Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-10-2022 17:57

Χαιρετισμός Επιτρόπου Ισότητας Φύλων κας Ιωσηφίνας Αντωνίου στην παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης Ισότητας του ΤΕΠΑΚ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέκτητα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη σημερινή σας εκδήλωση και στην παρουσίαση του πρώτου Σχεδίου Δράσης Ισότητας 2022-2025 του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και σας συγχαίρω θερμά για αυτή την πρωτοβουλία.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα τόσο από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ του 1945, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών» (CEDAW – 1979), τη Διακήρυξη δράσης της Πλατφόρμας του Πεκίνου, από Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, με ρυθμίσεις για την προστασία της μητρότητας και τη διευκόλυνση εργαζόμενων με οικογενειακές υποχρεώσεις, από Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την Ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης του 1957 και τη Συνθήκη του Άμστερνταμ του 1999, η οποία εισήγαγε στις Συνθήκες της ΕΕ την αρχή της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όσο και από Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Κοινοτικές Οδηγίες για την προώθηση της έμφυλης ισότητας στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης.

Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα από τους βασικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι προτεραιότητες αυτές συνοψίζονται σε δυο βασικούς στόχους: (α) στην εξάλειψη των νομοθετικών διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας και στην κατοχύρωση της ισότητας ανδρών και γυναικών σ’ όλους τους τομείς του δικαίου, και (β) στην εμπέδωση της αρχής της ισότητας και των ίσων ευκαιριών στην πράξη, η οποία προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, αλλαγή νοοτροπίας, προώθηση ειδικών προγραμμάτων που υποστηρίζουν και ενισχύουν τις γυναίκες στους πολλαπλούς ρόλους που καλούνται να διεκπεραιώσουν, καθώς και ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλα τα προγράμματα και πολιτικές. 

Αρχικά, σε εθνικό επίπεδο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατοχυρώνει την ισότητα των φύλων κάτω από το άρθρο 28, ενώ η Κύπρος εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ισότητα των φύλων, η οποία διατυπώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις όλων των πιο πάνω διεθνών συμβάσεων και οδηγιών που ανέφερα, τις οποίες έχει υπογράψει και επικυρώσει. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετά σχέδια δράσης και στρατηγικές για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την ισότητα των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Έχουν τεθεί σε ισχύ νέες νομοθεσίες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και έχουν δημιουργηθεί νέοι ανεξάρτητοι φορείς. Επιπλέον, διατυπώθηκαν νέες πολιτικές στον τομέα της βίας κατά των γυναικών, της εμπορίας ανθρώπων -ιδιαίτερα στις γυναίκες, της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης, της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας και της πολιτικής ζωής. Το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας και ο Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ) στο πλαίσιο των εργασιών και αρμοδιοτήτων τους, υλοποιούν προγράμματα/βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια με στόχο την ισόρροπη και ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής καθώς και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Εκστρατείες ευαισθητοποίησης με την ευρεία συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων, συναντήσεις και επαφές με τα πολιτικά κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Η έμφυλη ισότητα στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα της UNESCO, η οποία προχώρησε στη σύνταξη της Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων στην Εκπαίδευση 2019-2025. Η στρατηγική επικεντρώνεται σε συστημικές μετατροπές προς όφελος όλων των εκπαιδευόμενων μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών.

Σύμφωνα με το Horizon Europe, το νέο πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία (2021-2027) του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και ευρύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές προώθησης της έμφυλης ισότητας και εξάλειψης των έμφυλων ανισοτήτων και διακρίσεων, της σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών βίας που σχετίζονται με το φύλο, όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα καλούνται να καταρτίσουν και να υλοποιήσουν Σχέδια Δράσης για την προώθηση της Έμφυλης Ισότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΠΑΚ συμμετέχοντας αρχικά στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Gender-Smart και μετέπειτα στη συμμαχία EUT+ προχώρησε στην εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης Ισότητας για το οποίο, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης σας, θα ενημερωθούμε στη συνέχεια. Σας συγχαίρω και πάλι θερμά για αυτή σας την πρωτοβουλία και εύχομαι να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα μας, ιδιωτικά ή δημόσια, που δεν έχουν καταρτίσει ακόμη τέτοια σχέδια.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο εγκρίθηκε από το Συγκλητικό Συμβούλιο και το ότι έχει συγκροτηθεί Συγκλητική Επιτροπή Ισότητας εντός του ΤΕΠΑΚ. Αυτό αποτελεί δέσμευση για αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπιών στα θέματα ισότητας, ποικιλομορφίας και συμπερίληψης. Όμως για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του σχεδίου θα πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος προϋπολογισμός, να υπάρχει η κατάλληλη δομή και το πιο σημαντικό να τυγχάνει στήριξης από την ηγεσία του ιδρύματος. Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο Gender – Smart, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας και τη συμμαχία του EUT+ έφερε την αλλαγή και θα πρέπει να διασφαλισθεί η συνέχειά του.

(ΝΓ/ΕΧΡ)