Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2018 17:21

Παρέμβαση της βουλεύτριας Στέλλας Κυριακίδου σε εκδήλωση για τη συνεισφορά των γυναικών στην παγκόσμια ειρήνη

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), βουλεύτρια κα Στέλλα Κυριακίδου συμμετείχε σε εκδήλωση με θέμα: «Η συνεισφορά των γυναικών στην παγκόσμια ειρήνη και στην εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 (2000) του Συμβούλιου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η αντιπροσωπία της Φιλανδίας στην ΚΣΣΕ και η Διάσκεψη των Διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σε παρέμβασή της, η κα Κυριακίδου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στην επίλυση διενέξεων δεν μπορεί να επιτευχθεί πραγματικά εάν η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών δεν υφίσταται ευρύτερα, σε ολόκληρο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Ως εκ τούτου, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, θα πρέπει να αναρωτηθούμε για το ποια εμπόδια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις γυναίκες από του να συμμετέχουν ισότιμα ή ακόμη και να ηγούνται ειρηνευτικών διαδικασιών. Εμπόδια που, όπως επεσήμανε, η ίδια εντοπίζει σε κοινωνικοπολιτικούς λόγους αλλά και σε διακρίσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο φύλων. Ως πολιτικός, σημείωσε η κα Κυριακίδου, καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να εξαλείψω προκαταλήψεις, στερεότυπα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το γυναικείο φύλο.    

Πιστεύω ακράδαντα, υπογράμμισε η κα Κυριακίδου, πως η προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών, ωθώντας τις στο να συμμετέχουν ισότιμα και ουσιαστικά σε ειρηνευτικές διαδικασίες και γενικότερα στον δημόσιο βίο, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά.  Επεσήμανε ακόμη πως είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση και παράλληλα να διασφαλίσουμε πως η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες,  θα ανταποκριθεί επάξια στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την εφαρμογή του  Ψηφίσματος 1325 του Συμβούλιου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προσβλέποντας και στο Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης που καταρτίζεται στο πλαίσιο αυτό.

Οι γυναίκες στην Κύπρο, σημείωσε η κα Κυριακίδου, συμμετέχουν ενεργά στην ειρηνευτική διαδικασία όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τόσο σε σχέση με την ουσία των διαπραγματεύσεων όσο και σε διάφορα άλλα επίπεδα και στις Τεχνικές Επιτροπές. Ανέφερε, επίσης, πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν στη δημιουργία δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα ισότητας των δύο φύλων, η οποία, από το 2016,πραγματοποιεί συναντήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Καταλήγοντας, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι ο ρόλος των γυναικών ήταν ανέκαθεν, τόσο πριν από όσο και μετά από την Τουρκική εισβολή του 1974, εξαιρετικά σημαντικός και καθοριστικός στο γίγνεσθαι της κυπριακής κοινωνίας και ως τέτοιος, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα προς την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας στην Κύπρο.

(ΜΛ/ΣΧ)