Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2022 14:50

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Μαρίνος Σιζόπουλος είχε συνάντηση με Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Μαρίνος Σιζόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας κες Catherine Dumas και Isabelle Raimond - Pavero, οι οποίες πραγματοποιούν επισκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο, υπό την ιδιότητά τους ως Εισηγήτριες της Επιτροπής για την ετοιμασία έκθεσης, με θέμα τον επανεξοπλισμό και την επιδείνωση της στρατηγικής κατάστασης στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Σιζόπουλος, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Γαλλία στον στόχο της επίτευξης συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η σημασία της περαιτέρω αναβάθμισης και διεύρυνσης της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας επισήμανε περαιτέρω τη σημασία ανάπτυξης ενεργειακού προγράμματος στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, ειδικότερα υπό το φως της ενεργειακής κρίσης συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Σημείωσε, συναφώς ότι οι τριμερείς συνεργασίες Κύπρου και Ελλάδας με κράτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αποτελούν σημαντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όσον αφορά τις προκλήσεις ασφάλειας που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Σιζόπουλος στηλίτευσε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, μέσω συνεχών παραβιάσεων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και επί του εδάφους της, αλλά και μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Σιζόπουλος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και αιτητών ασύλου διοχετεύονται συστηματικά και οργανωμένα από την Τουρκία στα κατεχόμενα και περνούν στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής κυβέρνησης διασχίζοντας τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός.

Οι κκ Raimond – Pavero και Dumas, ανέφεραν ότι η επίσκεψή τους συνέβαλε στην αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης επί του εδάφους και υπογράμμισαν την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή. Τόνισαν επίσης τη σημασία συντονισμένης δράσης και συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδικότερα για το θέμα της μετανάστευσης, οι Γαλλίδες Γερουσιάστριες υπογράμμισαν τη σημασία από κοινού εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών και του συνεπακόλουθου κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών.

Τονίστηκε τέλος, εκατέρωθεν, η ανάγκη επίτευξης στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και η σημασία ενίσχυσης των μηχανισμών προστασίας της Ένωσης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων μορφών διεθνούς συνεργασίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων κατά της ασφάλειας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)