Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2021 15:47

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του γηπέδου Αθλοπαιδιών του Λυκείου και Γυμνασίου Παλουριώτισσας

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου για την ανέγερση του Γηπέδου Αθλοπαιδιών του Λυκείου και Γυμνασίου Παλουριώτισσας.

Η ιστορική πορεία των δύο Εκπαιδευτηρίων της Παλλουριώτισσας, από την ίδρυσή τους το 1959, είναι στενά συνυφασμένη με την ιστορία  της περιοχής, της ευρύτερης Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Μια ιδιαίτερη παρουσία εξήντα δύο χρόνων με έντονη συνεισφορά στον κοινωνικό και εθνικό βίο, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Πρώτη ονομασία του σχολείου ήταν Παγκύπριον Γυμνάσιον Θηλέων Παλουριωτίσσης, από το 1960 ως το 1975. Κατά το χρονικό διάστημα 1975-1979 το σχολείο ονομαζόταν Γυμνάσιον Παλουριώτισσας. Την ονομασία αυτή διατήρησαν οι δυο κύκλοι, Λυκειακός και Γυμνασιακός, έως το 1987. Από το σχολικό έτος 1987-1988 το Γυμνάσιο κράτησε τον τίτλο Γυμνάσιο Παλουριώτισσας και το Λύκειο πήρε την ονομασία Λύκειο Παλουριώτισσας. Από το 1974 το Λύκειο και το Γυμνάσιο Παλουριώτισσας ακουμπώντας στην πράσινη γραμμή, κάτω από τη συνεχή παρακολούθηση των στρατιωτών του Αττίλα, υπό το βλέμμα του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μέχρι σήμερα, εκπληρώνοντας το μορφωτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο, υπηρετώντας τους εθνικούς στόχους και τις πανανθρώπινες αξίες. Παρόλες τις ιστορικές αντιξοότητες τα δύο σχολεία καταφέρνουν να ανδρώνουν πνεύματα και να χαλυβδώνουν τις ψυχές  όσων ακούν τους ψίθυρους της καρδιάς της πατρίδας μας.

Ένα πέρασμα στην εκπαιδευτική και παιδαγωγική δράση των δύο Εκπαιδευτηρίων της Παλουριώτισσας, στις πλούσιες δράσεις των μαθητών και των πεφωτισμένων εκπαιδευτικών λειτουργών που υπηρέτησαν σε αυτά, αναδεικνύει μια συνεχή πορεία δημιουργίας ποικίλων δραστηριοτήτων, κοινωνικής προσφοράς και ουσιαστικής παιδαγωγικής δράσης, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της πολιτικής, έχει διαχρονικά στις προτεραιότητές της τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των κτηριακών εγκαταστάσεων, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Γι’ αυτό και η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής ήταν στις προτεραιότητές μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε το κράτος. Η ανέγερση του γηπέδου αθλοπαιδιών του Λυκείου και Γυμνασίου Παλουριώτισσας που δρομολογείται από σήμερα έρχεται να καλύψει ένα κενό τόσο για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.

Είναι πεποίθησή μας ότι τα δύο Εκπαιδευτήρια με τις νέες αναπτύξεις δύναται να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό τόσο για την αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής και εκπαίδευσης των μαθητών όσο και για την ένταξη τους στην πόλη ως σύγχρονα εκπαιδευτικά κέντρα παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, το νέο Γήπεδο Αθλοπαιδιών θα προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στο Λύκειο και Γυμνάσιο όσο και στα Αθλητικά Σωματεία της περιοχής.

Από τούδε και στο εξής θα αποτελεί, αφενός, ένα στολίδι στο κέντρο της περιοχής  Παλουριώτισσας και, αφετέρου, θα εξυπηρετεί με τις σύγχρονες διαρρυθμίσεις  του τόσο τον μαθητικό αθλητισμό όσο και τους υπόλοιπους αθλητικούς φορείς.

Τελειώνοντας την παρέμβασή μου τονίζω ότι όραμα της Κυβέρνησης μας και της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία είναι η διαμόρφωση πολιτών, οι οποίοι, πέρα από γνώσεις και δεξιότητες, να διαθέτουν ήθος, ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ιστορική ταυτότητα και να είναι ικανοί να συμβάλουν δημιουργικά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και αυτή η προσπάθεια για συνολικό εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση διαχρονικών αδυναμιών και στην ενίσχυση των σχολικών μας μονάδων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών μεριμνούμε στη διασφάλιση για τους σημαντικότερους εύψυχους παράγοντες, τους εκπαιδευτικούς και μαθητές μας, ενός ασφαλούς, σύγχρονου και λειτουργικού περιβάλλοντος μάθησης.

Στο πιο πάνω πλαίσιο εντάσσεται και η ανέγερση του Γηπέδου Αθλοπαιδιών του Λυκείου και Γυμνασίου Παλουριώτισσας του οποίου τον θεμέλιο λίθο καταθέτουμε σήμερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις διευθύνσεις, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των δύο Σχολείων, για το έργο που επιτελούν, τους οργανωμένους γονείς για τη στήριξή τους και τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Μεγάλεμο για την εποικοδομητική συνεργασία και στήριξη στο έργο της ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτηρίων της Πόλης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ως Υπουργείο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να αναβαθμίζουμε τον τομέα της Παιδείας, παραμένοντας σταθερά προσηλωμένοι στην ενίσχυση της κοινωνίας μας.

Εύχομαι ολοκλήρωση του έργου μέσα στα χρονοδιαγράμματα  που τέθηκαν προς όφελος των δύο εκπαιδευτηρίων.

ΙΠ