Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-07-2021 12:25

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας και Ανθρωπιστικών θεμάτων κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών του Εξατάξιου Σχολείου Ριζοκαρπάσου

Κάθε φορά που μας δίνεται η δυνατότητα να συναντηθούμε με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου Ριζοκαρπάσου, η χαρά μας είναι ξεχωριστή και η συγκίνηση που αισθανόμαστε μεγάλη! Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μία εκδήλωση τόσο μοναδική και ιδιαίτερη όπως η σημερινή τελετή αποφοίτησης, που σηματοδοτεί για τα ίδια τα παιδιά ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή, γεμίζοντας ταυτόχρονα υπερηφάνεια τους γονείς και τους δασκάλους τους για όλα όσα έχουν καταφέρει μέσα σε ομολογουμένως δυσμενείς συνθήκες για την εξελικτική τους πορεία.

Όπως η περσινή έτσι και η φετινή τελετή αποφοίτησης διοργανώνεται εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο αντί στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου λόγω των προβλημάτων της πανδημίας και των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Κυρίες και κύριοι,

Στην περίπτωση των μαθητών του Εξατάξιου Σχολείου Ριζοκαρπάσου όπως και των άλλων Σχολείων μας στο Ριζοκάρπασο (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) το βασικό και αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα κάθε παιδιού στην εκπαίδευση παρέχεται με πολλές δυσκολίες και εμπόδια, τα οποία διαχρονικά προτάσσουν οι κατοχικές δυνάμεις.

Βρισκόμαστε πάντοτε σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου τα σχολεία μας στο Ριζοκάρπασο να λειτουργούν απρόσκοπτα και δημιουργικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Θέλουμε οι εγκλωβισμένοι μαθητές μας αλλά και οι εκπαιδευτικοί να νιώθουν ότι είμαστε δίπλα τους, στηρίζουμε τις προσπάθειές τους και ενισχύουμε με τις πολιτικές που εφαρμόζουμε το έργο τους.

Οι επίπονες ωστόσο προσπάθειες της Κυβέρνησης, που πάντοτε στέκεται αρωγός και στηρίζει με κάθε τρόπο την μόρφωσή τους, σε συνδυασμό με τον ζήλο και την αγάπη ακούραστων εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών για το σχολείο, καρποφορούν μόνο θεμιτά και θετικά αποτελέσματα.

Σε όλους σας μεταφέρω και τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαβεβαίωση ότι το ενδιαφέρον του ιδίου, της κυβέρνησης και γενικότερα της Πολιτείας, θα συνεχίσει να είναι αμείωτο για την Καρπασία και όλους γενικά τους εγκλωβισμένους μας και ιδιαίτερα το σχολείο μας στο Ριζοκάρπασο.

Φίλες και φίλοι,

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι εγκλωβισμένοι μαθητές μας μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους, πρεσβεύουν για όλους εμάς ένα κώδικα ηθικών αξιών όπου η επιμονή, το θάρρος και η τόλμη έχουν κυρίαρχο ρόλο. Οι άνθρωποι αυτοί, επέλεξαν να πορεύονται καθημερινά σε ένα ανηφορικό δρόμο, παραμένοντας όμως συνειδητά θεματοφύλακες των παραδόσεων και της πατρώας γης.

Στιγμές όπως η σημερινή, μας κάνουν να αισθανόμαστε περηφάνια για τον τόπο και τους ανθρώπους, που αγωνίζονται αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια, ώστε τα τουρκοκρατούμενα εδάφη της μοναδικής ομορφιάς περιοχής της Καρπασίας να διατηρήσουν ατόφια στο πέρασμα των χρόνων την ελληνική τους ταυτότητα. Ευχή και ελπίδα όλων μας προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα. Μία λύση που θα απαλλάσσει το πολυβασανισμένο νησί μας από τα στρατεύματα κατοχής και θα διασφαλίζει την πρόοδο, την ευημερία και την ειρήνη.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τα τρία παιδιά που αποφοιτούν φέτος από το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου: Την Αικατερίνη Σώττου, τον Παναγιώτη Σώττου, και την Μαρία Δήμητρα Κοτσάνη.

Αγαπητοί μας τελειόφοιτοι,

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα για εσάς. Αποφοιτάτε από ένα ιστορικό σχολείο. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και πρόοδο και κάθε επιτυχία για ένα λαμπρό και δημιουργικό μέλλον.

Η σημερινή τελετή αποφοίτησης σημαίνει την ολοκλήρωση των σπουδών σας στον λυκειακό κύκλο και τη μετάβασή σας είτε σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα είτε στον στίβο της ζωής. Από την εξαετή φοίτησή σας στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, έχετε ένα απόθεμα γνώσεων και αξιών που θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στα νέα σας βήματα. Να είστε περήφανοι για ό,τι έχετε επιτύχει και να αξιοποιείτε θετικά τις τυχόν δυσκολίες ή πρόσκαιρες αποτυχίες, ως προκλήσεις για νέες προσπάθειες και νέους στόχους στο ταξίδι της ζωής και της γνώσης.

Σε αυτό το ταξίδι πολύτιμοί σας σύντροφοι είναι, από τη μια, οι γονείς και οι καθηγητές σας και, από την άλλη, οι αξίες της εργατικότητας, της εντιμότητας, της αγάπης, της πίστης, της υπομονής και της επιμονής, του θάρρους, της φιλίας, του αλληλοσεβασμού, της αξιοπρέπειας. Έτσι θα μπορέσετε να χαρείτε και να απολαύσετε κάθε στιγμή στην πορεία σας προς την ενηλικίωση. Με αυτά τα εφόδια θα πραγματοποιήσετε τα όνειρα και τις προσδοκίες σας και θα προσφέρετε στην κοινωνία και στον τόπο μας.

Φίλες και Φίλοι,

Με την ευκαιρία που μου δίνεται θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη αγάπη, εκτίμηση και το θαυμασμό μας προς όλους τους εγκλωβισμένους μας, που υπομένουν με καρτερία τα προβλήματα της κατοχής, παραμένουν ριζωμένοι στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους αναμένοντας τη μέρα που θα σημάνει την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.

Συγχαίρω θερμά τους γονείς και άλλα μέλη των οικογενειών των αποφοίτων που παρευρίσκονται σε αυτή την τελετή αλλά και όλους τους γονείς των μαθητριών και μαθητών μας στα σχολεία μας στο Ριζοκάρπασο.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Διευθύνουσα του Γυμνασίου κα Μορφία Ζάουρα, όλους τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Ριζοκαρπάσου για το έργο που επιτέλεσαν και επιτελούν σε δύσκολες συνθήκες. Παράλληλα θερμές ευχαριστίες απευθύνω στον Πρόεδρο και στα μέλη της Σχολικής Εφορίας, των Συνδέσμων Γονέων και στους τρεις Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Ριζοκαρπάσου για την συνεχή στήριξή τους προς το σχολείο.

Τέλος ευχαριστώ από καρδιάς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας, τον Υπουργό Παιδείας, τους συνεργάτες του και ιδιαίτερα την επιθεωρήτρια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου Ηλιάνα Χατζηιωάννου και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για τη συνεργασία και τη βοήθεια τους.

Εύχομαι από καρδιάς τα βέλτιστα στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές του Εξατάξιου Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και ιδιαιτέρως στους απόφοιτους της σχολικής χρονιάς 2020-2021.

(ΡΜ/ΜΒ/ΕΧΡ)