Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2021 09:45

Τελετές βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αναδιφώ το παρελθόν, ενατενίζω το μέλλον»

Σε κλίμα ενθουσιασμού και ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, 20 και 21 Μαΐου 2021, στις 18.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου οι τελετές βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821: Αναδιφώ το παρελθόν, ενατενίζω το μέλλον». Οι τελετές (η πρώτη για την Προδημοτική και τη Δημοτική Εκπαίδευση και η δεύτερη για τη Μέση Γενική και τη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση) συνδιοργανώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου 1821-2021 και τον Δήμο Στροβόλου. 

Στο καλωσόρισμά του ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Αντρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι «ο Δήμος Στροβόλου, ως η γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, οφείλει και θα έχει δεσπόζοντα ρόλο στην απότιση του νενομισμένου φόρου τιμής στον Εθνομάρτυρα της Πατρίδος μας, όπως επίσης και στους εκατοντάδες κληρικούς και προκρίτους, των οποίων η ηρωική θυσία καθόρισε τη μετέπειτα ιστορική πορεία και εθνική ταυτότητα του λαού του πολύπαθου νησιού μας». Η συνδιοργάνωση των τελετών βράβευσης του Διαγωνισμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του γενικότερου στόχου των εκδηλώσεων για παρακίνηση της ενεργού συμμετοχής των παιδιών και των νέων, τους οποίους, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Στροβόλου, «οφείλουμε να καταστήσουμε κοινωνούς του οράματος των ηρωικά θυσιασθέντων προγόνων μας». Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν, ο κ. Παπαχαραλάμπους τόνισε ότι έχουν συμβάλει με τον δικό τους «γνήσιο τρόπο στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μας μνήμης».

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι «η διακοσιοστή επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελεί σταθμό ορόσημο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον μας. Γιορτάζουμε και τιμούμε όχι μόνο τα γεγονότα της Εθνεγερσίας, αλλά και τα διδάγματά της. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν τρανό παράδειγμα της αγάπης για την ελευθερία και της αγωνιστικότητας του ελληνικού λαού. Το μεγαλείο της ψυχής, το φρόνημα και ο ηρωισμός των αγωνιστών της ελευθερίας, η προσήλωση στις αρχές και αξίες αποτελούν οδοδείκτη μας για το μέλλον. Η Κύπρος είχε το δικό της σημαντικό «μερτικό» στις σελίδες της ιστορίας, συμβάλλοντας στον πανελλήνιο αγώνα για ελευθερία και αφήνοντας ως ιερή παρακαταθήκη πρότυπα αυτοθυσίας, ηρωισμού και αξιοπρέπειας». Αναφερόμενος στον Παγκύπριο Μαθητικό Διαγωνισμό, τόνισε ότι «εντάσσεται στις επετειακές δράσεις που έχουν καθοριστεί, με στόχο την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης των νέων ανθρώπων και του σεβασμού προς την παράδοση και τον πολιτισμό». Ο Υπουργός, συγχαίροντας τους/τις μαθητές/μαθήτριες που διακρίθηκαν, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, προσέθεσε ότι προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση «το γεγονός ότι πολλά σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ακολούθως δήλωσαν συμμετοχή στον Διαγωνισμό, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως οι μαθητές και μαθήτριες μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην πρόκληση και, αναδιφώντας με σεβασμό στο παρελθόν και ενατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν πρωτότυπες και καλαίσθητες εργασίες».

Στο σκεπτικό βράβευσης που ανέγνωσε η Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821-2021, έγινε αναφορά ότι, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, αξιολογήθηκαν συνολικά 282 ατομικές ή ομαδικές συμμετοχές, από όλες τις βαθμίδες, σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες: δοκίμιο, ποίημα, διήγημα, παραμύθι, άρθρο, ερευνητική εργασία, πολυτροπικό κείμενο, τραγούδι, εικαστική δημιουργία και δραματοποίηση. Για κάθε κατηγορία σε κάθε βαθμίδα συστάθηκε διαφορετική κριτική επιτροπή, τα  μέλη της οποίας αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν τις συμμετοχές με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης που είχαν δημοσιευτεί στην προκήρυξη του Διαγωνισμού.

Διακρίθηκαν πέντε έργα Νηπιαγωγείων, 21 έργα Δημοτικών Σχολείων, 27 έργα Γυμνασίων και 20 έργα Λυκείων και Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Μέσα από τα έργα των μαθητών και των μαθητριών ζωντάνεψαν οι ήρωες του ’21, αναδύθηκαν ιστορικά γεγονότα (γνωστά και λιγότερο γνωστά), τονίστηκε η ανάγκη για βαθιά γνώση της ιστορίας μας, δόθηκαν προεκτάσεις στο σήμερα, εκφράστηκε η ανάγκη για διατήρηση της ελπίδας και της αισιοδοξίας για το μέλλον. Με τις πρωτότυπες δημιουργίες τους οι μαθητές και μαθήτριες αντιλήφθηκαν βιωματικά τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα των μηνυμάτων από τους αγώνες του Ελληνισμού γενικότερα και του Κυπριακού Ελληνισμού ειδικότερα και έγιναν κοινωνοί τής μεγάλης προσπάθειας για διατήρηση της μνήμης της κατεχόμενης πατρίδας μας.

Την αθλοθέτηση του Διαγωνισμού ανέλαβαν οι Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, η Ιερά Μονή Μαχαιρά και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούσαν:

Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης και Γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821-2021, Δρ Φωτεινή Θεοδούλου, Νεκταρία Ιωάννου, Άντρια Κούμα και Φανή Γεωργή, Σύμβουλοι Φιλολογικών Μαθημάτων. 

(ΜΓ/ΕΙ)