Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-07-2018 10:21

Συμμετοχή βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου σε αντικατοχική εκδήλωση στην Αδελαΐδα της Αυστραλία

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής στις αντικατοχικές εκδηλώσεις της παροικίας για τις μαύρες επετείους του 1974, συνεχίζει τις επαφές του στην Αδελαΐδα.

Ως κύριος ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης, 19 Ιουλίου 2018, η κυπριακή κοινότητα και η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα προς τιμή του, ο κ. Νεοφύτου ενημέρωσε την ηγεσία και τα μέλη της κυπριακής κοινότητας, καθώς και πολιτειακούς αξιωματούχους της Νότιας Αυστραλίας και άλλους επίσημους προσκεκλημένους, για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Αναφερόμενος στις θυσίες του κυπριακού λαού και στον αγώνα που διεξάγουν οι Κύπριοι στους Αντίποδες, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ευχαρίστησε τα μέλη της κοινότητας για τον γνήσιο πατριωτισμό τους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος μπορεί να φτάσει σε ένα ιστορικό συμβιβασμό χωρίς να διαγράφεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η ταυτότητα του κυπριακού Ελληνισμού.  Αναφερόμενος εξάλλου στην κάθοδο στην Κύπρο της Ειδικής Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη του διαλόγου να αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το πλαίσιο Γκουτέρες αποτελεί μια καλή, όπως ανέφερε, βάση, πάνω στην οποία μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου απάντησε σε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων που υπέβαλαν τα μέλη της κοινότητας και αφορούσαν σε επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως, μεταξύ άλλων, το περιουσιακό ζήτημα και θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Εξήγησε επίσης τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο που αποκτά η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και των ευρύτερων ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΑΧ/ΣΧ)