Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2020 14:11

Αγρομετεωρολογικό Δελτίο Οκτωβρίου

Το Τμήμα Μετεωρολογίας, στην προσπάθειά του για αγρομετεωρολογική υποστήριξη της γεωργίας στον τόπο, εκδίδει εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μήνα ειδικό αγρομετεωρολογικό δελτίο, με βάση το σχετικό πρότυπο του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

Το δελτίο αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος  παρουσιάζονται τα κλιματικά χαρακτηριστικά του μήνα, στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η εποχική πρόγνωση του μήνα και στο τρίτο μέρος παρατίθενται σημαντικά προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία προηγούμενων μηνών. Για την κατανόηση των χρησιμοποιούμενων μετεωρολογικών όρων αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα κατάλληλο γλωσσάρι μετεωρολογικών όρων.

Το εκδιδόμενο δελτίο αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και ανανεώνεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα, ενώ η προσπάθεια εμπλουτισμού του είναι συνεχής.

 

Κλιματολογικά στοιχεία Οκτωβρίου

Ο Οκτώβριος, ο οποίος θα αναλυθεί κλιματικά πιο κάτω, είναι ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου (της μεταβατικής δηλαδή περιόδου από το Θέρος στο Χειμώνα). Ο Οκτώβριος κλιματικά διαφοροποιείται από το Σεπτέμβριο τόσο από πλευράς αύξησης της αθροιστικής βροχής όσο και μείωσης της θερμοκρασίας.

Προκειμένου να αποκτάται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα κλιματικά και κυρίως αγρομετεωρολογικά χαρακτηριστικά του Οκτωβρίου  παρουσιάζονται στον πίνακα πιο κάτω στοιχεία των σταθμών Αθαλάσσας, αερ. Λάρνακας και Πάφου, Άχνας, Πόλεως Χρυσοχόους και Προδρόμου, οι οποίοι έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτό ως αντιπροσωπευτικοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

 

Εποχική πρόγνωση για τον Οκτώβριο

Λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που εισάγονται από την εποχική αριθμητική πρόγνωση παρουσιάζεται η πρόγνωση για τον Οκτώβριο. Ο  Οκτώβριος  αναμένεται  ότι  θερμοκρασιακά  θα  είναι  κανονικός, αν και το πρώτο του δεκαήμερο ήταν σαφώς θερμοκρασιακά πάνω από τα κανονικά για τη εποχή, όπως και η ευρύτερη περιοχή. Το αναμενόμενο ύψος βροχής σχεδόν σε όλο το νησί κάτω του 50% του κανονικού. Παρόμοια ξηρικά χαρακτηριστικά παρουσιάζουν τα Βαλκάνια, η Μικρά Ασία, καθώς επίσης και Εγγύς και Μέση Ανατολή, εκτός από την περιοχή της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Απόκλιση μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας (oC) από την κανονική για το μήνα Οκτώβριο

Απόκλιση μέσης μηνιαίαςθερμοκρασίας(oC) απότην κανονική για το μήνα Οκτώβριο

 

 

Ποσοστό μέσης μηνιαίας βροχόπτωσης (%)σε σχέση με τηνκανονική για το μήνα Οκτώβριο

 

 

Προκαταρκτικά μετεωρολογικά στοιχεία Σεπτεμβρίου

Από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας και τα οποία παρουσιάζονται στον πιο κάτω πίνακα για τους επιλεγμένους σταθμούς αναφοράς, φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν όλες οι μέσες ημερήσιες μέγιστες και οι ημερήσιες ελάχιστες ήταν κατά πολύ πάνω από τις κανονικές.

 

Κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2020, σημειώθηκαν στις πλείστες περιοχές της Κύπρου ασυνήθιστα υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες, ενώ γενικά ο φετινός Σεπτέμβριος καταγράφεται ως ένας ακραία θερμός μήνας για αρκετές περιοχές της Κύπρου.

Καταγράφηκαν ακραίες μέγιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πέραν  των 4°C σε όλους τους σταθμούς αναφοράς, όπως στο σταθμό του Προδρόμου, όπου η ακραία μέγιστη (38.2°C) του ήταν πάνω κατά 13.6°C από την κανονική (24.6°C), αλλά και στο σταθμό της Αθαλάσσας, όπου η ακραία μέγιστη (45.3°C) του ήταν κατά 11.7°C πάνω από την κανονική (33.6°C).

Καταγράφηκαν ακραίες ελάχιστες θερμοκρασίες με θετικές αποκλίσεις πέραν των 4°C σε όλους τους σταθμούς αναφοράς, όπως στο σταθμό του Προδρόμου, όπου η ακραία ελάχιστή (25.9°C) του ήταν πάνω κατά 11°C από την κανονική (14.9°C), αλλά και στο σταθμό της Λάρνακας, όπου η ακραία ελάχιστή (26.8°C) του ήταν κατά 7°C πάνω από την κανονική (19.8°C).

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του μήνα Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες τύπου ΕΜΜΑ, με επίπεδο επικινδυνότητας κίτρινο, για τις 1, 3, 4, 7, 8, 11, 16 και 29 Σεπτεμβρίου, με επίπεδο επικινδυνότητας πορτοκαλί, για τις 5 και 9 Σεπτεμβρίου και με επίπεδο επικινδυνότητας κόκκινο για τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Επίσης από τα αρχικά δεδομένα, όπως αυτά καταγράφηκαν από το Τμήμα Μετεωρολογίας στις 21 και 25 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν βροχές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να καλυφτεί το 7% του κανονικού ύψους βροχής του μήνα.

Η μέση σχετική υγρασία το πρωί ήταν πολύ κοντά στο 32-61%.       

 

Στοιχεία Εξάτμισης και Ηλιοφάνειας Αυγούστου

Επίσης, για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των υφιστάμενων καλλιεργειών παρατίθεται πίνακας με τα δεδομένα εξάτμισης και ηλιοφάνειας για επιλεγμένους και πάλι μετεωρολογικούς σταθμούς τα οποία αντιστοιχούν στο μήνα Αύγουστο.

 

 

Για σκοπούς καλύτερης εποπτείας της κατανομής της βροχής παρουσιάζεται πιο κάτω χάρτης της Κύπρου με τη γεωγραφική κατανομή της προκαταρκτικής αθροιστικής βροχής για το μήνα Σεπτέμβριο.

 

 

καθώς και χάρτης με την γεωγραφική κατανομή του κλιματικού (κανονικού) ύψους βροχής για τον Σεπτέμβριο την κλιματική περίοδο 1981-2010.

 

(NN/EI)