Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2022 12:36

Παρέμβαση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού στη Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμο και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Πράγα, οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της ΕΕ. Στη Διάσκεψη συμμετέχει αντιπροσωπία της Βουλής,  αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέα Καυκαλιά και τα Μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Σάβια Ορφανίδου και κ. Χρύση Παντελίδη, αντίστοιχα.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές, αλλά και ιδιαίτερες προκλήσεις όσον αφορά στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητάς (ΕΣΑΑ), εξ αιτίας τόσο εξωγενών όσο και ενδογενών παραγόντων.

Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ότι η αύξηση των τιμών ενέργειας και των αγαθών, οι πληθωριστικές πιέσεις και η επακόλουθη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ελλοχεύουν κινδύνους για την υλοποίηση των ΕΣΑΑ, καθώς αυξάνουν το κόστος υλοποίησής τους. Εν προκειμένω, η κ. Ερωτοκρίτου χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού που διέπει τον ΜΑΑ, η οποία σκοπεί στην ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ΕΕ, που συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του Σχεδίου REPowerEU. Εξέφρασε δε την ελπίδα για κατάληξη των τρεχουσών διαπραγματεύσεων της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ για την αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού, το συντομότερο δυνατόν.

Η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε ιδιαίτερα τον αρνητικό αντίκτυπο των  δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων στην κυπριακή οικονομία, ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία, η οποία διοχετεύει παράνομους μετανάστες μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις ενδογενείς προκλήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΑΑ της Κύπρου, η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε την εγγενή πολυπλοκότητα του Σχεδίου. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη συνοχής και συντονισμού ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη πόρων και η αλληλοεπικάλυψη στόχων και ορόσημων, που περιλαμβάνονται στο ΕΣΑΑ της Κύπρου και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, είχε εξ ιδίας πρωτοβουλίας συνάντηση με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Mikołaj Dowgielewicz. Κατά τη συνάντηση, η κ. Ερωτοκρίτου προέβη σε ανασκόπηση της επικρατούσας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην Κύπρο. Ειδικότερα, έκανε μνεία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Κύπρο, λόγω της έλλειψης προσιτής? στέγασης, αλλά και της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των εγχώριων φοιτητών, υπό το φως του Brexit και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών συνεπεία των διαδοχικών κρίσεων, σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη αύξηση των ενοικίων. Τέλος, η κ. Ερωτοκρίτου και ο κ. Dowgielewicz συζήτησαν δυνατούς τρόπους εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδύσεων από την ΕΤΕπ για την κατασκευή φοιτητικών εστιών και για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής στέγασης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)