Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-08-2022 20:09

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Σύκα στην 65η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου

Άρχισαν χθες και συνεχίζονται στο Χάλιφαξ του Καναδά οι εργασίες της 65ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ). Την τελετή έναρξης της Διάσκεψης προσφώνησαν η Κυβερνήτης του Καναδά κα Mary Simon, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, κ. Anthony Rota και ο Πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά, κ. George J. Furey.

Ο βουλευτής κ. Νίκος Σύκας, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στον ΚΚΣ,  συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την αποτελεσματική άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου σε ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε παρέμβασή του, ο κ. Σύκας επισήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια καταστροφικές πυρκαγιές, συνεπεία των υψηλών θερμοκρασιών και των μακρών περιόδων ξηρασίας.

Ο κ. Σύκας έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία, που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για τον Συντονισμό Δράσεων για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (ΑΜΜΑ), η οποία σκοπεί στη διευκόλυνση των συζητήσεων για την ανάπτυξη ενός δεκαετούς Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για το κλίμα στην περιοχή. Ο κ. Σύκας σημείωσε ότι στόχος του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης είναι να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένες ανάγκες και προκλήσεις στην περιοχή ΑΜΜΑ, η οποία έχει αναγνωριστεί ως «καυτό σημείο» της κλιματικής αλλαγής. Η επιτυχής υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, όπως επισήμανε ο κ. Σύκας, εξαρτάται από τον συντονισμό των μηχανισμών διακυβέρνησης, παρακολούθησης και χρηματοδότησης σε κάθε κράτος της περιοχής, και σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων καθίσταται καίριος.

Ο κ. Σύκας τόνισε ότι η ουσιαστική συμβολή των εθνικών κοινοβουλίων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα στην ανάληψη ευθύνης από τις κυβερνήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, είναι καθοριστικής σημασίας. Επιβάλλεται, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, τα κοινοβούλια να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά την άσκηση του εποπτικού τους ρόλου επί των κυβερνητικών πολιτικών που σχετίζονται με το περιβάλλον, κυρίως, κατά πόσον αυτές εφαρμόζονται αποτελεσματικά. Επίσης καθοριστικής σημασίας, σημείωσε ο κ. Σύκας, είναι οι αποφάσεις των κοινοβουλίων για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Πρέπει τα κοινοβούλια,  ανέφερε ο κ. Σύκας, μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και της νομοθετικής τους δράσης, να προωθούν ένα περιβαλλοντικά ευαίσθητο όραμα, που θα στοχεύει στον περιορισμό της επιβλαβούς ανθρώπινης δραστηριότητας και στην προώθηση ενός αναπτυξιακού μοντέλου, που θα δίνει προτεραιότητα σε περιβαλλοντικούς προβληματισμούς και ευαισθησίες. Ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να προνοεί την ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ανησυχιών στη νομοθεσία και να διασφαλίζει τη διάθεση επαρκών κονδυλίων για την εφαρμογή των περιβαλλοντικά ορθών αυτών πολιτικών, κατέληξε.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)