Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2022 11:48

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO Mondiacult 2022 συμμετείχε ο Υφυπουργός Πολιτισμού

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Γιάννης Τουμαζής συμμετείχε στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου της UNESCO Mondiacult 2022 με θέμα «Πολιτιστικές Πολιτικές και Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο διεξήχθη στο Μεξικό στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2022.

Στην παρέμβασή του ο Δρ Τουμαζής σημείωσε την αξία του Πολιτισμού ως παγκόσμιου αγαθού και κύριου συστατικού για την αειφόρο ανάπτυξη τις ερχόμενες δεκαετίες, μέσω σύνδεσης της κληρονομιάς, της σύγχρονης δημιουργίας και της τεχνολογίας. Επεσήμανε δε την αναγκαιότητα της ισότιμης προσβασιμότητας σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους και τις πιο αδύναμες ομάδες που δεν έχουν επαρκή εκπροσώπηση.

Στη διάρκεια του ταξιδιού του ο Υφυπουργός Πολιτισμού είχε επαφές τόσο με αξιωματούχους της UNESCO όσο και με ομολόγους του από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, είχε συναντήσεις τόσο με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κα Audrey Azoulay, την οποία και προσκάλεσε να επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο, όσο και με τον κ. Ernesto Renato Ottone Ramirez, Βοηθό Γενικό Διευθυντή της UNESCO για τον Πολιτισμό.

Σε συνάντηση του με τον Υπουργό Πολιτισμού της Αρμενίας, ο Δρ Τουμαζής συζήτησε τις προοπτικές ενδυνάμωσης της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας και θεσμοθέτησης πολιτιστικών ανταλλαγών σε ετήσια βάση. Με την Υπουργό Πολιτισμού της Ιορδανίας συζήτησαν τη δημιουργία ενός μεσογειακού πολιτιστικού δικτύου που να προωθεί τις πολιτιστικές συνεργασίες των χωρών της περιοχής.

Ο Υφυπουργός είχε, επίσης, συναντήσεις με τους διευθυντές σημαντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας (Μουσείο Ανθρωπολογίας, Μουσείο Tamayo, Casawabi και άλλα) με στόχο τη συνεργασία των δύο χωρών τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά όσο και στη σύγχρονη δημιουργία.

Επίσης, επισκέφθηκε σημαντικά κέντρα χειροτεχνίας και παραδοσιακών τεχνών και διερεύνησε τις προοπτικές συνεργασίας και ανταλλαγών μεταξύ της Κυπριακής Χειροτεχνίας και της Μεξικανικής.


(ΕΛ/ΜΒ/ΕΧΡ)