Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2020 15:42

Εκδηλώσεις στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού

Το Τμήμα Περιβάλλοντος αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου σχετικά με την οικολογική εκτίμηση για εκδηλώσεις το καλοκαίρι 2021 σε περιοχή πλησίον της Πέτρας του Ρωμιού.

Επί τούτου διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

-       Για το εν λόγω θέμα εκπονήθηκε και αξιολογήθηκε ειδική οικολογική αξιολόγηση (ΕΟΑ) για την υλοποίηση των προτεινόμενων δραστηριότατων (συναυλίες) πλησίον της Πέτρας του Ρωμιού, περιοχή η οποία εμπίπτει στο Δίκτυο Natura 2000.  

-       Οι δραστηριότητες έχουν εγκριθεί με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι διασφαλίζουν την προστατευόμενη περιοχή και τα αντικείμενα προστασίας  (είδη πτηνοπανίδας). Σημειώνεται ότι, οι εν λόγω δραστηριότητες (εγκατάσταση ελαφρών υποδομών) δεν επηρεάζουν φυσικούς τύπους οικοτόπων και προτάθηκε από την Περιβαλλοντική αρχή όπως χωροθετηθούν σε απόσταση από την προστατευόμενη περιοχή (στο ανατολικότερο άκρο της προτεινόμενης περιοχής). 

-       Οι εκδηλώσεις χωροθετούνται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων (βορειοτέρα του παλαιού δρόμου) από την προστατευόμενη περιοχή και από το παράκτιο περιβάλλον. Σημειώνεται ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε επίδραση σε οικότοπους και είδη Κοινοτικού ενδιαφέροντος. Επίσης τονίζεται ότι  καθορίστηκαν μέτρα περιορισμού πιθανής οχληρίας των ειδών κυρίως από την φωτορύπανση της περιοχής.   

-       Η Περιβαλλοντική Αρχή έλαβε υπόψη της τα επιστημονικά δεδομένα για τα αντικείμενα προστασίας της προστατευόμενης περιοχής  και διαμόρφωσε ανάλογα τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησης των εκδηλώσεων στην έκθεσή της. 

-       Οι όροι τις Περιβαλλοντικής Αρχής (ως έχουν διαμορφωθεί) για τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες διασφαλίζουν τα αντικείμενα προστασίας και την συνεκτικότητα του δικτύου Natura 2000.

(ΕΧ/ΣΧ)