Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-07-2018 12:18

Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή, στην Πάφο, χθες

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να ευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνησή μας. Για να εκτελέσουμε μαζί το ιερό καθήκον της απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής προς τους ηρωικώς πεσόντες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας

Δεν είναι μόνο μία οφειλόμενη προς τους νεκρούς μας τιμή, η πραγματοποίηση των μνημόσυνων και των εκδηλώσεων για την εισβολή. Είναι μία ανάγκη για όλους μας καθώς μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις οξύνεται η μνήμη, εγείρονται τα αισθήματα και υποχρεωνόμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως η σημερινή κατάσταση πραγμάτων, η συμβίωση με την κατοχή, δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας. 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, 

Το μαύρο καλοκαίρι του 1974 σημάδεψε ανεξίτηλα τις ψυχές. Μέσα σε λίγες μέρες γκρεμίστηκαν όλα όσα είχαμε δημιουργήσει. Νεκροί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες. Η ιστορική μας κατάθεση στα χώματα της Κύπρου, η αδιάλειπτη δηλαδή φυσική παρουσία μας στην κατεχόμενη σήμερα πατρίδα, πλήγηκε  βάναυσα. Οι άνθρωποι  υπό τη βίαιη απειλή του πάνοπλου τουρκικού στρατού αναγκάστηκαν να σκορπιστούν σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού μας, αλλά και να ξενιτευτούν.

Όσοι έφυγαν τότε κυνηγημένοι ως μικρά παιδιά είναι σήμερα μεσήλικες που έστησαν ξανά τη ζωή τους. Πίσω τους όμως υπάρχει ζωντανό στις μνήμες τους, ένα μεγάλο κομμάτι της Ιστορίας μας, γεμάτο από πολιτισμό, βιώματα, οικογενειακή παράδοση. Οι πρόσφυγες, οι συγγενείς των πεσόντων και των αγνοουμένων βιώνουν για 44 τόσα χρόνια, τη δοκιμασία της προσφυγιάς και του ανθρώπινου πόνου. Για 44 χρόνια, οι τραγικές συνέπειες της τουρκικής επιδρομής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν αναλλοίωτες: οι εγκλωβισμένοι, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού αποτελούν τα αδιάσειστα τεκμήρια της συνεχιζόμενης διεθνούς παρανομίας  εις βάρος της Κύπρου.

Αυτή δεν  μπορεί να είναι η μοίρα μας. Η ιστορική μας ευθύνη είναι να αποκαταστήσουμε την ιστορική συνέχεια στον τόπο μας, να επαναφέρουμε την πορεία των πραγμάτων και να επανασυνθέσουμε τον κοινωνικό ιστό που βίαια διαλύθηκε το 1974.

Όπως καλά γνωρίζετε  πρόθεσή μας είναι να εμπλακούμε ξανά  σε έναν νέο διάλογο προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, προκειμένου να την απαλλάξουμε από τα κατοχικά στρατεύματα και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και προοπτικής για το μέλλον. Σαράντα τέσσερα χρόνια είναι πολλά. Τα τετελεσμένα δημιουργούν νέα δεδομένα κι αλλοιώνουν τα συστατικά της λύσης. Ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος παράγοντας στην προσπάθειά μας για αναζήτηση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής  λύσης.

Μέσα από τη διαπραγμάτευση που  επιθυμούμε να διεξάγουμε, επιδιώκουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη να επιλέγει τον χώρο διαμονής του. Να ζει με ασφάλεια σε μία χώρα για την οποία θα αποφασίζουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της και δεν θα στηρίζεται σε ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα, στην οποία η ασφάλεια της μίας κοινότητας δεν θα λειτουργεί εις βάρος της άλλης.

Να επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης που θα κατοικήσει, σε ένα κράτος που θα του διασφαλίζει τα δικαιώματα του στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Διεκδικούμε μία έντιμη  λύση που θα μετατρέψει τις επιδιώξεις μας σε ένα λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα προβλήματα που συναντούμε και θα συναντήσουμε είναι μεγάλα. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά, μία πατρίδα απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και διαχωριστικές γραμμές. Οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια χώρα ασφαλή και ευημερούσα.

Κυρίες και κύριοι,

Μετά από μήνες η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για διορισμό της κ. Τζέιν Λούτ ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει αύριο [σ.σ. Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018] συνάντηση με την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και είναι διακηρυγμένη πρόθεσή του να θέσει ενώπιον της, την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου.

Στόχος, η αξιοποίηση του κεκτημένου των συνομιλιών και ιδιαίτερα του πλαισίου Γκουτιέρες, που επιτεύχθηκε μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία. Η από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας εξεύρεση μιας λύσης, που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους, με την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού. Μιας λύσης που θα είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της χώρας μέλους της Ε.Ε και η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας.

Ελπίδα μας είναι πως σε έναν διάλογο που θα πραγματοποιείται χωρίς απειλές και εκβιασμούς, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να κατατεθούν τέτοιες προτάσεις που θα σέβονται πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών.

Για την Κύπρο δεν  υπάρχει άλλος δρόμος για μια πατρίδα χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς συρματοπλέγματα.

Σήμερα, υποκλινόμαστε ευλαβικά στη μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων μας. Στη μνήμη αυτών που έγιναν θυσία στον βωμό της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της τιμής και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Τους οφείλουμε μια πατρίδα, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα αγωνίζονται καθημερινά για την πρόοδο και την προοπτική, για να κάνουν αυτό το κομμάτι γης ένα παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και προκοπής.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την δημοκρατία στην Κύπρο.

(ΔΚ/ΜΛ)