Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-03-2022 21:40

Γραπτή Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου αναφορικά με τη συμμετοχή του ΠτΔ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

 Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της 25ης Μαρτίου οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις οποίες συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ένας εκ των Ευρωπαίων ηγετών που παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Τζο Μπάιντεν. Απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, επανέλαβε την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και εξήρε τόσο τη στήριξη που παρέχεται προς τον ουκρανικό λαό, όσο και την ενότητα που έχουν επιδείξει η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη γενικότερη αντίδρασή τους. Πρόσθεσε πως ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στην ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και τα εκατομμύρια των Ουκρανών προσφύγων, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την απόφαση της ΕΕ να τους παραχωρείται καθεστώς προσωρινής προστασίας.  Αφού εξήγησε την κατάσταση στην Κύπροσε σχέση με την υποδοχή προσφύγων από την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως, για έναν λαό που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, η συνδρομή μας στον ουκρανικό λαό ήταν από την πρώτη στιγμή δεδομένη.

Σχολιάζοντας το θέμα της κάλυψης των κενών που παρατηρούνται σε σχέση με την υλοποίηση των κυρώσεων που η ΕΕ έχει επιβάλει κατά της Ρωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως τα μεγαλύτερα κενά αφορούν σε τρίτες χώρες όπως την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας πως η άρνηση από μέρους της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ δεν είναι μόνο ιδιοτελής, αλλά υπονομεύει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο των κυρώσεων.

Δεδομένου ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει στρατιωτικά μεγάλο μέρος της Κύπρου, το οποίο τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχό της, η παράκαμψη των κυρώσεων από την πλευρά της έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο για όλα τα Κράτη Μέλη της ΕΕ και -σε πολύ μεγάλο βαθμό- για την Κύπρο, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως δεν ενδιαφέρεται να αποτελέσει αξιόπιστο εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τούτου δοθέντος και αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε και πέτυχε συμπερίληψη λεκτικού στο κείμενο των Συμπερασμάτων που καλεί όλες ανεξαιρέτως τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με αυτές τις κυρώσεις και ζητεί όπως κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων να σταματήσει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμη την ανάγκη επίσπευσης των συζητήσεων για δημιουργία ενός μηχανισμού μετριασμού των οικονομικών επιπτώσεων των ρωσικών κυρώσεων προς τους εταίρους που επηρεάζονται περισσότερο, και ειδικότερα αυτούς των οποίων νευραλγικοί τομείς της οικονομίας τους έχουν πληγεί.

Κατά τη διάρκεια των γενικότερων συζητήσεων και των διμερών επαφών που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπέδειξε σειρά παραλληλισμών μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974 και τα διάφορα παράγωγά της. Ενημέρωσε επίσης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει με στόχο αφ’ ενός τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και αφετέρου την προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της συμφωνημένης μορφής λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, η Ενέργεια αποτέλεσε το πιο σημαντικό θέμα της ατζέντας. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν δύο πτυχές: Πρώτον, η στρατηγική σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της ΕΕ ως επιτακτική ανάγκη στο ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και η διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της και, δεύτερον, η εξέταση τρόπων αντιμετώπισης της αύξησης των ενεργειακών τιμών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε τη διαχρονική θέση της Κύπρου υπέρ της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών και οδών εφοδιασμού μας και σημείωσε πως κύριο ζητούμενο για την Κύπρο είναι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης όλων των εναπομεινάντων ενεργειακών διασυνδέσεων, που θα άρει την απομόνωση της Κύπρου από τα ευρωπαϊκά δίκτυα και θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ. 

Συνέχισε λέγοντας πως σε περιφερειακό επίπεδο η συντονισμένη προσέγγιση αξιόπιστων διεθνών εταίρων μας είναι καθοριστικής σημασίας. Χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά και χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και πηγών της ΕΕ καθώς και στην πράσινη μετάβασή της. Η Κύπρος, λόγω των εξαίρετων σχέσεων της με τις χώρες αυτές, είναι έτοιμη να διαδραματίσει το δικό της ρόλο και ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

_____________

Για πλάνα από τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πατήστε εδώ και εδώ (2η μέρα) .

Για πλάνα από τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κ. Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πατήστε εδώ.

(ΜΦ/ΝΓ)