Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2022 10:26

Ημερίδα ΙΓΕ με θέμα «Γενετικοί, Αγροπεριβαλλοντικοί και Τεχνολογικοί Παράγοντες που Διαμορφώνουν τη Σύσταση και Ποιότητα στο Χαρούπι και τα Προϊόντα Μεταποίησής του»

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, στο Ινστιτούτο ΓεωργικώνΕρευνών (ΙΓΕ), ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής ομάδας του ΙΓΕ που μετέχει στο πρόγραμμα «Χαρούπι – Ο Μαύρος Χρυσός της Κύπρου – Η επιστήμη συναντά τη βιομηχανία» (BLACKGOLD). Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Στην ημερίδα, στην οποία παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο φάσμα εργασιών, με αποτελέσματα που αφορούν στη γενετική σύσταση και εξάπλωση των πληθυσμών χαρουπιάς στην Κύπρο, τον φυσικοχημικό χαρακτηρισμό των κυπριακών ποικιλιών και την αξιολόγηση της επίδρασης της συλλεκτικής ωριμότητας και της ζώνης καλλιέργειας στην ποιότητα και διαθρεπτική αξία των χαρουπιών. Παρουσιάστηκαν, επίσης, καινοτόμες μέθοδοι τυποποίησης της ποιότητας των χαρουπιών και καινοτόμα προϊόντα μεταποίησής τους και αναδείχθηκε η σημασία της πρώτης ύλης στην παραλαβή προϊόντων χαρουπιού υψηλής και σταθερής ποιότητας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν μέλη της ευρύτερης γεωργικής και μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εκπρόσωποι αρμόδιων κρατικών φορέων. Ακολούθησε συζήτηση για τη σημασία των ερευνητικών αποτελεσμάτων ως προς τις προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας της χαρουπιάς και της μεταποίησης των καρπών της.

(ΕΚ/ΣΧ)