Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2020 16:02

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου στη δεύτερη μέρα εργασιών, μέσω τηλεδιάσκεψης, της διευρυμένης συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της ΚΣΣΕ

Συνεχίζονται για δεύτερη μέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι εργασίες της διευρυμένης συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου πήρε μέρος σε συζήτηση για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19  για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, συνεπεία της πανδημίας και των έκτακτων μέτρων για προστασία της δημόσιας υγείας.

Επισημαίνοντας ότι κάποια από αυτά τα μέτρα δυνατό να περιορίζουν θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατικής νομιμοποίησης και σταθερότητας όσον αφορά στα μέτρα αυτά, μέσω της απρόσκοπτης άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε περιόδους κρίσεων, καθορίζοντας την ιεράρχηση και ποιότητα έκτακτων νομοθετικών ρυθμίσεων και κατοχυρώνοντας το πραγματικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο, τα εργασιακά δικαιώματα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία των πιο ευάλωτων και εκτεθειμένων ομάδων του πληθυσμού. Η συνεχής διαβούλευση με την εκτελεστική εξουσία, πρόσθεσε, απαντά και στην ανάγκη για ενισχυμένη διαφάνεια και λογοδοσία. Ο κ. Ευσταθίου υπογράμμισε τέλος ότι μέτρα, που υπονομεύουν τις ατομικές ελευθερίες και την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή/και που περιορίζουν την απόδοση της δικαιοσύνης, πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένα, να μην εισάγουν διακρίσεις και να μην πλήττουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. 

(ΕΚ/ΕΙ)