Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-06-2018 11:46

Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε για την 25η επέτειο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, στηλιτεύει τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου

Ολοκληρώθηκαν  στις 27 Ιουνίου 2018  στην Αθήνα οι εργασίες της 25ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), την οποία φιλοξένησε η Βουλή των Ελλήνων.

Κατά τις εκλογές που διεξήχθηκαν για την ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της ΔΣΟ,  Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο Ρώσος βουλευτής κ. Sergey Gavrilov. Από πλευράς της, η κυπριακή αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων στη ΔΣΟ εξασφάλισε σημαντική εκπροσώπηση σε επίπεδο Διεθνούς Γραμματείας και Μονίμων Επιτροπών της Συνέλευσης. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής κ. Άγγελος Βότσης επανεξελέγη μέλος της Διεθνούς Γραμματείας. Ο βουλευτής κ. Κώστας Κωνσταντίνου εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού. Η βουλεύτρια κα Ευανθία Σάββα επανεξελέγη Εισηγήτρια της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής και εξελέγη Μέλος της Επιτροπής για την παρακολούθηση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου της ΔΣΟ για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ορθοδόξων Χριστιανών. Ο βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους επανεξελέγη Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και εξελέγη Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο.

Σε παρέμβασή του σε συζήτηση με θέμα: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και χριστιανικές αξίες: 25 χρόνια ΔΣΟ», ο κ. Βότσης εξέτασε τον βαθμό επιρροής του σύγχρονου Ορθόδοξου Χριστιανού στην κοινωνία και τη σχέση του με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι ο Χριστιανισμός μπορεί να προσεγγίσει την παγκόσμια κρίση και να προτάξει λύσεις για την υπέρβασή της διά της Εκκλησίας. Σημείωσε δε, ότι ο ρόλος της ΔΣΟ ως διακοινοβουλευτικής πολιτικής οργάνωσης, που βασίζεται στις ορθόδοξες χριστιανικές αξίες, συνίσταται στην ανάληψη πολιτικής δράσης, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η ΔΣΟ θα επιτύχει τον σκοπό της, εάν επιτύχει να εισακούγεται ο λόγος και οι θέσεις της, τόσο από τους πολίτες όσο και από τους πολιτικούς, τόνισε ο κ. Βότσης.

Ο κ. Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στα σύγχρονα ζητήματα που απειλούν τα θεμέλια της σύγχρονης κοινωνίας, όπως η τρομοκρατία και το μεταναστευτικό, στηλίτευσε την ατολμία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει κοινή δράση προς αντιμετώπισή τους. Επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια κρίση αξιών απειλεί τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα των λαών ανά τους αιώνες, καθώς και την ομαλή εξέλιξη της κοινωνίας, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε τον σημαίνοντα ρόλο της ΔΣΟ στον στόχο της ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας προκειμένου να αναλάβει αποτελεσματική δράση αξιοποιώντας την Ορθοδοξία ως θεματοφύλακα αρχών και αξιών στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ο κ. Κωνσταντίνου ευχαρίστησε τα μέλη της ΔΣΟ για τη διαχρονική στήριξή τους στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για την σαφή καταδίκη, μέσω τοποθετήσεων και ψηφισμάτων της Συνέλευσης, της Τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και της καταστροφής της πολιτιστικής και ορθόδοξης κληρονομιάς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. 

Ο κ. Μυριάνθους σημείωσε ότι υπό το φως των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και των κοσμογονικών αλλαγών που συντελούνται, επιβάλλεται η εκπόνηση μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης της ΔΣΟ, βάσει του προϋπολογισμού και των δυνατοτήτων της. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, είναι σημαντικό όπως, πέραν των διακηρύξεών της, η ΔΣΟ προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες ευαισθητοποίησης των συμμετεχόντων στη Συνέλευση Κοινοβουλίων και των Κοινοβουλίων ανά τον κόσμο, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεων στα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η διακοινοβουλευτική διπλωματία, στη βάση της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 25ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, η κυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε επετειακό γραμματόσημο για τα 25χρονα της ΔΣΟ, το οποίο θα κυκλοφορήσουν προσεχώς τα Κυπριακά Ταχυδρομεία, μετά από εισήγηση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Κύπριοι βουλευτές ανακοίνωσαν επίσης την πρόθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων να φιλοξενήσει την εαρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ, κατά το επόμενο έτος.

Στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε για την 25η επέτειο της ΔΣΟ, στηλιτεύεται η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου και της Παλαιστίνης, καθώς και οι αιματηρές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Εξάλλου, οι συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, περιλαμβανομένων των Κυπρίων βουλευτών, έγιναν δεκτοί, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό επ’ ευκαιρία των 25χρονων της Συνέλευσης.

(ΜΛ)