Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2018 14:09

Εκδήλωση για την Πλανητική Υγεία με θέμα «Η υγεία του πλανήτη και η υγεία μας»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018, με επιτυχία για πρώτη φόρα στην Κύπρο εκδήλωση για την Πλανητική Υγεία με θέμα «Η υγεία του πλανήτη και η υγεία μας» στην παρουσία εκπροσώπων κομμάτων, τοπικών αρχών, κρατικών φορέων και οργανωμένων συνόλων.  

Στόχος του νεοσύστατου πεδίου της πλανητικής υγείας (planetary health) είναι να αναδείξει τις συνδέσεις μεταξύ της υγείας του πλανήτη και του ανθρώπου, προβάλλοντας συγκεκριμένες λύσεις στη βάση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Στροβόλου,  διοργανώθηκε από το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και ∆ημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) για την «Eβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας», 20 - 27 Μαΐου 2018.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε σύντομη παρουσίαση για την πλανητική υγεία από τον  Αναπληρωτή Καθηγητή του ∆ιεθνούς Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και ∆ημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ δρ Κωνσταντίνο Μακρή καθώς και πρώτη προβολή στην Κύπρο της ταινίας «Albatross» με  θέμα τη βιοσυσσώρευση μικροπλαστικών σε είδη Albatross και οι προεκτάσεις στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της η Επίτροπος Περιβάλλοντος «η ανθρώπινη υγεία είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία του περιβάλλοντος και την υγεία όλου του πλανήτη. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, για παράδειγμα, τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται συστηματικά και σχεδόν ανεξέλεγκτα φυσικούς πόρους και πηγές αλλάζοντας τις ισορροπίες οικοσυστημάτων και ανθρώπινων κοινωνιών. Η ρύπανση του περιβάλλοντος, η βιομηχανική ανάπτυξη, και η κλιματική αλλαγή, είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνδέονται γενικά με την υγεία του πλανήτη και έχουν αντίκτυπο και στην υγεία του ανθρώπου».

Αναφερόμενη στην κλιματική αλλαγή η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι εκτός από τα οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα επηρεάζει και την υγεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πάρα πολλές ασθένειες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός  αλλά και διατροφικές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες, καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Οι ασθένειες εξαιτίας της αλλαγής κλίματος αφορούν τους πάντες. Όλοι ζούμε μέσα στο περιβάλλον και άρα επηρεαζόμαστε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο από τις αλλαγές του. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πρωτίστως επηρεάζουν τα παιδιά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά εξαιτίας κυρίως της φυσιολογίας τους αλλά και της αυξημένης περιβαλλοντικής τους έκθεσης είναι πιο ευάλωτα στις ασθένειες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Το θέμα είναι σοβαρό ως εκ τούτου οι παγκόσμιοι αλλά και οι τοπικοί άρχοντες, η επιστημονική κοινότητα, οι επιχειρήσεις, τα οργανωμένα σύνολα και οι πολίτες πρέπει να δρούμε συντονισμένα ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπισθεί σύντομα και αποτελεσματικά.

Η ενημέρωση αποτελεί βασική προϋπόθεση επιτυχίας γι’ αυτό και το ∆ιεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και ∆ημόσια Υγεία (CII) του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και το Γραφείο μου – το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος – διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση. Ανάλογες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν και στη συνέχεια πάντα με τη στήριξη των τοπικών φορέων και του κοινού».

(ΑΧ/ΣΧ)