Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2022 12:49

Παρέμβαση της βουλεύτριας κ. Σάβιας Ορφανίδου, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Άρχισαν χθες και ολοκληρώνονται σήμερα στην Πράγα οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της ΕΕ. Στη Διάσκεψη συμμετέχει αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αντρέα Καυκαλιά και τα Μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Σάβια Ορφανίδου και κ. Χρύση Παντελίδη, αντίστοιχα.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΜΑ) και τις αναδυόμενες προκλήσεις στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), η κ. Ορφανίδου αναφέρθηκε ειδικότερα στο ΕΣΑΑ της Κύπρου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί την πυξίδα, αφενός, για την έξοδο της Κύπρου από την πανδημική κρίση και αφετέρου, για τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής οικονομίας. Το ΕΣΑΑ, σημείωσε η Κύπρια βουλεύτρια, περιλαμβάνει μια σειρά επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της κυπριακής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην κοινωνική συνοχή.

Η κ. Ορφανίδου σημείωσε ότι, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Κύπρος  κατάφερε να ξεπεράσει τις ολέθριες επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που οδήγησαν τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς και στην επιβολή μέτρων λιτότηταςτο 2013 και να οδεύσει προς ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα και σύστημα δημόσιων οικονομικών. Η κ. Ορφανίδου επισήμανε ότι η Κύπρος αξιοποίησε τη δυναμική των διαδοχικών κρίσεων ως ευκαιρία για διαφοροποίηση της κυπριακής οικονομίας, προκειμένου να καταστεί πιο ανθεκτική σε πιθανούς μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Η κ. Ορφανίδου σημείωσε ότι, παρόλο που η πανδημία και οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιβράδυναν τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και αύξησαν τον πληθωρισμό και στην Κύπρο, ωστόσο, η κυπριακή οικονομία ακολούθησε ανοδική πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουριστικού τομέα και της συνεχιζόμενης επέκτασης των εξαγωγών άλλων υπηρεσιών και της τεχνολογίας πληροφόρησης, όπως άλλωστε καταδεικνύει η πρόσφατη αναβάθμιση της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου από διεθνείς οίκους αξιολόγησης κατά δύο βαθμίδες πάνω από την επενδυτική βαθμίδα. 

Η θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας παρά τους εξωγενείς κλυδωνισμούς, σημείωσε η κ. Ορφανίδου, επιτρέπει στην κυπριακή κυβέρνηση να στηρίζει τους πολίτες, εν μέσω της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, μέσω της προώθησης οριζόντιων και κοινωνικά στοχευμένων μέτρων ύψους €400 εκ., ενώ αναμένεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ενόψει του χειμώνα. Η κυπριακή κυβέρνηση, τόνισε η κ. Ορφανίδου, θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα με στοχευμένο και υπεύθυνο τρόπο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

H κ. Ορφανίδου υπογράμμισε, τέλος, τη στήριξη της Κύπρου στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό την Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την αναθεώρηση του ΜΑΑ, προς αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Εν προκειμένω, η κ. Ορφανίδου χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την υλοποίηση του Σχεδίου REPowerEU, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ χωριστά. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)