Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2021 09:14

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου στη λήξη της Πορείας με τις Ροζ Φιγούρες το Σάββατο 9 Οκτωβρίου

Είναι με μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι και φέτος ανάμεσά σας, στην Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, στην πορεία διεκδίκησης, ευαισθητοποίησης και αποφασιστικότητας για τις ηρωίδες και τους ήρωες της καθημερινότητάς μας. Η εν λόγω πορεία έχει καταστεί πλέον θεσμός της κοινωνίας και έχει καθιερωθεί ως αναπόσπαστο μέρος του αγώνα κατά του καρκίνου, καθώς επί 17 χρόνια γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, κάθε προέλευσης και καταγωγής δηλώνουν περίτρανα και αποφασιστικά το «παρών» τους για έναν τόσο ιερό σκοπό.

Η παρουσία μας εδώ εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους και είμαστε εδώ, πάνω απ’ όλα για να δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα σε όλες και όλους όσους περνούν αυτή τη δοκιμασία και ότι κανένας και καμιά δεν είναι μόνος του. Σίγουρα, δεν είναι δυνατό να επωμιστούμε τον πόνο, την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες, σίγουρα δεν είναι δυνατό να προσποιηθούμε ότι κατανοούμε απόλυτα αυτό που περνάτε, την ψυχολογία, τους φόβους και τις ανησυχίες, αλλά αυτό που μπορούμε είναι να είμαστε εδώ, να περπατούμε μαζί σας και να είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε. Θέλουμε να γίνουμε όλες και όλοι μαζί μια φωνή και να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.

Παράλληλα, η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία των πολιτών για τα θέματα που αφορούν την υγεία και τον καρκίνο του μαστού, τη σημασία που έχει η αυτοεξέταση, τα περιοδικά ραντεβού ελέγχου στους γιατρούς, η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστού, ώστε να προλαβαίνουμε στα αρχικά του στάδια το κακό. Γιατί η πρόληψη είναι ουσιώδους σημασίας. Ο καρκίνος είναι μια λέξη που δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν τολμούν να προφέρουν και καταλαβαίνω τον φόβο αυτό, όμως πρέπει να πάψει να αποτελεί εμπόδιο στη ζωή μας και οφείλουμε να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα με θάρρος και αισιοδοξία και να αγωνιστούμε για μας τις ίδιες, τις οικογένειές μας, για την ίδια τη ζωή μας.  

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου, στην Κύπρο το 2020 είχαμε 761 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Μία στις τέσσερις γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού, ενώ στον καρκίνο του μαστού αποδίδεται ένας στους έξι θανάτους από καρκίνο. Μπορεί οι αριθμοί να ακούγονται αποκαρδιωτικοί, όμως στην εποχή που ζούμε, με την ιατρική πρόοδο που έχει συντελεστεί, υπάρχουν τα μέσα για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον καρκίνο, αλλά να επενδύσουμε στην πρόληψη και να τον αντιμετωπίσουμε.

Η περίοδος που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα δύσκολη και έχει επηρεάσει δυσμενώς όλες τις κοινωνικοοικονομικές πτυχές της χώρας μας. Δυστυχώς, και φέτος περπατήσαμε χωρίς τη συμμετοχή κοινού. Δεν κατέστη δυνατό να μαζευτούμε όλες και όλοι κατά χιλιάδες όπως παλιά, για να δηλώσουμε δυναμικά το «παρών» μας στην καρδιά της Λευκωσίας και να περπατήσουμε πλάι πλάι σαν ένα ροζ ποτάμι ανθρωπιάς που πλημμυρίζει τους δρόμους της πρωτεύουσας. Είμαι βέβαιη όμως ότι, έστω και μέσω διαδικτύου, η συμμετοχή του κόσμου και φέτος είναι μαζικότατη. Ακόμη και αν δεν μπορέσατε να έρθετε να περπατήσετε μαζί μας λόγω των περιοριστικών μέτρων, η θετική σας σκέψη και μόνο, ακόμα και μακριά που βρίσκεστε, είναι αρκετή και μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε, για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο. Θέλω να ελπίζω ότι το τέλος της πανδημίας πλησιάζει και ότι του χρόνου θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε για ακόμη μια φορά την Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες με όλη τη λαμπρότητα και τη μαζικότητα που της αρμόζει.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη Europa Donna Κύπρου για την πολύχρονη και πολυεπίπεδη δράση της, η οποία αποτελεί πολύτιμο στήριγμα για όλους τους ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την ασθένεια, αλλά και σε όλες και όλους όσοι εργάζονται για την ανακούφιση και θεραπεία των συνανθρώπων μας που υποφέρουν. Ως νομοθετικό σώμα, δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, στη διαμόρφωση εθνικών πολιτικών και στρατηγικών ενάντια στη νόσο αυτή.

Θα ήθελα να κλείσω παραφράζοντας, αν μου επιτρέπετε, το μότο της φετινής πορείας «ενωμένοι μαζί, ακόμα πιο δυνατοί» και να πω «ενωμένοι μαζί, ανίκητες και ανίκητοι». Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε κάθε δοκιμασία και να αντεπεξέλθουμε στην όποια δυσκολία. Καμιά και κανείς δεν είναι μόνος σε αυτή την προσπάθεια και ενωμένοι μπορούμε πάντοτε περισσότερα. Και μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

(ΕΚ/IK)