Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2022 12:48

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε χθες σε συζήτηση στην ΚΣΣΕ για τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και τις ασφαλείς τρίτες χώρες για τους αιτητές ασύλου

Στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε στην Ολομέλεια, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών σε στεριά και θάλασσα και τις ασφαλείς τρίτες χώρες για τους αιτητές ασύλου.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι οι αιτητές ασύλου, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί από τις χώρες υποδοχής, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απελαύνονται σε μη ασφαλείς τρίτες χώρες. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για το διογκωμένο πρόβλημα των παράνομων επαναπροωθήσεων που αντιβαίνουν στα διεθνή νομικά πρότυπα, στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος με πλήρη σεβασμό στο ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο.

Η προώθηση της «Ευρώπης φρούριο» έναντι παντός τιμήματος, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης,  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα τρόπο. Αντίθετα, τόνισε, οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν στην αντιμετώπιση των κύριων αιτίων που προκαλούν τη μετανάστευση και στη διασφάλιση ασφαλών και νόμιμων οδών και αποτελεσματικών διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχετικές πολιτικές, τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο, προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και οικοδόμησης της ειρήνης. Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία, να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη και να διασφαλιστεί η ίση κατανομή ευθυνών μεταξύ των επηρεαζόμενων χωρών.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εργαλιοποιείται το μεταναστευτικό ζήτημα για πολιτικούς σκοπούς, ούτε και να θυματοποιούνται εκ νέου άνθρωποι, οι οποίοι έχουν βιώσει τον πόλεμο, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την καταδίωξη, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής. Επισήμανε δε ότι η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για παράνομες επαναπροωθήσεις.

Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε, τέλος, τη σημασία άσκησης αποτελεσματικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, προώθησης της διαφάνειας και λογοδοσίας και ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου για την ολική αντιμετώπιση των παράνομων επαναπροωθήσεων.


(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)