Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2020 13:59

Ομιλία Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη μνημόνευση Αυστραλών και Αμερικανών πυροσβεστών που θυσιάστηκαν στις πυρκαγιές της Αυστραλίας

Τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα τους τέσσερις Αυστραλούς και τους τρεις Αμερικανούς πυροσβέστες θύματα των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία, οι οποίοι, επιτελώντας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό το καθήκον τους, πάλεψαν γενναία με τη μανία της πύρινης λαίλαπας θέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο και την ίδια τη ζωή τους.

Στη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει βιώσει ποτέ η Αυστραλία, οι νεκροί πυροσβέστες και χιλιάδες εθελοντές επιχείρησαν σε δεκάδες πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν στη χώρα. Στις πλέον αντίξοες συνθήκες, κόντρα στους ισχυρούς ανέμους και την ακραία ξηρασία, αγωνίστηκαν με νύχια και με δόντια, προκειμένου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις φονικές πυρκαγιές, που στο διάβα τους προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές.

Ο απολογισμός από τις τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές στη μακρινή, αλλά τόσο κοντινή Αυστραλία, με την οποία μας συνδέουν ωστόσο διαχρονικά ισχυροί δεσμοί, τραγικότατος: δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν, εκατοντάδες κτήρια, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπιτιών, καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν άστεγοι, αλλά και τεράστια οικολογική καταστροφή. Η άγρια ζωή της ηπείρου κατέστη το μεγαλύτερο θύμα, με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ολοκαύτωμα. Αναμένεται ότι η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες, για να επουλώσει τις βαθιές πληγές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Μια πικρή πραγματικότητα για την οποία είχαμε το θλιβερό προνόμιο να πάρουμε μια μικρή γεύση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Αυστραλία μαζί με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία.  Μεταφέραμε στον Γενικό Κυβερνήτη της χώρας και τους άλλους συνομιλητές μας, την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου, όπως επίσης και ένα συμβολικό ποσό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πυρκαγιών.

Ως κυπριακή πολιτεία, έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό της Αυστραλίας, μιας χώρας που φιλοξένησε και έγινε η δεύτερη πατρίδα πολλών συμπατριωτών μας οι οποίοι την επέλεξαν, σε καιρούς δύσκολους, ως τόπο εγκατάστασης και διαμονής. Η περίπτωση της μετανάστευσης από την Κύπρο και την Ελλάδα στην Αυστραλία, αλλά και στην Αμερική, ας σημειωθεί, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για χώρες στις οποίες εκπλήρωσαν με επιτυχία τους στόχους τους και όχι λίγες φορές μεγαλούργησαν ακόμα και μετανάστες της πρώτης γενιάς.

Η σημερινή συμβολική μνημόνευση των Αυστραλών και των Αμερικανών πιλότων-πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος, αλλά και όλων των εθελοντών πολιτών, που με γενναιότητα, αλτρουισμό και αυταπάρνηση ρίχτηκαν στη μάχη ενάντια στις πυρκαγιές αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής. Το φωτεινό παράδειγμα της προσφοράς και της θυσίας τους για έναν υψηλό σκοπό, αναδεικνύει και εξυψώνει εκ νέου την ανθρώπινη αξία, και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους.

Η συνάρτηση της κλιματικής αλλαγής με ακραία καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα σε όλο τον πλανήτη, με αρνητικό αντίκτυπο στη φύση και τη ζωή, όπως στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία πρόσφατα, υπογραμμίζει με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη ανάληψης συλλογικής δράσης από τη διεθνή κοινότητα, αν θέλουμε να υπάρξει συνέχιση της επιβίωσης και μέλλον για την ανθρωπότητα. Επιβάλλεται να ενταθούν οι προσπάθειες για λήψη τέτοιων δράσεων και μέτρων, ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ και ευχαριστήσω τον Φιλοαστυνομικό Σύνδεσμο Κύπρου, για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιήσει, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αποφοίτων Πανεπιστημίων Αυστραλίας, τη σημερινή τελετή για απόδοση τιμών στους ήρωες δασοπυροσβέστες, μέσω της οποίας τιμάται εν γένει και ο απόδημος ελληνισμός στην Αυστραλία και στην Αμερική.

(ΕΚ/ΕΧΡ)