Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-05-2021 16:55

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στις Τελετές Βράβευσης του Διαγωνισμού «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αναδιφώ το παρελθόν, ενατενίζω το μέλλον», χθες

Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγχαρώ τα παιδιά. Τους μαθητές και τις μαθήτριες που με την εργασία και τις δημιουργίες τους διακρίθηκαν και βραβεύονται στους μαθητικούς διαγωνισμούς για τα 200χρονα της Εθνικής Επανάστασης του 1821. Εύσημα όμως ταιριάζουν και πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και σε όλα τα παιδιά που έχουν συμμετάσχει.

 Μπράβο στα παιδιά μας!

Το ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες μας εμπνεύστηκαν από τις ακατάλυτες αξίες και αρχές που αναβλύζουν μέσα από τη μεγάλη φετινή επέτειο των 200 χρόνων και ανέδειξαν μέσα από δικές τους δημιουργίες το πνεύμα της Εθνικής Επανάστασης του 1821 και της Παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους, έχει μεγάλη σημασία. 

Αγαπητοί γονείς, να χαίρεστε τα παιδιά σας!

Κι εμείς τα χαιρόμαστε, θαυμάζοντας την πρόοδο και τη δημιουργικότητα τους, που μας δίνουν σιγουριά για το μέλλον του ελληνισμού. Και για το μέλλον αυτού του τόπου. Και για το μέλλον του ελληνισμού σε αυτό τον τόπο!

Ταυτόχρονα όμως συγχαίρω και τις και τους εκπαιδευτικούς μας που ενθάρρυναν, καθοδήγησαν και στήριξαν τα παιδιά για τις εργασίες τους σε αυτό το διαγωνισμό. Η ποιότητα όσων διακρίθηκαν -ορισμένες από τις οποίες θα ακούσουμε και θα δούμε στη συνέχεια- πιστοποιεί την καλή δουλειά που γίνεται στα σχολεία μας.

Αγαπητοί γονείς,

μαζί με τα συγχαρητήρια για τα παιδιά σας, θα ήθελα να σας ζητήσω να συνεχίσετε και εσείς το δικό σας έργο. Τη δική σας συμβολή στην ανατροφή και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα σύγχρονων νέων με προσωπικότητα, ευαισθησίες και κρίση. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη δική σας συνεισφορά, ημιτελές και ίσως μετέωρο θα έμενε το έργο και του καλύτερου εκπαιδευτικού συστήματος. Μαζί όμως οι γονείς, το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί μας, μπορούμε να φτάνουμε σε αποτελέσματα όπως αυτά που δικαίως θαυμάζουμε σήμερα.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν είναι μόνο το μεγάλο ορόσημο για τον σύγχρονο Ελληνισμό. Αλλά υπήρξε το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός της εποχής της. Ήταν η πρώτη επανάσταση μετά τη λαμπρή Γαλλική Επανάσταση, που εμπνεόμενη από τις ίδιες εκείνες αρχές και αξίες του φιλελευθερισμού και των δικαιωμάτων του σύγχρονου ανθρώπου, της δικαιοσύνης και της ισότητας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και του σεβασμού της εθνικής υπόστασης, ταυτότητας και συνείδησης, οδήγησε μετά από αιώνες στην απελευθέρωση ενός έθνους και του λαού και στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους. Δεν ήταν επομένως μόνο ένα σπουδαίο εθνικό γεγονός, αλλά ήταν και μια μεγάλη στιγμή και καμπή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Η οποία άνοιξε δρόμο και ενέπνευσε στη συνέχεια και άλλες ανάλογες απελευθερωτικές κινήσεις.

Δικαίως θαυμάζουμε και τιμούμε τα ιστορικά περιστατικά που οδήγησαν στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Τη γενναιότητα και την πατριωτική αφοσίωση, όπως και την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των θρυλικών αγωνιστών. Με δέος πάντα αντικρίζουμε την πραγμάτωση της σοφής ρήσης του στρατηγού Μακρυγιάννη, ότι εκείνο που μετρά δεν είναι οι αριθμοί και το πλήθος. Αλλά με φρόνημα, αποφασιστικότητα και θέληση οι ολίγοι μπορούν να κερδίσουν την ελευθερία τους απέναντι στο πλήθος και την υπεροπλία κατακτητών και σφετεριστών.

Ταυτόχρονα ώρα όμως πάντα θυμόμαστε ότι στην πορεία εκείνη της Παλιγγενεσίας, μαζί με τους ηρωικούς αγώνες που έκαναν μορφές αγωνιστών και ηρώων να ξεχωρίζουν και να μένουν στη συλλογική μας μνήμη, αναδύθηκε και η πνευματική ανάταση των Ελλήνων. Ως προϋπόθεση της Επανάστασης λειτούργησε ο Ελληνικός Διαφωτισμός που αναπτύχθηκε στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Με μορφές όπως ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Φεραίος.

Απανταχού ο Ελληνισμός γιορτάζει τη 200στή επέτειο της Εθνικής Επανάστασης με τη λαμπρότητα που της ταιριάζει. Έτσι και η Κυβέρνησή μας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όρισε Επιτροπή Εορτασμών της οποίας προεδρεύει ο διακεκριμένος Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και στην οποία μετέχουν λόγιοι και διακεκριμένες προσωπικότητες. Μεταξύ αυτών η πολύ γνωστή πιανίστα και καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Έλενα Μουζάλα, η οποία κυρία Μουζάλα είχε την ευγενή καλοσύνη να συμμετάσχει και στην κριτική επιτροπή αυτού του διαγωνισμού.

Ωστόσο, οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επέβαλε στη ζωή μας η πανδημία και η συλλογική προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της, έχουν δυστυχώς διαταράξει τον προγραμματισμό και των εκδηλώσεων αυτών. Ορισμένες αναβλήθηκαν και άλλες δεν κατέστη δυνατό να διεξαχθούν. Έχουμε προχωρήσει ωστόσο σε αναπρογραμματισμό και ελπίζω ότι το ερχόμενο Φθινόπωρο και το Χειμώνα θα μπορέσουμε να προσφέρουμε κάποιες αξιόλογες εκδηλώσεις που θα μας κάνουν να νιώσουμε πραγματικά ότι διανύουμε το 2021 ως επέτειο 200 χρόνων από τη μεγάλη Επανάσταση του Ελληνισμού. Αρχή θα γίνει μέσα στο Καλοκαίρι, τον Ιούλιο, όταν και σε συνεργασία με τη γενέθλια πόλη του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, τον δήμο Στροβόλου, προγραμματίζουμε εκδηλώσεις για να θυμίσουμε και να τιμήσουμε το μερτικό της Κύπρου στην πορεία της αναγέννησης του Ελληνισμού.

Πρέπει όμως να πω ότι προσωπικά, ανάμεσα σε όλες τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει, ξεχωρίζω αυτή τη σεμνή τελετή απονομής των βραβείων για τους μαθητικούς διαγωνισμούς. Μπορεί να πρόκειται για μια σχετικά λιτή τελετή, όμως τα ποιήματα και τα γραπτά, όπως και οι εικαστικές ή οπτικοακουστικές δημιουργίες των παιδιών δίνουν ιδιαίτερη λάμψη. Μετατρέπουν τη σκηνή αυτού του θεάτρου σε πηγή φωτός. Γεμίζουν την καρδιά και τη ψυχή μας με το βαθύτερο νόημα που ψηλαφούμε μέσα από τον εορτασμό της επετείου. 

Η επέτειος των 200 χρόνων από τη μεγάλη Εθνική Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί το μεγάλο ορόσημο που ήταν η Επανάσταση στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού, αλλά λειτουργεί και ως οδηγό για το μέλλον μας. Γιορτάζουμε και τιμούμε όχι μόνο τα θαυμαστά γεγονότα του απελευθερωτικού αγώνα, αλλά και το πνευματικό περιεχόμενο της Παλιγγενεσίας, τις έννοιες, τις αρχές και τις αξίες που ενέπνευσαν τον αγώνα. Αφού η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μένει στην ιστορία ως συγκεφαλαίωση και ενσάρκωση της αγάπης για την ελευθερία και της αγωνιστικότητας ενός λαού που διεκδικεί την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Ως εκδήλωση του μεγαλείου της ψυχής, της ευψυχίας και του φιλελεύθερου φρονήματος που οδηγούν και στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος και θαυμασμό.

Μπορεί, κυρίες και κύριοι, η Κύπρος να μην ευτύχησε τότε να επαναστατήσει και να συμμετάσχει στο μεγάλο εκείνο κίνημα που ξαπλώθηκε από τις παραδουνάβιες χώρες μέχρι τα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο είχε το δικό της μερτικό στην τιμημένη ιστορία της Εθνικής Επανάστασης. Διπλό μερτικό, με Κύπριους αγωνιστές στον ίδιο τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και με το μαρτύριο των Ιουλιανών εδώ στην Κύπρο.

Παρά τις τεράστιες πρακτικές δυσκολίες και την έλλειψη μέσων, πολλές εκατοντάδες Κυπρίων βρέθηκαν και πολέμησαν σε πολλά μέτωπα του μεγάλου αγώνα για την ελευθερία. Μάρτυρας το λάβαρο των Κυπρίων Αγωνιστών με την επιγραφή «ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΙ ΠΑΤΡΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσεία. Αντίγραφο της σημαίας των Κυπρίων μου παρέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Θεοχάρης Λαλάκος και στη συνέχεια διανεμήθηκε για να κυματίσει φέτος στα σχολεία μας. Τη συνεισφορά των Ελλήνων της Κύπρου μαρτυρούν επίσης το μνημείο των Κυπρίων που έπεσαν στο Μεσολόγγι, όπως και οι συγκινητικές αναφορές στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη για τον αγωνιστή Μιχάλη Κυπραίο, αλλά ακόμα και η «Πραγματεία» με τις περιγραφές σημαντικού αγωνιστή Ιωάννη Σταυριανού από τη Λόφου και τόσα άλλα. 

Στο μερτικό όμως της Κύπρου στις θυσίες για την ελευθερία μπαίνει και η εκατόμβη θυμάτων που προκάλεσε ο Οθωμανός Τούρκος κατακτητής τον Ιούλιο 1821. Αρχής γενομένης από τη θρυλική μορφή του απαγχονισθέντος εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των τριών άλλων μητροπολιτών που καρατομήθηκαν από τους Τούρκους στις 9 Ιουλίου 1821. Αλλά και με αρκετές εκατοντάδες άλλους πρόκριτους, ιερωμένους, αλλά και απλούς ανθρώπους που δολοφονήθηκαν από τον ξένο δυνάστη.  

Πρέπει όμως να πω ότι μαζί με τους εορτασμούς που αρμόζουν σε αυτή τη μεγάλη επέτειο, εκτός από το θαυμασμό μας για τον ηρωισμό και το μεγαλείο όσων διαδραματίστηκαν στα πεδία των μαχών σε στεριά και θάλασσα και σε όσα πέτυχε τότε η Ελλάδα με τη στήριξη εντέλει και άλλων κρατών, η επέτειος αυτή είναι και ευκαιρία αναστοχασμού. Επιβάλλεται και οι στιγμές προσφέρονται για να σκεφτούμε τι έγινε μέσα σε αυτά τα 200 χρόνια. Την πρόοδο που κατέγραψε ο ελληνισμός και όλα τα περιστατικά μιας πορείας δυο αιώνων που μας φέρνει στη σημερινή κατάσταση σε Ελλάδα και Κύπρο. Να στοχαστούμε ακόμα και τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά, όπως επίσης και κάποια πάθη, λάθη και παθήματα που θα μπορούσε να αποφεύγουμε. Να συνειδητοποιήσουμε και πώς μπορεί να συνεχίσουμε, με τις αρχές και τις αξίες που αναβλύζουν μέσα από τις λαμπρές σελίδες τις ιστορίας μας, αλλά και πώς θα επικαιροποιήσουμε τις αρετές του γένους μας στις μέρες μας. 

Ποια καλύτερη ευκαιρία όμως για αναστοχασμό από το διάλογο και τη δημιουργική εμπλοκή και της νέας γενιάς, των μαθητών και των μαθητριών στα σχολεία μας; Οι διαγωνισμοί που διοργανώθηκαν φέτος σε Δημοτική και Μέση/Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, με θέμα «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αναδιφώ το παρελθόν, ενατενίζω το μέλλον», μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ανάγκη για αναστοχασμό.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό αποτύπωσαν τις ιδέες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε κειμενικό είδος της επιλογής τους και αξιοποίησαν τις καλλιτεχνικές και δημιουργικές δεξιότητες τους μέσα από ποικίλες μορφές έκφρασης: δοκίμιο, ποίημα, διήγημα, παραμύθι, άρθρο, ερευνητική εργασία, πολυτροπικό κείμενο, τραγούδι, εικαστική δημιουργία, δραματοποίηση. Με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους τα παιδιά αντιλήφθηκαν βιωματικά τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα των μηνυμάτων από τους αγώνες του Ελληνισμού γενικότερα και του Κυπριακού Ελληνισμού ειδικότερα. Ανέδειξαν την αξία της συλλογικής μνήμης σε θέματα που αφορούν τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και στους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία, καθώς και στην πορεία ανάπτυξης της μεγαλονήσου. Με την ευκαιρία βεβαίως υπογραμμίσθηκε η μνήμη και η ανάγκη απελευθέρωσης της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Ως Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ενθαρρύνουμε διαγωνισμούς που προσκαλούν και ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο συναρπαστικό ταξίδι της γλωσσικής και της καλλιτεχνικής έκφρασης και τους δίνουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν την κριτική σκέψη, την εθνική συνείδηση, την έκφραση και τη  δημιουργικότητά τους και να αξιοποιήσουν τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, από όλες τις επαρχίες, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ακολούθως δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που ζούμε όλοι μας, λόγω της πανδημίας. Στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές μας όχι μόνο μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση, αλλά έδωσαν και αξιοθαύμαστα δείγματα σκέψης, λόγου και τέχνης, αναδιφώντας με σεβασμό στο παρελθόν και ενατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον. Με χαρά διαπιστώνω ότι τα παιδιά μας εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν πρωτότυπες και καλαίσθητες εργασίες.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω ευχαριστίες στις Διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που συνέβαλαν πολλαπλώς στην υλοποίηση αυτής της επετειακής δράσης, αλλά και με την αθλοθέτηση των Βραβείων. Ευχαριστίες οφείλω στον Δήμο Στροβόλου και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, καθώς και στην Ιερά Μονή Μαχαιρά και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, για την αθλοθέτηση του Διαγωνισμού για τα Βραβεία της Μέσης Εκπαίδευσης. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω, στα μέλη των πολυπληθών Κριτικών Επιτροπών για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους στην αξιολόγηση των εργασιών του Διαγωνισμού.

Συγχαίρω ξανά όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό και τους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν. Τα συγχαρητήρια όμως αντανακλούν και στις και στους εκπαιδευτικούς τους, που ενθάρρυναν, καθοδήγησαν και στήριξαν την όλη προσπάθεια.

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω τέλος και προς τα μέλη της  οργανωτικής επιτροπής για την άρτια διοργάνωση και για τη συμβολή τους στην αποτελεσματική υλοποίηση αυτής της επετειακής εκδήλωσης.

ΕΧ