Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-10-2022 16:29

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Γ. Προδρόμου στην εκδήλωση για παρουσίαση της έκδοσης «Παραμύθια στη Χρονομηχανή»

Είναι όμορφο που στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς συναντιόμαστε για να γιορτάσουμε μαζί την έκδοση ενός βιβλίου με ιστορίες γραμμένες από παιδιά.  Πρόκειται για την έκδοση «Παραμύθια στη Χρονομηχανή», που περιλαμβάνει τις ενδιαφέρουσες ιστορίες που δημιούργησαν παιδιά από δώδεκα δημοτικά σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης «Το Βιβλίο των Σχολείων ΙΙ». Η αξιόλογη αυτή δράση φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής, πρωτοβουλία των καταστημάτων Public Κύπρου, υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης.  Μια συνεργασία που εμπλούτισε το σχολικό πρόγραμμα και τις εμπειρίες των παιδιών και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στη δράση. Η μάθηση μέσω έργου, με την πρωτοβουλία και την ενεργό συμμετοχή των παιδιών είναι κάτι που επιδιώκουμε γενικότερα.

Δυστυχώς, λόγω των μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας, τα τελευταία δύο χρόνια, δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία σχεδιασμού της έκδοσης και η εκτύπωση του βιβλίου, καθώς και η πραγματοποίηση της εκδήλωσης παρουσίασής του.  Βρισκόμαστε, λοιπόν, εδώ, σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, για την ολοκλήρωση της δράσης, με την παρουσίαση του τελικού αποτελέσματός της, της έκδοσης «Παραμύθια στη Χρονομηχανή».

Με αυτή τη δημιουργική εμπειρία αξιοποιήθηκαν η αγάπη των παιδιών για τα παραμύθια και ο ενθουσιασμός τους για τη δημιουργία δικών τους ιστοριών, σε δώδεκα τμήματα σχολείων που συμμετείχαν στη δράση.  Τα παιδιά τμημάτων Ε΄ τάξης και συμπλεγμάτων Ε΄-Στ΄ τάξεων, δώδεκα δημοτικών σχολείων, υπό την καθοδήγηση του συγγραφέα και μεταφραστή βιβλίων για παιδιά, Φίλιππου Μανδηλαρά, μετέφεραν δώδεκα πασίγνωστα κλασικά παραμύθια σε σύγχρονο περιβάλλον, με ήρωες και ηρωίδες που δημιούργησαν μόνα τους.

Η δράση αυτή συνάδει πλήρως με τον διαχρονικό στόχο του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, για ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, καθώς και με το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Λογοτεχνίας, σύμφωνα με το οποίο τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι «…ο κόσμος της λογοτεχνίας είναι κατά βάση ένας κόσμος φαντασίας, ο οποίος αποσκοπεί πριν απ’ όλα στην τέρψη του αναγνώστη και στην έξαψη της περιέργειας και της δικής του φαντασίας».  Στο πλαίσιο αυτό, το Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας προωθεί την άσκηση των παιδιών σε δραστηριότητες δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής, δραστηριότητες που ενεργοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργική και αποκλίνουσα σκέψη.

Η ολοκλήρωση της δράσης και έκδοση του βιβλίου με τις ιστορίες των παιδιών αποτελεί μια σημαντική προσφορά των Public Κύπρου.  Η έκδοση ενός βιβλίου είναι απαιτητική και σύνθετη εργασία και γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά τα Public, που έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να δουν δημοσιευμένες τις ιστορίες τους σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση που παρουσιάζεται στη σημερινή εκδήλωση.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στη συγγραφή των κειμένων, δεν μπορούσαν να είναι σήμερα εδώ μαζί μας, αφού τώρα φοιτούν στο γυμνάσιο.  Εκπροσωπούνται όμως, εδώ από τους διευθυντές και τις διευθύντριες των δημοτικών σχολείων απ’ όπου αποφοίτησαν. Μαζί μας έχουμε όμως και παιδιά, μέλη των Μαθητικών Συμβουλίων των σχολείων αυτών, για να υπάρχει συνέχεια, που υπάρχει και να ξέρουν και τα σημερινά παιδιά τί έκαναν οι συμμαθητές τους πριν από αυτά  καθώς και από τους/τις εκπαιδευτικούς που δούλεψαν μαζί τους για το όμορφο αυτό αποτέλεσμα.  Εκπαιδευτικούς, που συγχαίρω θερμά.

Είμαι βέβαιος ότι όταν έφτασε κοντά τους το βιβλίο, το καλοκαίρι που πέρασε, θυμήθηκαν την εμπειρία που βίωσαν και διάβασαν με μεγάλη ευχαρίστηση τις ιστορίες τους όπως και εκείνες των άλλων παιδιών.  Το κύριο όφελος της δράσης αυτής είναι η εμπλοκή των παιδιών  στη διαδικασία της δημιουργικής ανάγνωσης και επεξεργασίας κλασικών παραμυθιών, της συλλογικής δημιουργικής συγγραφής της δικής τους ιστορίας, καθώς και η γνωριμία και η αλληλεπίδρασή τους με τον συγγραφέα.

Απευθύνω, λοιπόν, τα θερμά μου συγχαρητήρια στα παιδιά, τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις διευθυντές/διευθύντριες/διευθύνουσες των δώδεκα δημοτικών σχολείων, της σχολικής χρονιάς 2019-2020, για τον ενθουσιασμό με τον οποίο αγκάλιασαν την όλη δράση: Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, Αυγόρου Β΄,  Δρούσειας, Ερήμης (Ενιαίο Ολοήμερο), Καμπιών - Εθνομάρτυρα Κυπριανού, Κελλιών, Λεμεσού ΚΒ΄ - Αγίου Γεωργίου, Μέσα Γειτονιάς ΚΘ΄ - Γ.Ν. Καλογερόπουλου, Ξυλοτύμβου Β΄, Παλουριώτισσας Γ΄, Περιστερώνας και Τσερίου Α΄.

Καθοριστική  για την επιτυχία της δράσης «Το Βιβλίο των Σχολείων ΙΙ» ήταν η συμβολή του συγγραφέα κ. Φίλιππου Μανδηλαρά. Οι γνώσεις και η εμπειρία του κ. Μανδηλαρά, από την ενασχόλησή του τόσο με την παιδική λογοτεχνία όσο και με δράσεις δημιουργικής γραφής για παιδιά, ήταν σημαντικά στοιχεία για την επιτυχία της δράσης αυτής.  Η συνεργασία του με τα σχολεία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε παιδιά και εκπαιδευτικούς και τον ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά.   Για το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή το βιβλίο που κρατούμε σήμερα στα χέρια μας, εκτός από τον κ. Φίλιππο Μανδηλαρά, συγχαίρω βεβαίως και  τον εικονογράφο Νίκο Γιαννόπουλο, καθώς και όλη την ομάδα που εργάστηκε για το άρτιο αποτέλεσμα.

Τέλος, ευχαριστώ τα Public Κύπρου, ακόμη μια φορά, τόσο για την ευκαιρία που έδωσαν, για δεύτερη χρονιά, σε παιδιά και εκπαιδευτικούς να εμπλακούν στην πρωτότυπη αυτή φιλαναγνωστική δράση όσο και για την απόφασή τους να δοθούν όλα τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου για τη στήριξη μαθητών και μαθητριών που έχουν κάποιες ανάγκες.

Με την έκδοση ενός βιβλίου, οι συγγραφείς παραδίδουν το έργο τους στον τελικό του προορισμό, τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες.  Και τότε το βιβλίο γίνεται πια ένα ταξίδι με λόγια, εικόνες, ιστορίες, αρχίζει άλλες διαδρομές. Οι ιστορίες λοιπόν των δώδεκα σχολείων μας ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι και σ΄ αυτό το ταξίδι θα πάρουν μαζί τους πολλά παιδιά, αναγνώστες και αναγνώστριες. Εύχομαι το βιβλίο «Παραμύθια στη Χρονομηχανή» να είναι καλοτάξιδο!

ΙΠ