Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2018 08:31

Χαιρετισμός Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου στην ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ετήσια αυτή γιορτή που τιμά τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες του ποδοσφαίρου μας για την περίοδο 2017 – 2018.

Απόψε τιμούμε τους κορυφαίους αθλητές και ομάδες του δημοφιλέστερου αθλήματος, γεγονός που καθιστά την αποψινή εκδήλωση πολύ ιδιαίτερη, αφού μέσω της τιμούμε αθλητές, ανθρώπους πρότυπα για τη νεολαία, αλλά και για τον καθένα μας.

Η Πολιτεία, οι αθλητικές Αρχές και κάθε παράγοντας από τον χώρο του ποδοσφαίρου, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τους ανθρώπους – πρότυπα και τις αρετές του ευ αγωνίζεσθαι, καθώς εκεί βρίσκεται η όλη ουσία της χαράς που προσφέρει ο αθλητισμός.

Οφείλουμε όλοι να προάγουμε τη χαρά του αθλητισμού, είτε κάποιος συμμετέχει στον αγώνα μέσα στο γήπεδο, είτε ψυχαγωγείται ως απλός θεατής - φίλαθλος.

Το άθλημα του ποδοσφαίρου, γνώρισε τα τελευταία χρόνια σημαντική ανάπτυξη. Ομάδες μας διακρίνονται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ η εικόνα της εθνικής μας ομάδας δημιουργεί όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες.

Την ίδια ώρα προσβλέπουμε στο ποδόσφαιρο ως έναν χώρο ο οποίος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά, στη δημιουργία παιδείας, αλληλοσεβασμού, κατανόησης και συνεργασίας. Γι’ αυτό και θεωρώ πως οι ευθύνες όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι μεγάλες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευθύνες βεβαίως έχει και το κράτος και ως Κυβέρνηση καταβάλλουμε προσπάθειες, στον βαθμό που μας αναλογεί, να συμβάλουμε στην εξυγίανση, εκεί που υπάρχουν προβλήματα, στη βελτίωση των συνθηκών και των υποδομών εκεί που έχουμε τη δυνατότητα και στην παροχή τέτοιου νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα έχουμε ένα υγιές πρωτάθλημα.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να υπενθυμίσω πως από το 2014 έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία για την πρόληψη και καταστολή της βίας στους αθλητικούς χώρους, συστάθηκε και λειτουργεί η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων και τέθηκε σε εφαρμογή ο θεσμός των επιτηρητών σταδίων, με αξιόλογα αποτελέσματα.

Προκειμένου να ελέγξουμε το φαινόμενο της απαράδεκτης βίας στα γήπεδα, προωθούμε και την κάρτα φιλάθλου, η οποία όμως για λόγους που δεν είναι της παρούσης και οπωσδήποτε χωρίς ευθύνη της Κυβέρνησης, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα

Η Κυβέρνηση, έχοντας στο επίκεντρο της δράσης της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση του αθλητισμού και του αθλητικού πνεύματος γενικότερα. Προτεραιότητά μας είναι η διάδοση της αθλητικής ιδέας και η ανάπτυξη του φίλαθλου πνεύματος και στα ομαδικά αθλήματα. Σε συνεργασία με την ΚΟΠ μελετούμε την προώθηση διαφωτιστικής εκστρατείας, προκαλώντας κάθε φίλαθλο να σκέφτεται πριν προβεί σε οποιαδήποτε πράξη. Σχεδιάζεται η αξιοποίηση των μέσων προβολής και επικοινωνίας, με τη συμμετοχή των ίδιων των ομάδων ποδοσφαίρου και των ποδοσφαιριστών – προτύπων του αθλήματος, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα κατά του χουλιγκανισμού.     

Καταφέραμε να περιορίσουμε σημαντικά τα επεισόδια βίας στα γήπεδα. Ειδικότερα, ενώ το 2013 είχαμε 32 επεισόδια με 121 συλλήψεις και το 2014 είχαμε 50 επεισόδια με 150 συλλήψεις, το 2017 είχαμε 28 επεισόδια με 58 συλλήψεις και το 2018 μόνο 8 επεισόδια με 16 συλλήψεις για βία στα γήπεδα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων πρόληψης και καταστολής της βίας στα γήπεδα και τον ανασχεδιασμό της αστυνόμευσης εκτός των γηπέδων:

•           Πετύχαμε οι υποθέσεις πλέον να καταχωρούνται στο δικαστήριο εντός δύο ημερών και οι διωκόμενοι να αποκλείονται αμέσως από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκασή τους. Ειδικότερα, αναφέρω ότι μόνο τη διετία 2017 – 2018 έχουν εκδοθεί 76 διατάγματα αποκλεισμού από τα Δικαστήρια, κάτι που καταδεικνύει ότι τελικά και οι ίδιοι οι δικαστές έχουν αντιληφθεί την αποτελεσματικότητα του μέτρου και γι’ αυτό το χρησιμοποιούν κατ’ επανάληψη.

•           Λειτούργησε ο θεσμός των Επιτηρητών των Γηπέδων, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί η αστυνόμευση εκτός των γηπέδων, όπως συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα διεθνώς.

•           Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού προχωρεί με τη διαδικασία παραχώρησης του έργου έκδοσης της κάρτας φιλάθλου και ταυτοποίησης των προσώπων που μετέχουν σε επεισόδια βίας εντός των γηπέδων, καθώς επίσης υλοποίησης όλων των μέτρων υποδομής που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την αναβάθμιση των γηπέδων.  

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τις πραγματικότητες για να μπορούμε να λάβουμε και τις ορθότερες αποφάσεις. Και είναι μία πραγματικότητα πως το κύρος του πρωταθλήματός μας αμφισβητήθηκε στο εξωτερικό, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού των κόκκινων λεγομένων φακέλων για παιχνίδια με υποψίες χειραγώγησής τους. Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ την ΚΟΠ, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να πατάξει αυτό το προσβλητικό φαινόμενο.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα όσα διαδραματίζονται και γι’ αυτό πρόσφατα προχωρήσαμε στην υπογραφή της ευρωπαϊκής σύμβασης για την χειραγώγηση αθλητικών γεγονότων και ,παράλληλα, καταθέσαμε σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε σε Νόμο τον περασμένο Δεκέμβριο.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω καθώς η βραδιά απόψε ανήκει στους τιμώμενους. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές και σε αυτούς πρέπει απόψε να πέσουν τα φώτα, καθώς πρόκειται για τους ανθρώπους που στη διάρκεια του μαραθωνίου του πρωταθλήματος ξεχώρισαν.

Έχοντας υπόψη ότι η αθλητική διάκριση, είναι απότοκο σκληρής δουλειάς, δεν έχω παρά να σας συγχαρώ όλους και να σας ζητήσω να συνεχίσετε να αποτελείτε παράδειγμα για όλους. Η κοινωνία μας χρειάζεται πρότυπα και οι αθλητές μπορούν να γίνουν ένα από αυτά, γιατί ο αθλητισμός, με τις υπέρτατες αξίες που πρεσβεύει, αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά και αποτελεσματικά αντίδοτα κατά της νεανικής παραβατικότητας και κάθε μορφής αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ/ΑΜ/ΣΧ)