Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-06-2018 10:02

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στην 38η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας και σας ευχαριστώ εκ μέρους του για την πρόσκληση στην ετήσια γενική σας συνέλευση. Η Οργάνωσή σας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο δραστήριες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες, της οποίας το έργο εκτιμούμε και υποστηρίζουμε, αφού αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη μας, στην προσπάθειά μας για κοινωνική συμμετοχή,  ενσωμάτωση και στήριξη των ατόμων με οπτικές αναπηρίες .

 Η αναπηρία οποιασδήποτε μορφής αποτελεί για μας λόγο που καθιστά τον πολίτη/ισσα υποκείμενο δικαιωμάτων υποστήριξης του/της σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του/της. Πέραν της επιδοματικής βοήθειας ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να προωθεί πολιτικές πραγματικής κοινωνικής ενσωμάτωσης. Η παρέμβαση του κράτους, εκεί όπου χρειάζεται, είτε για να προλάβει, είτε για να αντιμετωπίσει, είτε για να αντισταθμίσει την αναπηρία, εκφράζεται μέσω μιας πλειάδας πολιτικών και σας διαβεβαιώνω ότι παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Υγείας και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με το Γενικό Σύστημα Υγείας, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται να αρχίσει το 2019, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με την προώθηση δράσεων που αποσκοπούν στην πλήρη ένταξη των παιδιών με αναπηρίες στο εκπαιδευτικό σύστημα και με τη λειτουργία της Σχολής Τυφλών, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές με τα έργα προσβασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, το Υπουργείο Οικονομικών με την ψηφιακή προσβασιμότητα, το Υπουργείο Ενέργειας με την επερχόμενη πολύ σύντομα ρύθμιση της διατίμησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και για τα άτομα με οπτική αναπηρία , είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που παρέχονται.

Θα ήταν παράλειψη να μην γίνει αναφορά και για το προωθούμενο νομοσχέδιο για  εισαγωγή στην Κύπρο του θεσμού των κοινωνικών επιχειρήσεων, μιας εναλλακτικής μορφής επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό €3,1 εκ.η οποία πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αποσκοπεί στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με κοινωνική διάσταση και στην ενίσχυση της  κοινωνικής καινοτομίας.

Φίλες και Φίλοι,

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστηρίζει ενεργά τα άτομα με οπτική αναπηρία με σειρά μέτρων όπως:  τη μηνιαία χορηγία τυφλών, το μηνιαίο επίδομα διακίνησης για τους εργαζομένους και τους φοιτητές, την οικονομική βοήθεια για την αγορά αυτοκινήτου, την οικονομική βοήθεια για την αγορά πολύ σημαντικών βοηθητικών μέσων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ειδικά λογισμικά προγράμματα που μεγεθύνουν την γραφή ή την μετατρέπουν σε ανάγνωση, κινητά τηλέφωνα, μηχανές ανάγνωσης και πολλά άλλα. Η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, που συνεργάζεται μαζί μας για την παροχή των υπηρεσιών της προς τα μέλη της, επιχορηγείται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για την λειτουργία τεσσάρων προγραμμάτων παγκύπρια παρέχοντας κοινωνικό συνοδό σε κάθε επαρχία προς εξυπηρέτηση και συνοδεία κάθε τυφλού που χρειάζεται να επισκεφθεί Υπηρεσίες, αλλά και να συμμετέχει σε ψυχαγωγικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια νέα Οδηγία Προσβασιμότητας, μέσω της οποίας τα άτομα με αναπηρίες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιλογή προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Εργαζόμαστε για μεταρρύθμιση και περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών και παροχών προς τα άτομα με αναπηρίες με άξονα μια νέα νομοθεσία που θα συγκεντρώνει και παρέχει ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις υπηρεσίες υποστήριξης που θα είναι διαθέσιμες. Στόχος μας η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης, της συμμετοχής και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Έχοντας πάντα ως γνώμονά μας τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και των υποχρεώσεων που αυτή προβλέπει για τα κράτη, η Κύπρος, συμβαδίζει με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτοντας Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία και Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Τα δύο αυτά στρατηγικά έγγραφα εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, θέτοντας το όραμα και τις επιδιώξεις μας για την αναπηρία μακροπρόθεσμα για την επόμενη δεκαετία και καθορίζοντας στα επόμενα τρία χρόνια, 86 δράσεις, συνεχιζόμενες και νέες, προς υλοποίηση από επτά Υπουργεία.

Γνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Όχι μόνο από τις κρατικές Υπηρεσίες, αλλά και από όλους τους φορείς της πολιτείας και από τον κάθε πολίτη/ισσα. Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την ατομική αυτονομία, η κατανόηση και η αποδοχή των ατομικών ιδιαιτεροτήτων, η ίση μεταχείριση και μη διάκριση, η ενσωμάτωση και ο μη αποκλεισμός οποιουδήποτε συνανθρώπου μας, αποτελούν αξίες τις οποίες όλοι μας πρέπει να αναγνωρίζουμε, να εκτιμούμε, να καλλιεργούμε, να αναπτύσσουμε.

Η αναπηρία προκύπτει από την αλληλεπίδραση μεταξύ ατόμων με αναπηρίες και των εμποδίων συμπεριφοράς και των περιβαλλοντικών εμποδίων και έχουμε όλοι χρέος να εξαλείφουμε και καταπολεμούμε οποιαδήποτε εμπόδια παρεμποδίζουν την αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνία σε ίση βάση με όλους και όλες.

Η συνεισφορά των ατόμων με οπτική αναπηρία, αλλά και όλων των ατόμων με αναπηρίες στην ευημερία, την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας είναι απαραίτητη, γι’ αυτό και επιδιώκουμε την υποστήριξή τους  ώστε να παραμένουν ενεργά και δραστήρια μέλη της κοινωνίας μας.

Προς τον σκοπό αυτό επιθυμούμε, επίσης, τη συνέχιση της συνεργασίας μας με την Οργάνωσή σας, την έκφραση εποικοδομητικών και πρακτικών εισηγήσεων μαζί με τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, ώστε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρόσθετων δράσεων να είναι πιο αποτελεσματικοί μέσα από πνεύμα θετικότητας, συναίνεσης, συνέργειας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνέλευσής σας.

Σημ.:   Τον χαιρετισμό μετέφερε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

------------------------------

ΕΙ