Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2021 16:30

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη λήξη του Συνεδρίου με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία»

Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας τον καθένα από εσάς για την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή σας στο Συνέδριο Υπουργών αρμόδιων για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Κοινωνία της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και για την ανταλλαγή των πολύτιμων γνώσεων, αντιλήψεων και εμπειριών σας.

Η επιτυχία του Συνεδρίου είναι αποτέλεσμα μιας κοινής προσπάθειας των Υπουργών των κρατών μελών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τα ψηφίσματα που έχουν υιοθετηθεί και η δέσμευσή μας θα χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για τις συνθήκες στις οποίες οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ελεύθερα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης, ποιοτικές ειδήσεις, ένα ασφαλές περιβάλλον για τους φορείς των μέσων ενημέρωσης. Ελπίζουμε ότι όλοι οι πολίτες μας θα αισθάνονται ασφαλείς όταν εκφράζουν απόψεις, όταν αναζητούν και όταν ανταλλάζουν πληροφορίες, είτε εντός διαδικτύου είτε εκτός, χάρη στις ευκαιρίες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Το Συνέδριο πρόσφερε νέες καίριες θέσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη των κοινών μας στόχων. Τα ψηφίσματα σχετικά με την «ελευθερία της έκφρασης και τις ψηφιακές τεχνολογίες», σχετικά με το «μεταβαλλόμενο περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφορία», σχετικά με την «ασφάλεια των δημοσιογράφων» και σχετικά με τον «αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην ελευθερία της έκφρασης» εγκρίθηκαν και θα περιληφθούν στην τελική Διακήρυξη της Λευκωσίας.

Η εκφρασμένη δέσμευσή μας δημιούργησε ένα θεμέλιο και ένα πλαίσιο. Είμαστε όλοι αρκετά ρεαλιστές ώστε να γνωρίζουμε ότι οι συστάσεις και οι κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής μας, παρά το ότι τις αισθανθήκαμε και τις εκφράσαμε έντονα, παρόλο που έτυχαν διεξοδικής επεξεργασίας, ωστόσο, δεν επηρεάζουν πάντα την πραγματικότητα «επί τόπου» και το τι συμβαίνει στην πράξη. Δεν είναι μόνο σημαντικό να αναπτυχθούν πολιτικές, νομοθεσίες και κανονισμοί. Είναι εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί ότι αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται με επιτυχία και γίνονται μέρος του DNA των κοινωνιών μας. Με αυτόν τον τρόπο, μετατρέπουμε την πολιτική σε δράση, και μόνο τότε διαφυλάσσουμε τις αξίες και τις αρχές που προασπίζουμε.

Κλείνοντας, εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα ηγηθούμε δια του παραδείγματος εδώ στη χώρα μας, εφαρμόζοντας πρακτικά και επιχειρησιακά μέτρα για την υλοποίηση των δράσεων των ψηφισμάτων. Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωση ενός ενιαίου οράματος, μετατρέποντας την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διαδικασιών σε πολιτικές, έργα και δραστηριότητες που βασίζονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενσωματώνοντας τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αγαπητοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης είπε το γνωμικό:

«Η αριστεία δεν είναι ποτέ ατύχημα. Είναι πάντοτε αποτέλεσμα υψηλής πρόθεσης, ειλικρινούς προσπάθειας και ευφυούς εκτέλεσης: αντιπροσωπεύει τη σοφή επιλογή ανάμεσα σε πολλές εναλλακτικές – η επιλογή, όχι η τύχη, είναι αυτή που καθορίζει το πεπρωμένο σας». Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας, τους διακεκριμένους συναδέλφους μας, σε αυτό το ταξίδι από τις αρχές σε χαρτί προς τις πολιτικές στην πράξη.

Με αυτήν τη σκέψη, επιτρέψτε μου να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλους εσάς που συμβάλατε στις συζητήσεις. Θα ήθελα ιδιαίτερα να εκφράσω τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη μου προς:

- τους ομιλητές, τους συντονιστές και τους συμμετέχοντες στα πάνελ που έφεραν την εμπειρογνωμοσύνη και τις εμπειρίες τους στο τραπέζι, συμμετέχοντας σε έναν τόσο γόνιμο, ενδιαφέρον διάλογο και

- τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν στο συνέδριο διαδικτυακά.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο προσωπικό της που εργάζεται στον τομέα των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας της πληροφορίας για την υποστήριξή τους στη συνδιοργάνωση του συνεδρίου και την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε.

Αν και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες προς την τεχνητή νοημοσύνη και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικά και προς όλο το τεχνικό προσωπικό που εργάστηκε στο παρασκήνιο και συνέβαλε στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής, ελπίζω ειλικρινά πως την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε θα είναι με τον παραδοσιακό τρόπο - πρόσωπο με πρόσωπο.

Προτού κηρύξω επίσημα τη λήξη του Συνεδρίου «Τεχνητή νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία», δίνω τον λόγο στον κ. Χρήστο Γιακουμόπουλο, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιωμάτων και Κράτους Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη δική του ομιλία.

[Ομιλία κ. Χρήστου Γιακουμόπουλου]

Θα προχωρήσω τώρα με την κήρυξη της λήξης του Συνεδρίου με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη – Νοήμονες Πολιτικές: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τα Μέσα Ενημέρωσης και τη Δημοκρατία», αλλά πριν το κάνω, θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους συνεργάτες μας στο Στρασβούργο και στη Λευκωσία να συνδεθούν στο διαδίκτυο, καθώς κλείνουμε αυτήν την επιτυχημένη εκδήλωση.

Ευχαριστώ πολύ.

(ΕΧ/ΜΓ/ΣΧ)