Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2022 14:49

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Lidl Wellness Camp

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδεχθήκαμε και φέτος, ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την πρόσκληση της εταιρείας Lidl Κύπρου να θέσουμε υπό την αιγίδα μας το 3ο Lidl Wellness Camp, που διοργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία, γνωστή επίσης και ως Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, αποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και προώθησης δράσεων για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων και της υγιεινής διατροφής για όλους μας.

Η διαχείριση της παραγωγής και της κατανάλωσης, αλλά και ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τον πλανήτη μας και πολύ σημαντικά βήματα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκατοντάδες εκατομμύρια συνάνθρωποι μας σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή που χρειάζονται. H πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση και μας υπενθυμίζουν την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται τα αγροδιατροφικά συστήματα. Ταυτόχρονα, μας δίνουν το έναυσμα να στραφούμε σε πιο ανθεκτικούς και πιο βιώσιμους τρόπους παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων.

Το αισιόδοξο μήνυμα, όμως, είναι ότι η ανθρωπότητα έχει αφυπνιστεί. Οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις για ανασχεδιασμό των διατροφικών συστημάτων, με στόχο η υγιεινή διατροφή να καταστεί οικονομική και προσβάσιμη.

Οι αγρότες - παραγωγοί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα διατροφικά αυτά συστήματα και είναι οι βασικότεροι συντελεστές στην αλυσίδα παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης αγροδιατροφικών προϊόντων.

Στην Κύπρο, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι μας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όπως ο πολυτεμαχισμός του αγροτικού κλήρου, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και, μόλις πρόσφατα, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παράγουν και παρέχουν με ασφάλεια την πλειονότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε.

Αυτό καταδεικνύει τη συμβολή του αγροτικού τομέα στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου μας και επιβεβαιώνει την αξία και τη σημασία της προσπάθειας που καταβάλλει ο αγροτικός μας κόσμος.

Η Κυβέρνηση στηρίζει με όλους τους τρόπους την προσπάθεια αυτή και αποτελεί σταθερό σύμμαχο και συνοδοιπόρο του αγροτικού κόσμου, προωθώντας μέτρα και πολιτικές που συμβάλλουν στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξή του. Ενδεικτικά αναφέρω την αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, την ενθάρρυνση για δημιουργία ομάδων παραγωγών, την ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων και την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Πρόσθετα, το Υπουργείο μας έχει καταρτίσει σειρά μέτρων και σχεδίων, τα οποία αποσκοπούν στην ομαλοποίηση των συνθηκών της αγοράς, τη σταθερή παροχή τροφίμων στην επισιτιστική αλυσίδα και τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων και των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προωθείται μια δέσμη νέων φιλόδοξων πολιτικών στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Πράσινης Συμφωνίας και συμβαδίζει με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μια Στρατηγική που φιλοδοξεί να καταστήσει το σύστημα τροφίμων μας πιο βιώσιμο, δίκαιο, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον, από το αγρόκτημα του γεωργού μέχρι το πιάτο του καταναλωτή.

Οι στόχοι της Στρατηγικής αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για τη διατήρηση της παραγωγής ασφαλών και υγιεινών τροφίμων, με μείωση, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των εισροών συνθετικών γεωργικών φαρμάκων, λιπασμάτων και αντιβιοτικών στη διατροφική αλυσίδα και στο περιβάλλον.

Χωρίς αμφιβολία, ο καταναλωτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να επιλέγει υγιεινά τρόφιμα, που παράγονται με περιβαλλοντικά ορθό και κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, χαρακτηρίζονται από την εντοπιότητα και την εποχικότητα, και συμβάλλουν στην προσπάθεια για μείωση της σπατάλης και της απώλειας τροφίμων.

Πέραν των παραγωγών, βασικοί συντελεστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας είναι όλοι οι εργαζόμενοι στα στάδια επεξεργασίας, συσκευασίας, μεταφοράς, πώλησης, αγοράς, ετοιμασίας και κατανάλωσης των προϊόντων. Ολόκληρο το σύστημα και όλοι οι συντελεστές του, μέσω των ενεργειών και των επιλογών τους, έχουν ρόλο και ευθύνη τόσο για τον τρόπο που λειτουργεί όσο και για τη βιωσιμότητά του.

Η εταιρεία Lidl Κύπρου έχει υιοθετήσει συγκεκριμένη πολιτική βιωσιμότητας, με διάθεση πιστοποιημένων προϊόντων και τήρηση καθορισμένων από τη νομοθεσία ορίων σε σχέση με την ασφάλειά τους, θέτοντας ποσοτικούς στόχους σε σχέση με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων αυτών.

Συγχαίρω, λοιπόν, θερμά τη Lidl Κύπρου για τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της, καθώς και για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Lidl Wellness Camp.

Εύχομαι σε όλους ένα χαρούμενο και παραγωγικό Σαββατοκύριακο στον όμορφο Αγρό, πλούσιο σε εμπειρίες και γνώσεις σε σχέση με το σύστημα προμήθειας της τροφής μας, την ποιοτική διατροφή και τον ισορροπημένο τρόπο ζωής.

(ΕΠ/IK)