Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-06-2022 18:39

Ο κ. Τορναρίτης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Ιρλανδίας, κ. Simon Coveney κατά τις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)

Στο πλαίσιο των εργασιών του 3ου μέρους της Συνόδου 2022 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, κατέθεσε σήμερα ερώτηση, απευθυνόμενος στον Υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας της Ιρλανδίας κ. Simon Coveney, ως εκπρόσωπο της τρέχουσας Ιρλανδικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου κ. Seán Ó Fearghaíl, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα όσον αφορά στιςπαράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, χαρακτηρίζοντάς τις ως απαράδεκτες και υπονομεύουσες τις προσπάθειες για μια επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.  

Ο κ. Τορναρίτης ρώτησε σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ιρλανδική Προεδρία για να παροτρύνει την Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της εις βάρος της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών και να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Ρώτησε επίσης πώς προτίθεται η Ιρλανδία να στηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, λαμβανομένης υπόψη της αυξανόμενης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και της αξίωσής της για λύση «δυο κρατών», η οποία αντιβαίνει στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συμφωνημένη βάση λύσης και η οποία αξίωση έχει ήδη απορριφθεί κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)