Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2022 11:15

Αντιπροσωπία της Βουλής συμμετείχε στην 21η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ, στη Πράγα

Οι βουλευτές κ. Γιώργος Κάρουλλας, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου συμμετείχαν στις εργασίες της 21ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2022, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας κ. Κάρουλλας, σε παρέμβασή του κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Josep Borrell, αναφορικά με θέματα επικαιρότητας και τις προτεραιότητες της ΕΕ στους τομείς της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ, εξέφρασε τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εφαρμογή των προνοιών της Στρατηγικής Πυξίδας. Σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό συνεχή απειλή από την Τουρκία και ότι υποχρεούται να προστατεύει την κυριαρχία της και τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, ζήτησε την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Κύπρο. Κάλεσε επίσης για ενισχυμένη παρουσία της Ένωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τη Συντονισμένη Ναυτική Παρουσία μέσω της διαλειτουργικότητας των ένοπλων δυνάμεων. Ο κ. Κάρουλλας εξέφρασε εξάλλου ανησυχία για την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, επισημαίνοντας τους καταστροφικούς κινδύνους που ελλοχεύουν και από τη σχέση αλληλεξάρτησης που αναπτύσσεται μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, μιας χώρας που απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για την πολιτική της ΕΕ για τη διεύρυνση και την επιτάχυνση της προενταξιακής στήριξης των υποψήφιων χωρών, η κα Ατταλίδου σημείωσε ότι η απόφαση της Ένωσης να παραχωρήσει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία και ευρωπαϊκή προοπτική στη Γεωργία αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση των κρατών μελών να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ευρώπη. Επισήμανε ωστόσο ότι η επιτυχία της πολιτικής για τη διεύρυνση εξαρτάται από το βαθμό ειλικρίνειας της ίδιας της Ένωσης, η οποία πρέπει να εκφράζει ξεκάθαρα ότι η κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας των υποψηφίων εξαρτάται από την πρόοδο που θα σημειώσει η κάθε χώρα. Η Ένωση, είπε, πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά στις απαιτούμενες δεσμεύσεις, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν ειδικότερα σε ότι αφορά στο σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απευθυνόμενη επίσης στην τουρκική αντιπροσωπία, τόνισε εμφαντικά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα έχουν παγώσει λόγω των παραβιάσεων των αρχών αυτών από την τουρκική κυβέρνηση, τις οποίες η ΕΕ δεν καταδικάζει ξεκάθαρα. Διερωτήθηκε, τέλος, πώς η ΕΕ μπορεί να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας, όταν ο Πρόεδρός της απειλεί ότι θα εισβάλει σε ένα κράτος μέλος.

Κατά τη συζήτηση για την παραπληροφόρηση, τις υβριδικές απειλές και την κυβερνοάμυνα, ο βουλευτής κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι καθώς οι κοινωνίες ψηφιοποιούνται και γίνονται πιο τεχνολογικά συνδεδεμένες αυξάνονται οι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού. Ο κ. Τρυφωνίδης υπογράμμισε ότι επιβάλλεται άμεσα η δημιουργία κοινής αμυντικής πολιτικής στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημειώνοντας ότι η ανθεκτικότητα κρίνεται ως βασικό στοιχείο για την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και των απειλών στον κυβερνοχώρο, τόνισε την επείγουσα ανάγκη για την ετοιμασία και παρουσίαση μιας υβριδικής εργαλειοθήκης της ΕΕ που θα περιλαμβάνει προληπτικά, συλλογικά και αυστηρά μέτρα επιδεικνύοντας έτσι την αλληλεγγύη των κρατών μελών της ΕΕ στις δημοκρατικές αξίες, διαδικασίες και θεσμούς και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.

Κατά τη συνάντηση των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (GroupMed), που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Κάρουλλας και η κα Ατταλίδου ενημέρωσαν τις αντιπροσωπίες των συμμετεχουσών χωρών (Μάλτα, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), για τις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τους κινδύνους που προκύπτουν, για ολόκληρη τη Μεσόγειο και την ΕΕ, από την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)