Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-06-2020 12:36

Τελετή βράβευσης διακριθέντων μαθητών στον διαγωνισμό μαθητικού δοκιμίου πρεσβείας της Ελλάδας

Στην Πρεσβευτική κατοικία, στις 29 Ιουνίου 2020 και ώρα 19:00, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκου, θα λάβει χώρα η τελετή Απονομής των Βραβείων του φετινού Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας.

Ο θεσμός καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1976 και από τότε διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο σε Παγκύπριο επίπεδο. Σκοπός του Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου είναι να προωθήσει την ελληνική παιδεία και πολιτισμό, καθώς και την ανάπτυξη του προβληματισμού και του ενδιαφέροντος των νέων για το ρόλο και τη συμβολή του ελληνικού πνεύματος στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σκέψης και στη διάπλαση ενεργών, υπεύθυνων και δημοκρατικών πολιτών.

Ο διαγωνισμός του μαθητικού Δοκιμίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Δράσης της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο, το οποίο εδράζεται στην πεποίθηση ότι η Παιδεία και ο Πολιτισμός μας θα πρέπει να ενισχύονται και να προβάλλονται, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική τους, ως βασικό συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και ως ελληνική συμβολή, με οικουμενική αξία, στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Θέμα του φετινού διαγωνισμού αποτέλεσε το κάτωθι απόσπασμα από την “Ασκητική” του Ν. Καζαντζάκη: «Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιό τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.».  Με αφορμή το ανωτέρω απόσπασμα οι μαθητές κλήθηκαν να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους ο σημερινός Έλληνας μπορεί να συνεχίσει την πορεία του στο χρόνο, έχοντας ως ύψιστο χρέος του να ξεπεράσει τους προγόνους του και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που βιώνει σήμερα η Ευρώπη.

Χορηγοί των βραβείων είναι: η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η εταιρεία BakerTillyinSouthEastEurope, το Δικηγορικό Γραφείο Δρ. Κ. Χρυσοστομίδη & ΣΙΑ και η εταιρεία P & PIcecreamGroup.

 

(ΝΝ/ΕΧΡ)