Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2021 10:52

Ομιλία Αναπληρωτή Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην τελετή έναρξης της άσκησης «ΠΥΡΣΟΣ 2021»

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του μηχανισμού Αγροτο-δασοπυρόσβεσης για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, πραγματοποιείται σήμερα 24/5/2021 η άσκηση «ΠΥΡΣΟΣ» στην περιοχή Ευρύχου–Κοράκου της Επαρχίας Λευκωσίας, υπό την εποπτεία, διοικητική και επιχειρησιακή οργάνωση και συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου.

Αντικειμενικός σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης «ΠΥΡΣΟΣ» κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενεργοποιηθεί και το Σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ» με την εμπλοκή όλων των εναέριων μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, είναι η επιχειρησιακή αφύπνιση, η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ολόκληρου του μηχανισμού πυρόσβεσης, η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης, καθώς και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων ανεξαίρετα των εμπλεκόμενων δυνάμεων στην Αγροτο–δασική πυρόσβεση που θα συνδράμουν στις επιχειρησιακές δράσεις εναέριες και επίγειες κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Αναλυτικότερα, η σημερινή άσκηση την οποία θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια, διοργανώνεται ως το αποκορύφωμα των δράσεων και εργασιών του «θεσμού» της Εβδομάδας Πυρασφάλειας της Πυροσβεστικής, και έχει ως στόχο να επιτευχθεί ο επιθυμητός συντονισμός τόσο των εναέριων όσο και των επίγειων δυνάμεων, με την εμπλοκή όλων των υπηρεσιών του Κράτους, που ως είναι γνωστό ανταποκρίνονται και συμμετέχουν σε τέτοια επεισόδια, όπως το Τμήμα Δασών με το οποίο διατηρούμε άριστη συνεργασία, όπως επίσης και το Ταμείο Θήρας, την Πολιτική Άμυνα, τις Επαρχιακές Διοικήσεις, την Αστυνομία, την Εθνική Φρουρά, τις Βρετανικές Βάσεις, την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, τις Εθελοντικές ομάδες κλπ. Επιδιώκεται μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών στην αντιμετώπιση αγροτο-δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη πυρόσβεση αγροτο-δασικών πυρκαγιών.

Όσον αφορά την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην πυρόσβεση αλλά και στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει επαφές και συνεργάζεται με Πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς για συμμετοχή ή/και συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για χρήση Drones στις πυρκαγιές, καθώς και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV’S) για την επιτήρηση και εντοπισμό αγροτο-δασικών πυρκαγιών.

Σε μια ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος των αγροτο-δασικών πυρκαγιών, περιλαμβάνονται, ένα οργανωτικό πλαίσιο και τα κατάλληλα μέτρα και ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία των αγροτο-δασικών περιοχών από τον κίνδυνο των πυρκαγιών και τη μείωση των επιπτώσεων τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι της διαχείρισης του ανεκτίμητου αυτού εθνικού μας πλούτου. Ο αντιπυρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και αυτός των άλλων εμπλεκομένων συναρμοδίων υπηρεσιών, στοχεύει στον περιορισμό του αριθμού των πυρκαγιών και της έκτασης που καίγεται, στην άμεση ανίχνευση των πυρκαγιών και στην ταχεία  ανταπόκριση, επέμβαση και αποτελεσματική κατάσβεση τους στον ελάχιστο δυνατό χρόνο ολόκληρο το 24ωρο σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από τον ανθρώπινο παράγοντα που αποτελεί τη σοβαρότερη και συχνότερη αιτία έναρξης αγροτο-δασικών πυρκαγιών, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει την κατάσταση συνεχώς, αφήνοντας τη χλωρίδα και πανίδα περισσότερο εκτεθειμένα σε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και αυξάνοντας την ένταση τέτοιων φαινομένων. Η αύξηση των θερμοκρασιών και των περιόδων ξηρασίας επιδεινώνει τη κατάσταση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τρωτότητα στις πυρκαγιές.

Στρατηγικός στόχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι και παραμένει διαχρονικά η άμεση ανταπόκριση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, για την έγκαιρη πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών που απειλούν ζωή και περιουσία. 

Η άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση για παροχή βοήθειας στον πολίτη, συμβάλλει τα μέγιστα στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας του κοινού και αποτελεί πρώτιστο μέλημα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες όλων των Υπηρεσιών στην Άσκηση «ΠΥΡΣΟΣ 2021» και είμαι βέβαιος ότι θα αποδείξουμε ακόμα μια φορά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και την συνεργασία την οποία διαχρονικά διατηρούμε όλες οι υπηρεσίες μαζί.

Εύχομαι σε όλες τις Υπηρεσίες και σε όλους μία ασφαλή αντιπυρική περίοδο με τις λιγότερες δυνατό πυρκαγιές!

 

(IK/ΣΧ)