Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2020 11:31

Αναφορές του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμου Αδάμου στην Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στην Ημέρα Αγνοουμένων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Την περασμένη Τετάρτη γιορτάσαμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Όταν ο δικτάτορας Μουσολίνι απαίτησε την παράδοση της Ελλάδας στις 28 Οκτωβρίου 1940, ο ελληνικός λαός με γενναιότητα απάντησε «ΟΧΙ» και αντιπαρατέθηκε ηρωικά στους στρατούς των φασιστικών δυνάμεων. Τιμούμε τη μνήμη και το θάρρος όσων αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους, για να υπερασπιστούν την Ελλάδα, και εμπνεόμαστε από την πίστη τους στην ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τιμούμε ταυτόχρονα και τους Κύπριους που κατετάγησαν και πολέμησαν στο πλευρό της Ελλάδας και των συμμάχων, υπερασπιζόμενοι και αυτοί τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ελευθερίας.

Σας καλώ τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη εκείνων που είπαν ΟΧΙ στον φασισμό.

Αιωνία τους η μνήμη!

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην 29η Οκτωβρίου, η οποία έχει οριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Ημέρα Αγνοουμένων, γιατί την ακριβώς προηγούμενη από αυτήν ημέρα το 1974 αφέθηκαν ελεύθεροι για τελευταία φορά αιχμάλωτοι από τον τουρκικό στρατό. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, παρά τις προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, δεν έγινε κατορθωτό να εξακριβωθεί η τύχη ούτε και των μισών αγνοούμενων συμπατριωτών μας, κυρίως λόγω της στάσης της κατοχικής δύναμης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει για μια ακόμα φορά την υποστήριξή της στις οικογένειες των αγνοουμένων μας, δηλώνει την επιμονή της στη διακρίβωση της τύχης τους και καλεί την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος.

(ΕΚ/ΕΙ)