Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2022 18:30

Χαιρετισμός της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κας Νατάσας Πηλείδου σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση της ΟΕΒ για τα Σχέδια Χορηγιών του Υπουργείου που ενδιαφέρουν τις επιχειρήσεις

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση δράττομαι της σημερινής ευκαιρίας να απευθυνθώ στα μέλη της ΟΕΒ και μαζί με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο να σας ενημερώσουμε για τα Σχέδια Χορηγιών που εφαρμόζουμε προς όφελος των κυπριακών επιχειρήσεων. Εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ευχαριστώ, λοιπόν, θερμά την ηγεσία της Ομοσπονδίας για την αγαστή συνεργασία στη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, αλλά και γενικότερα κατά την κατάρτιση και υλοποίηση πολιτικών που στηρίζουν έμπρακτα το επιχειρείν της χώρας μας κι ενδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητά της.

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος, όπως τον γνωρίζαμε, έχει αλλάξει δραματικά. Από τη μια οι μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούν η επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή, η πανδημία που συνεχίζεται ακόμα και η ενεργειακή κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία και, από την άλλη, οι απαιτήσεις των καταναλωτών για κοινωνικά υπεύθυνες και πράσινες επιχειρήσεις, διαμορφώνουν ένα νέο και, σε μεγάλο βαθμό, πρωτόγνωρο σκηνικό για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Όπως εσείς γνωρίζετε καλύτερα απ’ όλους, οι επιχειρηματίες μας, για να περιορίσουν τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και να εισέλθουν δυναμικά στην ψηφιακή οικονομία, καλούνται, πλέον, να επαναξιολογήσουν τις δραστηριότητές τους και να λάβουν δραστικά μέτρα, μεταξύ άλλων, μειώνοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες μέσω της ενσωμάτωσης πράσινων πρακτικών και καινοτόμων τεχνολογιών.

Σε αυτές σας τις προσπάθειες, το Κράτος παραμένει σταθερός συμπαραστάτης, με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να σας προσφέρει έμπρακτη στήριξη, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με τα Σχέδια Χορηγιών που προκηρύσσουμε.

Για τον σκοπό αυτό η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας κατάφερε να εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους πέραν των €585 εκατομμυρίων για την επταετία 2021-2027. Σημαντικό μέρος από αυτά τα κονδύλια δίνονται, ακριβώς, ως κίνητρο στον εμποροβιομηχανικό μας κόσμο για να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, ψηφιακή αναβάθμιση και πράσινες και κυκλικές πρακτικές. Απώτερος στόχος μας να συμβάλουμε έμπρακτα στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών σας, στην ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους, ούτως ώστε να ανταπεξέλθετε όσο το δυνατό καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε σήμερα λόγω των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας και των λοιπών προκλήσεων.

Το 2021 προκηρύξαμε σχέδια χορηγιών ύψους €130 εκατομμυρίων, ενώ πέραν των €200 εκατομμυρίων θα διατεθούν μέσω των Σχεδίων μας το 2022.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και τα δύο Σχέδια Χορηγιών που θα σας παρουσιάσουν στη συνέχεια, σε λεπτομέρεια, οι συνεργάτες μου: το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης Επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό ύψους €40 εκατομμυρίων, το οποίο είναι ανοικτό και δέχεται αιτήσεις, καθώς και το Σχέδιο Ψηφιακής Αναβάθμισης Επιχειρήσεων, ύψους €10 εκατομμυρίων, που είναι θέμα ημερών να προκηρυχθεί.

Σας καλώ να τα μελετήσετε προσεκτικά και, εφόσον, είστε δικαιούχοι να τα αξιοποιήσετε στο έπακρο. Μπορείτε, επίσης, να αξιοποιήσετε και το ευρωπαϊκό Σχέδιο που τρέχουμε στο Υπουργείο, για την προστασία εμπορικών σημάτων, βιομηχανικών σχεδίων και άλλων δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, με επιχορηγήσεις που αγγίζουν το 90% των τελών διανοητικής ιδιοκτησίας. Επιπλέον, να σας ενημερώσω ότι εντός των επόμενων μηνών θα προκηρυχθεί και το Σχέδιο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ύψους €5 εκατομμυρίων.

Τα τελευταία δύο χρόνια το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες ώστε τα Σχέδιά μας να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονιστούν και να ψηφιοποιηθούν, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες του επιχειρείν.

Σας διαβεβαιώ λοιπόν, και κλείνω με αυτό, ότι το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας βρίσκεται πάντα δίπλα σας, για να σας στηρίζει έμπρακτα και να σας παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια.

/ΣΧ