Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-06-2021 15:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Τελετή Βράβευσης του Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης: «Στιγμές Ανθρωπιάς στο Σκοτάδι του Ολοκαυτώματος»

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα, στην τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης: «Στιγμές Ανθρωπιάς στο Σκοτάδι του Ολοκαυτώματος», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος.

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ιστορική μνήμη, ιδιαίτερα για ένα οριακό γεγονός στην ανθρώπινη Ιστορία, όπως το Ολοκαύτωμα, και βεβαίως στις μέρες μας φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη να αποτρέψουμε απόπειρες αναθεωρητισμού ή και άρνησης ακόμα που γίνονται δυστυχώς με δόλια κίνητρα. 

Στην Κύπρο οι ιδιαίτεροι δεσμοί γειτονίας και οι κοινοί χαρακτήρες των δυο λαών μας, σίγουρα και το κοινό βάθος μας στην Ιστορία, υποβάλουν ότι ο κυπριακός λαός έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο Ολοκαύτωμα που αφορά την ιστορική μνήμη και την ίδια την ύπαρξη του λαού του Ισραήλ. Έχουμε όμως εμείς οι Έλληνες Κύπριοι και κάποιους επιπρόσθετους ιδιαίτερους λόγους για να είμαστε ευαίσθητοι, όπως είναι στην Ιστορία του Ελληνισμού η γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων, δηλαδή η άλλη γενοκτονία μαζί με αυτή των Αρμενίων, αλλά ακόμα και εδώ, στην ιδιαίτερή μας πατρίδα, οι διαδικασίες εθνικής εκκαθάρισης που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα συντελούνται από το τουρκικό κράτος στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Παρόλο που ο φετινός διαγωνισμός διεξήχθη κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η συμμετοχή των μαθητών μας υπήρξε αθρόα και το ενδιαφέρον πολύ υψηλό. Ως θεματολογία επελέγησαν εκείνες οι στιγμές ανθρωπιάς, που έλαμψαν ως ακτίδες φωτός μέσα στο σκοτάδι του Ολοκαυτώματος και κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η συμπόνια και η ανθρωπιά, δεν παύουν να υφίστανται ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας μας. Σε εκείνες τις στιγμές, λοιπόν, αλληλοβοήθειας και στήριξης προς το πολύπαθο και κατατρεγμένο εβραϊκό στοιχείο, είναι αφιερωμένος ο φετινός διαγωνισμός δημιουργικής έκφρασης.

Είναι αλήθεια πως δεν είναι εύκολο να μιλάει κανείς για το Ολοκαύτωμα. Ένα έγκλημα τέτοιων διαστάσεων που έχει χαράξει τη συλλογική μνήμη βαθιά και ανεξίτηλα, δημιουργώντας μια δυσεπούλωτη πληγή. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, κατάφεραν όμως με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση, να αποδώσουν το νόημα του διαγωνισμού, έχοντας αρωγούς σε αυτή τους την προσπάθεια τους καθηγητές/μαθήτριές τους. Μέσα από γραπτά κείμενα, έργα τέχνης και μικρές κινηματογραφικές παραγωγές έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα και τη δική τους οπτική, προβάλλοντας το ιδεώδες της ανθρωπιάς και της αλληλοβοήθειας μέσα στη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά μου παιδιά,

Ο ετήσιος διαγωνισμός δημιουργικής έκφρασης της Διεύθυνσης Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΑΝ, με τη συνεργασία της Πρεσβείας του Ισραήλ, έχει ως στόχο τη διατήρηση στη συλλογική μνήμη της στυγερής αυτής πράξης, αλλά και την αποτροπή ενός παρόμοιου εγκλήματος. Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκομίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, αποτελούν μέτρο ανάσχεσης του αντισημιτισμού αλλά και ανάμνησης, μνημόσυνου αν θέλετε, των εκατομμυρίων νεκρών, που αναίτια δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Δράττομαι της ευκαιρίας να σας πληροφορήσω, πως η ένταξη της Κύπρου στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) με το καθεστώς του Παρατηρητή, αποτελεί επίτευγμα και του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νέων στο τόσο ευαίσθητο θέμα του Ολοκαυτώματος αποδεικνύεται μέσα από το συνεχές  ενδιαφέρον που επιδεικνύουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια προς όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, μαθητές και μαθήτριες,  καθηγητές και καθηγήτριες, αλλά και προς τους Λειτουργούς του ΥΠΠΑΝ για τις άοκνες προσπάθειές τους για την υλοποίηση των δράσεων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία πάντοτε στέκεται αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας του Ολοκαυτώματος, και ιδιαίτερα προς τον φίλο Πρέσβη κ. Σάμη Ρέβελ για τη συνεχή του στήριξη.

Τον αποχαιρετώ με ένα ενθύμιο φιλίας και εκτίμησης. Πρόκειται κ. Πρέσβη για ένα λεύκωμα ιστορικού περιεχομένου που ελπίζω να προστεθεί στις καλές αναμνήσεις σας από τη χώρα μας.

Σας εύχομαι, λοιπόν, ό,τι καλύτερο για τη συνέχεια της σταδιοδρομίας σας και εμείς θα σας θυμόμαστε ως ένα καλό φίλο από το Ισραήλ που δέθηκε τόσο με τον τόπο μας, ούτως ώστε ένιωσε την ανάγκη και έμαθε ελληνικά.

Σας ευχαριστώ.

ΙΠ