Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2020 12:33

Αναφορά Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου και στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων

Προ ημερησίας διατάξεως θα ήθελα να αναφερθώ και στη θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά και υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου στις 3 Μαρτίου 1957. Η αυταπάρνηση που επέδειξε ο Γρηγόρης Αυξεντίου, που θυσιάστηκε στον πιο ωραίο αγώνα που μπορεί ένας άνθρωπος να δώσει τη ζωή του, στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας του από ξένους ζυγούς, συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους εμάς και να μας δίνει μαθήματα ήθους, πατριωτισμού και προσήλωσης στον αγώνα για την προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας. Το όνομα του Γρηγόρη Αυξεντίου θα παραμείνει ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορική μνήμη του λαού μας και εμείς, αισθανόμενοι δέος και ευγνωμοσύνη για τους αγώνες και τη θυσία του, έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον δικό μας αγώνα για τον υπέρτατο στόχο και πόθο του λαού μας, να καταστεί η πατρίδα μας ελεύθερη και πλήρως ανεξάρτητη.

Ως ελάχιστη απόδοση τιμής, σας καλώ όπως τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου. Αιωνία του η μνήμη.

Θα ήθελα, επίσης, να αναφερθώ στην Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων, η οποία καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων και τιμάται κάθε χρόνο την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου. Ο κύριος στόχος της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει τόσο το κοινό όσο και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με τις σπάνιες ασθένειες και τον αντίκτυπό τους στη ζωή των ασθενών, που υπολογίζεται ότι επηρεάζουν έως και 70.000 άτομα στον τόπο μας. Η ημέρα αυτή βελτιώνει τη γνώση του κοινού για τις σπάνιες ασθένειες και ενθαρρύνει ταυτόχρονα τους αρμόδιους φορείς να ανταποκριθούν στις ανάγκες εκείνων που ζουν με τις ασθένειες αυτές.  Η μέρα Σπάνιων Παθήσεων έχει επίσης στόχο την προώθηση  περαιτέρω έρευνας προς την εξεύρεση θεραπειών για σπάνιες νόσους και την παροχή μεγαλύτερης στήριξης, οικονομικής ή άλλης, στους πάσχοντες, που ένα υψηλό ποσοστό τους είναι παιδιά και έφηβοι.

(ΕΚ/ΣΧ)