Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-04-2018 13:32

Παρέμβαση του βουλευτή Κ. Ευσταθίου στην ΚΣΣΕ για την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη

Το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, υπό την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Συνέλευσης, εκπροσώπησε την Επιτροπή στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη.

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το δημοσιογραφικό επάγγελμα και εν γένει η ελευθερία της έκφρασης. Ένεκα της τεχνολογικής προόδου και της εμφάνισης νέων διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας, το δημοσιογραφικό επάγγελμα, εξήγησε ο κ. Ευσταθίου, καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αξιοποιώντας τις θετικές συνέπειες και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που προκύπτουν. Ειδικότερα, ανέφερε, θα πρέπει να θεσπιστούν νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, που να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ενίσχυση της ακεραιότητας της ειδησιογραφίας. Κοινωνικές πρόνοιες που να κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσιογράφων είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικά, συμπλήρωσε. Περαιτέρω, επεσήμανε ο κ. Ευσταθίου, οι δημοσιογράφοι πρέπει να εργάζονται μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή άλλων συμφερόντων, που να θέτουν σε κίνδυνο την αμεροληψία αλλά και την εγκυρότητα της πληροφόρησης. 

Εξάλλου, στη ψηφοφορία που ακολούθησε τη συζήτηση Έκθεσης για την παρέκκλιση από το Άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΑΔ) και τη διακήρυξη ενός συμβαλλόμενου κράτους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο κ. Ευσταθίου καταψήφισε το σχετικό Ψήφισμα και την Έκθεση. Επεξηγώντας τη ψήφο του, ο κ. Ευσταθίου, ανέφερε ότι οι συστάσεις και τα μέτρα, που εμπεριέχονται στο εν λόγω Ψήφισμα, διέπονται από υπερβολική επιείκεια προς τις χώρες που επικαλέστηκαν το Άρθρο 15 για να περιορίσουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους. Δεν πρέπει, τόνισε, να επιδεικνύεται οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, που πλήττουν τη δημοκρατία, τοον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. 

(ΜΛ/ΕΙ)