Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2018 13:04

Χαιρετισμός του ΥΠΠ κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο Συνέδριο με θέμα «Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ενηλίκων και της πρόσβασής τους στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στο Συνέδριο, με θέμα «Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ενηλίκων και της πρόσβασής τους στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Έργου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Το Θεματολόγιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Νοέμβριο του 2011 και ενσωματώνει την πολιτική της εκπαίδευσης ενηλίκων στο στρατηγικό πλαίσιο για την ευρωπαϊκή συνεργασία, στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΤ2020).

Αναμφίβολα η μάθηση είναι μια συνεχής διαδικασία που συνοδεύει τον άνθρωπο σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη, στην αναβάθμιση και επικαιροποίηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ενεργό συμμετοχή του στην κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και στην απασχολησιμότητα και την ανταγωνιστικότητα. Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην τονίσουμε ότι ο ρόλος της μάθησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, όπως άτομα που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο, άτομα με χαμηλές δεξιότητες στην ανάγνωση, τη γραφή, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες ή άτομα που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να παρέχεται η πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου μας, τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, οι Εσπερινές Τεχνικές Σχολές, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και τα Ανοικτά Σχολεία. Επίσης, η θέσπιση μηχανισμών επικύρωσης της Μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης, μέσω σχετικού Έργου του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που συντονίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναμένεται να επηρεάσει θετικά το πεδίο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, συμβάλλοντας στη βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων και στην απόκτηση νέων προσόντων για σκοπούς απασχόλησης, προσωπικής εξέλιξης ή, απλά, προσωπικής ευχαρίστησης.

Παράλληλα, ο Φορέας Διά Βίου Καθοδήγησης που ιδρύθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμβάλλει υποστηρικτικά, εφόσον διευκολύνει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υψηλής ποιότητας πληροφόρηση και συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εργασία.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΠ έχει εφαρμόσει με επιτυχία διάφορα προγράμματα και δράσεις για την εκπαίδευση των ενηλίκων, όπως συνέδρια με αξιόλογους εισηγητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, ημερίδες ενημέρωσης του κοινού, επιμορφώσεις προσωπικού εκπαίδευσης ενηλίκων, ενδοϋπηρεσιακά σεμινάρια επιμόρφωσης. Επιπλέον, έχουν παραχθεί Οδηγοί για την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτών ενηλίκων, ενημερωτικά έντυπα και Εκθέσεις, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Αναμφίβολα, βρισκόμαστε σε ικανοποιητικά επίπεδα, όσον αφορά την πρόσβαση των Ενηλίκων στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση. Όμως, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε τα υψηλά επίπεδα της προσφερόμενης εκπαίδευσης στους ενηλίκους και της απόκτησης δεξιοτήτων, καθώς και να ενισχύσουμε την λεγόμενη εκπαίδευση «δεύτερης ευκαιρίας», που αφορά τόσο τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όσο και τους νέους που εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς να έχουν αποκτήσει τα τυπικά προσόντα. 

Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργασίες του συνεδρίου, θα συνδράμουν στην ανταλλαγή εμπειριών και την αμοιβαία μάθηση μεταξύ φορέων που διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην προώθηση του πεδίου της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης των ενηλίκων στην Κύπρο, στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των Εσπερινών Σχολείων/Σχολών που προτάθηκε από ειδική Επιτροπή.

Κλείνοντας, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου, τις Επιτροπές εντός του Υπουργείου Παιδείας για τη συμβολή τους στην υλοποίηση δράσεων του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, καθώς και όλες τις Υπηρεσίες των άλλων Υπουργείων που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο και στηρίζουν την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της Κύπρου.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στους εισηγητές και τις εισηγήτριες του Συνεδρίου και αναμένουμε με ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, καθώς επίσης και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών κι εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια.

(ΙΠ)