Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-09-2022 18:28

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην τελετή βράβευσης του Στ’ Πανελλήνιου και Παγκύπριου Μαθητικού Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας

Αναμφισβήτητα, η συμμετοχή των μαθητών σε λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να αναδείξουν τις δεξιότητες τους στη λογοτεχνική έκφραση και δημιουργία και παράλληλα, να κάνουν κτήμα τους τις αρετές και αξίες της ελληνικής λογοτεχνίας.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για διαγωνισμούς του κύρους και του επιπέδου του Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού και Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας, ο οποίος διεξάγεται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Δημοτικής, Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σίγουρα το θέμα του διαγωνισμού, «από τον ξεριζωμό του 1922 στην προσφυγιά του 1974 και το σήμερα», αγγίζει τη ψυχή του καθενός μας. Φέτος συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την Μικρασιατική καταστροφή και επειδή ακριβώς οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ανακηρύξει το 1922 ως έτος μνήμης και απολογισμού της προσφοράς του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουμε και το χρέος τιμής και σεβασμού προς τους Έλληνες του Πόντου που γνώρισαν πρώτοι τη βιαιότητα και βαρβαρότητα των νεοτούρκων στις αρχές του 20ου αιώνα. Ακολούθησε ο κατατρεγμός των Αρμενίων και, ακολούθως, του Ελληνισμού της Νέας Ιωνίας και των άλλων εδαφών της Μικράς Ασίας, όπου μεγαλούργησε για αιώνες ο ελληνικός πολιτισμός.

Με το ίδιο απεχθές προσωπείο, η Τουρκία στράφηκε το 1974 εναντίον και των Ελλήνων της Κύπρου. Σήμερα δε, επαναφέροντας χωρίς να το αποκρύβει, νέο-οθωμανικές προσεγγίσεις και τακτικές που συγκρούονται κατάφωρα με το διεθνές δίκαιο, επιδιώκει να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι μόνο της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εις βάρος πλείστων άλλων χωρών της περιοχής.

Η μαύρη επέτειος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία. Η μνημόνευση των αλησμόνητων πατρίδων, του Πόντου, της Σμύρνης, της Εφέσου και της Αλικαρνασού, της Αμάσειας και τη Αλλάγιας, της γης που υπήρξε πανάρχαια κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού, αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τις γενιές που πέρασαν και τις γενιές που θα έρθουν.

Η ώθηση των παιδιών να εκφράσουν με το θέμα του διαγωνισμού τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους για την προσφυγιά, την αξία της πατρίδας, τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και την ανάγκη για αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, θεωρώ πως ευθυγραμμίζεται με την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε εκεί που χρειάζεται τους στόχους και την πορεία μας, ώστε με ενότητα και ομοψυχία να διασφαλίσουμε για τις νέες γενιές ένα περισσότερα υποσχόμενο μέλλον σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ασφαλή πατρίδα.

Το Γραφείο μου και εγώ προσωπικά εκτιμούμε ιδιαίτερα κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην καλλιέργεια του πολιτισμού και τη διαφύλαξη της ιστορίας μας μέσω της ενίσχυσης και διάδοσης της Ελληνικής γλώσσας, κάτι στο οποίο στοχεύουμε ιδιαίτερα με τα προγράμματα μας που έχουν κυρίως ως αποδέκτες τους νεότερους των αποδήμων μας, σε κάθε γωνιά της γης.  

Για μας ειδικά τους Έλληνες της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο γνώρισμά μας, αυτή που μας δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξη μας και μας οπλίζει με σθένος και αποφασιστικότητα στον αγώνα μας για διασφάλιση της επιβίωσης του Ελληνισμού στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καμία άλλη γλώσσα δεν αναγνωρίζεται όσο αυτή για την συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Ο ρόλος της υπήρξε θεμελιώδης ανά τους αιώνες. Από την αρχαιότητα κατέστη φορέας μορφοποίησης και διάδοσης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στο διάβα δε των αιώνων, η ελληνική γλώσσα είχε καθοριστική συμβολή στην διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, επιβιώνοντας ως τις μέρες μας, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Είναι η γλώσσα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Είναι η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Είναι ο φορέας, ο οποίος συμπυκνώνει τα ιδανικά και τις αξίες του έθνους μας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό του ενδιαφέροντος μας για την ενίσχυση της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας που χαιρετίζουμε τη σημερινή εκδήλωση έχοντας την ισχυρή πεποίθηση πως οι εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό, όπως η συγκεκριμένη, με τη συμμετοχή ιδιαίτερα των  νέων ανθρώπων, καλλιεργούν κλίσεις και δεξιότητες που τους φέρνουν ακόμα πιο κοντά στις ρίζες μας ενισχύοντας την αξία της ελληνικής γλώσσας και μαζί την εθνική μας ταυτότητα.

Έτσι, είμαι βέβαιος πως οι συμμετοχές των παιδιών με τα έργα που έχουν υποβάλει για τους σκοπούς του διαγωνισμού, εκπέμπουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το αύριο, ένα μήνυμα που και εμείς οι μεγαλύτεροι θα πρέπει να εκτιμήσουμε ιδιαίτερα έχοντας υπόψη τη δύναμη που επιβάλλεται συνολικά να έχουμε αντιμετωπίζοντας τις πολλές προκλήσεις της εποχής.    

Συγχαίρω θερμά τα παιδιά που θα βραβευθούν, όπως και τους διοργανωτές του διαγωνισμού, καθώς και του Παγκύπριου Μαθητικού Συμποσίου Ποίησης «Άφροδίσια 2022» το οποίο θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης με την επιδίωξη να καταστεί θεσμός.

Με τις γνώσεις, τις αξίες και τις αρετές που μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά, οι πνευματικοί μας άνθρωποι φυλάνε κυριολεκτικά Θερμοπύλες. Τους ευχαριστούμε.

----------------------------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό του Επιτρόπου Προεδρίας ανέγνωσε η Λειτουργός του Γραφείου του  κα Θάλεια Π. Αντωνίου.

 

(ΡΜ/ΕΚ)