Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2020 09:38

Ανακοίνωση Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, κας Ιωσηφίνας Αντωνίου για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας της Υπαίθρου, η οποία ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2007 να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, επιθυμεί να εκφράσει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη αλλά και τις ευχαριστίες της προς όλες τις γυναίκες που ζουν στις αγροτικές περιοχές.

Οι προκλήσεις για τις γυναίκες της υπαίθρου περισσότερες και οι ευκαιρίες λιγότερες. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών της υπαίθρου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα μας. Πρέπει να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες που να επιτρέπουν στα άτομα να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητές τους και να συνεισφέρουν στην κοινωνία. Κάθε κορίτσι και γυναίκα πρέπει να απολαμβάνει πλήρως την ισότητα τόσο στις ευκαιρίες όσο και στην οικονομική στήριξη. Στόχος είναι ένας κόσμος που θα είναι δίκαιος, ανεκτικός, ανοιχτός και κοινωνικά συμπεριληπτικός, όπου οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ικανοποιούνται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών 2019-2023 στο πλαίσιο του στόχου της Ενδυνάμωσης των Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, έχουν καθοριστεί ως ενδιάμεσοι στόχοι μεταξύ άλλων, η στήριξη Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, η ενδυνάμωση γυναικών σε αγροτικές περιοχές (Προγραμματικό έγγραφο της Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την Κυπριακή ύπαιθρο θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω πολιτικών που να διευκολύνει τις γυναίκες και να τις ενδυναμώνει ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση, σε διασφάλιση των ιδιοκτησιακών και εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών στη γη, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές και στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για τα κορίτσια και τις γυναίκες της υπαίθρου.

(ΙΚ/ΣΧ)