Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2021 10:50

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου στη συνέντευξη Τύπου για κοινή δράση του Γραφείου Περιβάλλοντος με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και την ΠΟΦΕΝ

Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους φίλους εκπροσώπους των ΜΜΕ που παρευρίσκονται σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, η οποία οργανώνεται από το Γραφείο μου με την εξαιρετική συνεργασία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και της σπουδαίας ομάδας του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου.

Η δράση που ανακοινώνουμε σήμερα μετά από αρκετή σκέψη ονομάστηκε ‘Get Involved with the Environment’. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες ιδέες, οι οποίες όφειλαν να δίνουν τη διάθεση που έχουμε για αυτό τον στόχο: Να μιλήσουμε, να εμπλακούμε ενεργά, να ακούσουμε και να ακουστούμε – Να δεχτούμε ερωτήσεις, εισηγήσεις, σκέψεις προτάσεις. Να απαντήσουμε σε απορίες, να δημιουργήσουμε μαζί ένα σχέδιο δράσης με τους φοιτητές μας, οι οποίοι αποτελούν την επόμενη παραγωγική γενιά – που θα πάρουν στα χέρια τους το μέλλον του τόπου μας.

Το περιβάλλον, μας αφορά όλους, αφού η πολυπλοκότητα της παρουσίας μας σε ένα ήδη πολυσύνθετο περιβάλλον εμπεριέχει όλα εκείνα που επηρεάζουν τη ζωή μας: τον αέρα που αναπνέουμε, το χώμα που μας θρέφει, το νερό που πίνουμε αλλά, και τη φύση που μας περιβάλλει και οφείλουμε να προστατέψουμε, την ίδια ώρα που δεν πρέπει να ξεχνάμε τα οικονομικά του Περιβάλλοντος.

Μετά τη Συνθήκη των Παρισίων και την Παγκόσμια Συμφωνία για το Κλίμα, ακολούθησαν σωρεία προτάσεων, με τελευταία την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία αλλάζει τη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Με αποφασιστικότητα και όραμα για την απαλλαγή του πλανήτη από όλα όσα τον φορτώσαμε διαχρονικά βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο για την ανθρωπότητα και τα οικοσυστήματα.

Τόσο τα ζητήματα που αφορούν στην Κυκλική Οικονομία, όσο και η Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα, δημιουργούν πολυπλοκότητα στους όρους και τις απαιτήσεις, αφού ορίζουν ως απόλυτα αναγκαία την ανάγκη της συμμετοχής εκάστου ενός μας στη διαμόρφωση ενός καλύτερου παρόντος και μέλλοντος από αυτό που προδιαγράφεται. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η ανάγκη περιορισμού των πρώτων υλών και η απαιτούμενη εξοικονόμηση των Οικοσυστημικών Υπηρεσιών της γης που είναι μεν δωρεάν μα όχι ανεξάντλητες μας επιβάλλουν να εμπλακούμε, με απλά λόγια.

Να απλοποιήσουμε όρους και ορισμούς, να καταλάβουμε, να κατανοήσουμε, να προσαρμοστούμε στις αλλαγές αλλά και να ακούσουμε. Η δουλειά μας είναι να προσαρμοστούμε στις φυσικές λειτουργίες ως μέρος του οικοσυστήματος και όχι να απαιτούμε από το περιβάλλον να προσαρμοστεί στα μέτρα μας. Γι’ αυτό χρειάζεται η επιστημονική γνώση, η εξειδίκευση και η κατάρτιση και ακριβώς γι’ αυτό επενδύουμε στους φοιτητές μας οι οποίοι μέσω όποιας επιστήμης έχουν κληθεί να υπηρετήσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν τις βασικές αρχές προσαρμογής στις ανάγκες του πλανήτη. Οι επιστήμες του Περιβάλλοντος όπως καταγράφονται είναι υπερπολύτιμες όμως από μόνες τους δεν είναι αρκετές αφού το παραγωγικό μας σύστημα πρέπει να λειτουργεί ολιστικά και ωφέλιμα προς μια κατεύθυνση.

Η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες προσαρμογής σε αυτή την Πράσινη Μετάβαση και το αντιμετωπίζουμε ως μια τεράστια πρόκληση που αφορά τον κάθε ένα που ζει και δραστηριοποιείται στον τόπο μας. Ο σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει το 40% περίπου σε έργα Πράσινης Πολιτικής, ενώ όλα τα έργα αξιολογούνται και συμφωνούν με τους 17 βιώσιμους στόχους ανάπτυξης όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται και θα γίνουν μα θα αρκεστώ προς το παρόν στη σημερινή μας δράση η οποία εντάσσεται στα πλαίσια Μνημονίου Συνεργασίας που τυπικά υπογράφουμε σήμερα με την ΠΟΦΕΝ, αφού η σύνταξη του και η συνεργασία μας ξεκίνησε ήδη να τρέχει από την περασμένη άνοιξη.

Ευχαριστώ επίσης τις Πρυτανικές Αρχές των κρατικών μας Πανεπιστημίων για την άμεση ενεργοποίηση τους σε αυτή την προσπάθεια και τις σκέψεις που ήδη καταγράφονται για τη συνέχεια της συνεργασίας μας.

Θα δώσω τον λόγο στην κα Μαρία Τζιαμαλή, Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων, η οποία θα χαιρετήσει εκ μέρους όλων των φοιτητικών παρατάξεων, ευχαριστώντας στο πρόσωπο της όλη την ομάδα της για τη διάθεση και την ενεργοποίηση, καθώς και τον Σάββα Βλάχο φίλο και συνεργάτη Διευθυντή του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου ο οποίος επίσης θα μας εξηγήσει τους τρόπους και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας στα Πανεπιστήμια για να γίνουμε ωφέλιμοι, να καταγράψουμε τα αποτελέσματα τούτης της ζύμωσης και να προτείνουμε λύσεις, να δημιουργήσουμε, να αλλάξουμε ρουτίνες και συνήθειες.

(ΜΓ/ΣΧ)