Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2022 20:09

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Πολιτική Διεύρυνσης την επόμενη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή Διακοινοβουλευτική συνάντηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα την Πολιτική Διεύρυνσης την επόμενη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στη συνάντηση συμμετείχαν Μέλη των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Μέλη των Κοινοβουλίων υποψηφίων και δυνάμει υποψηφίων χωρών προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Μετά τα εισαγωγικά σχόλια του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση κ. Olivér Várhelyi, ακολούθησε συζήτηση.  Σε παρέμβασή του, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η απόφαση για παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, που αγωνίζεται για την προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της, αποτελεί θρίαμβο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις, που λήφθηκαν για τη Μολδαβία και τη Γεωργία ενέχουν υψηλό συμβολισμό. Οι χώρες αυτές, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, αξίζουν και έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν στην ΕΕ, αφού επιδεικνύουν πραγματική δέσμευση στις αρχές και αξίες, στις οποίες εδράζεται η Ένωση. Αντίθετα, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, χώρες, οι οποίες δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κυριαρχία γειτονικών τους χωρών, που είναι πλήρη μέλη της ΕΕ, πρέπει να αποκλειστούν από την πολιτική διεύρυνσης.

Ο κ. Γεωργιάδης απηύθυνε, τέλος, μήνυμα ενθάρρυνσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για συνέχιση της ευρωπαϊκής τους πορείας και προοπτικής.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)