Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2024 14:53

Ο Υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τον νέο Υπουργό Πετρελαίου της Αιγύπτου

Τρόπους συνεργασίας για επίσπευση της αξιοποίησης των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο νέος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Karim Badawi σε σημερινή συνάντησή τους, στη Λευκωσία. 

Η επίσκεψη του κ. Badawi στην Κύπρο πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του κ. Παπαναστασίου, με σκοπό μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Υπουργών. 

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη αντιπροσωπιών των δύο χωρών, υπό τους κ. Παπαναστασίου και κ. Badawi, συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου και Αιγύπτου ως προς την υλοποίηση του κοινού στόχου της δημιουργίας ενός αξιόπιστου ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη για μεταφορά φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας. 

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι τρόποι, με τους οποίους θα μπορούσε να επισπευσθεί η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, με τη χρήση υφιστάμενων υποδομών της Αιγύπτου και τη μεταφορά αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στη γείτονα χώρα για υγροποίηση και εξαγωγές στις διεθνείς αγορές να αποτελεί μια από τις κύριες επιλογές για την αξιοποίησή τους.

(ΓΑ/ΓΣ/ΝΖ)