μονή Κύκκου, η Ιερά Μονή Μαχαιρά, η Ιερά Μονή Χρυσορρογιατίσσης, η Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης, η Μονή της Παναγίας της Ασίνου αποτελούν ένα ενδεικτικό παράδειγμα του σεβασμού που επιδεικνύει ο λαός μας προς την Παναγία. Ανάλογος σεβασμός και τιμή επιδεικνύεται και μέσα από τις αναφορές και τους εγκωμιαστικούς λόγους του Αγίου Νεοφύτου προς τη Θεοτόκο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω πιστεύω ακράδαντα ότι το θέμα του συνεδρίου με τίτλο «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» και το οποίο είναι αφιερωμένο στα 800 χρόνια (1219 μ.Χ - 2019) από την κοίμηση του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου θα επιφέρει σημαντικά ευρήματα και γνώσεις οι οποίες θα διανθίσουν περαιτέρω το Κυπριακό Αγιολόγιο.

Με αυτές τις σκέψεις, καλωσορίζω τόσο τους διακεκριμένους καθηγητές, ερευνητές, και εισηγητές όσο και τους εκλεκτούς καλεσμένους και είμαι σίγουρος ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί και αφορούν στο Ε’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα ευοδωθούν.

______________

(ΑΤ/ΣΧ/EI)