Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2021 20:12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του προγράμματος «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών 2021-2022»

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την έναρξη του προγράμματος «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών 2021-2022», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Τράπεζα Κύπρου, το δίκτυο SupportCY, τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Reaction και το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από πολλούς ακόμα κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, κάτι που αποδεικνύει ότι  η προστασία και η διατήρηση των δασικών και αγροτικών περιοχών της χώρας μας αποτελεί προτεραιότητα ύψιστης σημασίας για όλους. Ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, συνδράμουν και ενισχύουν σημαντικά τις προσπάθειες διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία των δασών και του φυσικού μας περιβάλλοντος και προβάλλουν, παράλληλα, την αναγκαιότητα για προστασία τους από τον μεγαλύτερο κίνδυνο που τα απειλεί, που δεν είναι άλλος από τη φωτιά.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας, οι πυρκαγιές προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές στα δάση και στην ύπαιθρο, αφήνοντας στο πέρασμά τους στάχτες και αποκαΐδια, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου σε ορεινές περιοχές των επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού, μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έπληξαν ποτέ τη χώρα μας. Η προσπάθειά μας για βελτίωση είναι συνεχής.  Ενδεικτικά να αναφέρω ότι φέτος εγκαινιάσαμε τη νέα βάση αεροπυρόσβεσης στο Μάμμαρι, ενώ έγινε ανανέωση του στόλου των οχημάτων του Τμήματος Δασών σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα, ο Προϋπολογισμός του Τμήματος Δασών από το 2016 μέχρι και σήμερα αυξήθηκε πέραν του 40%, ενώ στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης περιλαμβάνεται μέτρο 18 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της δυνατότητας του Τμήματος για παρέμβαση στις πυρκαγιές. Επίσης, στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου μας για το 2022 περιλαμβάνεται και ένα νέο πτητικό μέσο. Πτητικό μέσο περιλαμβάνεται και στο μέτρο του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, από αύριο θα βρίσκεται στην Κύπρο και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές, επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Δρ Ευθύμιο Λέκκα.  Σκοπός της αποστολής αυτής είναι η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις επηρεαζόμενες περιοχές και η συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων από τη μεγάλη πυρκαγιά. Αναμένεται ότι από την αποστολή στον τόπο της πυρκαγιάς θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα, που θα εμπλουτίσουν τις εισηγήσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την άμεση υλοποίηση αντιδιαβρωτικών/αντιπλημμυρικών έργων.

Αγαπητοί φίλοι,

Η συνεχής ενημέρωση του κοινού με σκοπό τη δημιουργία δασικής και περιβαλλοντικής συνείδησης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού, αποτελεί πρωταρχικό στόχο για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και  Περιβάλλοντος.  Αποτελεί εθνική αναγκαιότητα ο κάθε κάτοικος του νησιού μας να συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία και αξία που έχουν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον για τον τόπο μας και την ανάγκη για διατήρηση και προστασία τους από κάθε απειλή. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που η Κυβέρνηση ενθαρρύνει και επικροτεί κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το πρόγραμμα «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών 2021-2022» που παρουσιάζεται σήμερα.

Στη μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού ή χαλάρωσης και πολύ περισσότερο, δεν περισσεύει κανείς. Πρέπει να μας γίνει βίωμα ότι η προστασία του ανεκτίμητου φυσικού μας πλούτου, αποτελεί καθήκον και χρέος όλων και απαιτεί τη συμβολή όλων, μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας της Πολιτείας και των πολιτών της. Επομένως, θα πρέπει όλοι μαζί, κρατικές υπηρεσίες, οργανωμένα σύνολα και φορείς, αλλά και ο κάθε πολίτης αυτού του τόπου, να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και ετοιμότητα και να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών και καταστροφής του πρασίνου του νησιού μας.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση που μου απηύθυναν να χαιρετίσω τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και να τους συγχαρώ θερμά για το ενδιαφέρον και τη θέλησή τους να ενισχύσουν έμπρακτα τις προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών.  Εύχομαι η παγκύπρια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και είμαι βέβαιος ότι με την περιβαλλοντική ευαισθησία που σας διακατέχει, θα συμβάλετε όλοι στην προσπάθεια για την προστασία της φυσικής κληρονομιάς του τόπου μας. 

Σημ.:  Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

(ΜΑΚ/ΣΧ)