Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-06-2018 17:37

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην ανοικτή διαβούλευση για τις βιώσιμες μεταφορές

Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση που στόχο έχει την ενημέρωση σας και την συμμετοχή σας στην ανοικτή διαβούλευση με θέμα τις Βιώσιμες Μεταφορές.

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθούμε πλέον έμπρακτα τη βιώσιμη κινητικότητα, έχοντας διευρύνει το φάσμα των δράσεων μας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων μεταφορών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών για τους πεζούς και ποδηλάτες, την ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για κάθε πόλη, καθώς και την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για την Κύπρο. Στα πλαίσια αυτά θα γίνει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των προτύπων σχεδιασμού, εισάγοντας με τον τρόπο αυτό μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην ανάπτυξη των πόλεων μας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές προωθείται η εισαγωγή συστημάτων τηλεματικής για την έκδοση και ακύρωση εισιτηρίων με την χρήση έξυπνων καρτών, τη διαχείριση του στόλου και την πληροφόρηση των επιβατών σε πραγματικό χρόνο. Η συλλογή πληροφοριών μέσα από τα συστήματα τηλεματικής θα βοηθήσει τόσο στην επιβεβαίωση της ορθής εκτέλεσης της υπηρεσίας όσο και στο συντονισμό της – ιδιαίτερα σε κομβικά σημεία όπου απαιτείται μετεπιβίβαση μεταξύ λεωφορειακών διαδρομών.

Έχουν ήδη τοποθετηθεί συστήματα ηλεκτρονικής πληροφόρησης του κοινού σε σημαντικές στάσεις και σταθμούς λεωφορείων, και το δίκτυο πληροφόρησης θα διευρύνεται συνεχώς. Η πληροφόρηση επιβατών σε πραγματικό χρόνο είναι επίσης δυνατή μέσω ιστοσελίδας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, με δυνατότητες σχεδιασμού ταξιδίου. Το όλο έργο συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία – Ταμείο Συνοχής κατά 85% και προωθείται κάτω από το εμπορικό όνομα “MOTION”.

Παράλληλα, το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των στάσεων και στεγάστρων παγκύπρια. Κάθε στάση πλέον διαθέτει μοναδικό αριθμό και όνομα, και έχει εισαχθεί στο σύστημα τηλεματικής. Την ίδια στιγμή έχουμε καταγράψει την φυσική κατάσταση των στάσεων και το περιβάλλον γύρω από αυτές και, σε συνδυασμό με την πληροφορία που συλλέγεται από το σύστημα τηλεματικής για την επιβατική κίνηση, μας δίδεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση των υποδομών στην βάση πελατοκεντρικών προτεραιοτήτων.

Το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας με τις τοπικές Αρχές για την αναβάθμιση των υποδομών για την οποία θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες στην συνέχεια. Η εποικοδομητική συνεισφορά σας στην διαμόρφωση της πρότασης αυτής και των συμφωνιών που συνεπάγονται είναι επιθυμητή και απαραίτητη.

Παράλληλα, το ΥΜΕΕ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δημιουργίας εγγράφων προσφορών για την ανάθεση νέων Συμβάσεων Παραχώρησης Δημόσιων Μεταφορών, που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020. Οι αναθέσεις θα γίνουν μέσα από την προκήρυξη ανοικτών διαγωνισμών. Απαραίτητη προϋπόθεση για μας είναι όπως στη διαδικασία αυτή ληφθούν υπόψη τα ζητήματα που απασχολούν τους κοινωνικούς μας εταίρους, κάποια από τα οποία θα θέλαμε να καταγράψουμε απόψε. 

Σε ό,τι αφορά στους στρατηγικούς μας σχεδιασμούς, προχωρούμε με την ανάπτυξη Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για όλες τις πόλεις της Κύπρου, καθώς επίσης και στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Κινητικότητας. Το ΣΒΑΚ Λεμεσού είναι σε εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία τον Μάρτη του 2019, ενώ η σύμβαση για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ Λάρνακας έχει ήδη υπογραφεί και το έργο ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα. Οι μελέτες για την εκπόνηση των ΣΒΑΚ για τις άλλες πόλεις, περιλαμβανομένης της επικαιροποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας, καθώς και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, θα προκηρυχθούν πριν από το τέλος της φετινής χρονιάς.

Έχοντας επίγνωση ότι όλα τα εναλλακτικά προς το αυτοκίνητο μέσα μετακίνησης παραμελήθηκαν για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα η Κύπρος να υστερεί σημαντικά έναντι των πλείστων ευρωπαϊκών κρατών στη χρήση τους, το Υπουργείο μου έχει θέσει ως στόχο τη σημαντική αύξηση της ποδηλασίας και του περπατήματος. Σε ό,τι αφορά στην ποδηλασία, έχει συσταθεί, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Συμβούλιο Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, με συγκεκριμένους όρους λειτουργίας, ως συμβουλευτικό Σώμα προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Παράλληλα, για πρώτη φορά, έγινε νομοθετική ρύθμιση που διέπει τη χρήση του ποδηλάτου, με την οποία καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι υποχρεώσεις τόσο των ποδηλατών, όσο και των άλλων χρηστών του οδικού δικτύου έναντι των ποδηλατών.  Τέλος προωθείται, στη βάση των πορισμάτων του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας, η κατασκευή ενός εκτεταμένου ποδηλατικού δικτύου που συνδέει τα Πανεπιστήμια της πόλης μεταξύ τους και με το κέντρο της πόλης.

Το ΥΜΕΕ έχει θέσει ως στόχο την ενθάρρυνση του περπατήματος.  Δε συντρέχει κανένας λόγος αρτιμελείς άνθρωποι να μπαίνουμε στο αυτοκίνητο μας για να διακινηθούμε λίγο παραπέρα στο κοντινότερο περίπτερο ή τον φούρνο της γειτονιάς μας για να εξυπηρετηθούμε. Ως Υπουργείο προτιθέμεθα να υπερβούμε όλα τα εμπόδια που δεν ευνοούν το απρόσκοπτο περπάτημα. Συγκεκριμένα, θα εφαρμόσουμε προγράμματα για τη δημιουργία ενιαίων και συνδεδεμένων δικτύων πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και ανοικτών υπαίθριων χώρων για τη συνάθροιση των πολιτών, ενώ θα διασφαλίσουμε ότι τα πεζοδρόμια θα καταστούν ελεύθερα από όλα τα εμπόδια, περιλαμβανομένων των οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα σε αυτά.

Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω απαιτείται συνεργασία σε μία διαχρονική βάση, Επομένως, προχωράμε με την δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας στην οποία θα συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί εταίροι με στόχο τον συντονισμό και την από κοινού διαμόρφωση, σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων.  Οι δράσεις θα τύχουν στήριξης από το ΥΜΕΕ και θα συγχρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά Ταμεία και Προγράμματα, όπου αυτό είναι δυνατό, εφόσον εμπίπτουν απόλυτα εντός των διακηρυγμένων στόχων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ίδιο το Υπουργείο.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ σήμερα, διότι χωρίς την παρουσία σας δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.  Επιθυμώ επίσης να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές της Ημερίδας, από τους συνεργάτες μας εδώ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τους Σύμβουλους μας στην Πράξη ΔΙΑΥΛΟΣ, τη Διεύθυνση του Τμήματος Δημοσίων Έργων και κυρίως τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας. Τέλος, με ανοικτή μου πρόσκληση σας παροτρύνω όλους να γίνετε μέλη και να συμμετάσχετε ενεργά στην Πλατφόρμα Ενεργών Φορέων και Πολιτών για τις Βιώσιμες Μεταφορές, δημιουργώντας έτσι, μέσα από συστηματική επαφή μια οργανωμένη βάση για ένα μακρόπνοο σχέδιο υλοποίησης των στρατηγικών στόχων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

 

(ΔΚ/ΕΙ)