Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2018 12:05

Χαιρετισμός Ψηφιακού Πρωταθλητή της Κύπρου δρ Στέλιου Χειμώνα στην παρουσίαση: «Συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες του ΓΤΠ για την ψηφιοποίηση του πολιτισμού της Κύπρου»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να λάβω μέρος στην παρουσίαση των δράσεων που υλοποιούνται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε συνεργασία με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, για την ψηφιοποίηση του πολιτισμού της Κύπρου, στο πλαίσιο τόσο της μεταξύ τους συνεργασίας βάσει του κοινού τους μνημονίου απ’ όπου πηγάζει και η σημερινή παράδοση των χιλιάδων ψηφιοποιημένων φωτογραφιών, όσο και της συνεργασίας τους μέσα από τον Ψηφιακό Ηρόδοτο.  

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι έργο που επιβάλλει τη συμβολή όλων και ταυτόχρονα κοινό όραμα και κατ’ επέκταση κοινό στρατηγικό σχέδιο, με στόχο την καταγραφή, τη σωστή διαχείριση και τη διαφύλαξη κάθε πολιτιστικού και πολιτισμικού στοιχείου, προς όφελος των επόμενων γενεών, αλλά και της ιστορίας μας.

Καλούμαστε λοιπόν να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα του πολιτισμού, που δεν είναι άλλο από την ψηφιοποίηση του. Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και τα μέσα που παρέχει σήμερα η τεχνολογία. 

Ανταποκρινόμενοι σ’ αυτές τις προκλήσεις, τον Φεβρουάριο του 2018 ιδρύθηκε η Εθνική Επιτροπή Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Η Επιτροπή αυτή είναι το επιστέγασμα πολύχρονης διαβούλευσης, συνεργασίας και άοκνων προσπαθειών μεταξύ των φορέων της Κύπρου, οι οποίοι ειδικεύονται και εμπλέκονται σε θέματα ψηφιακής ανάπτυξης, προώθησης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Μέσα από τη στελέχωση της Επιτροπής διαμορφώθηκε ένα διευρυμένο φάσμα συνεργασίας και συντονισμού, με συνεργάτες τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, την Κυπριακή Βιβλιοθήκη, το Κρατικό Αρχείο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, την Αρχιεπισκοπή και την Ένωση Δήμων Κύπρου.

Οι φορείς αυτοί  έχουν στην κατοχή τους αξιόλογο υλικό, τόσο σε ψηφιακή όσο και σε αναλογική μορφή, το οποίο στο σύνολό του συνθέτει την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας.

Παράλληλα, η Επιτροπή στοχεύει στη χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής, ώστε όλοι, ανεξαρτήτως μεγέθους και εμβέλειας, να επωφελούνται ισότιμα από τους διαθέσιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας, που θα επιτρέπει την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών με τα αντίστοιχα οφέλη. 

Είναι συγχρόνως, εξίσου σημαντική η αξιοποίηση από την Επιτροπή των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την προσέλκυση τουρισμού και την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον πολιτισμό.

Η δράση της Επιτροπής Ψηφιοποίησης έχει αρχίσει ήδη να παίρνει σάρκα και οστά.

Λαμβάνοντας υπόψη, τα αποτελέσματα εξειδικευμένης μελέτης που έχει διενεργηθεί για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τον πολιτιστικό πλούτο της Κύπρου, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε πρώτο στάδιο στη δημιουργία ενός αποθετηρίου, όπου το πολιτιστικό απόθεμα των εμπλεκόμενων αρχών θα ψηφιοποιείται, θα τεκμηριώνεται και θα φυλάσσεται σε υπολογιστικό νέφος.

Παράλληλα, μέσω της εμπειρογνωμοσύνης των μελών της Επιτροπής, θα επιτευχθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των φορέων ψηφιοποίησης, καθώς επίσης και η δυνατότητα άντλησης κονδυλίων. Εξετάζονται ήδη τρόποι αξιοποίησης κονδυλίων για ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, αλλά και μέσω διακρατικών συμφωνιών, όπως το Interreg.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι ο σκοπός της σημερινής παρουσίασης ευθυγραμμίζεται απόλυτα και με τις δικές μας ενέργειες. Όλες οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες που καταβάλλονται από όλους τους φορείς, ενισχύουν και ενδυναμώνουν τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μεταξύ Υπηρεσιών και Τμημάτων του ίδιου του δημόσιου τομέα. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τη Διευθύντρια του ΓΤΠ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής ενημερωτικής συνάντησης.

Τέτοιες πρωτοβουλίες ανοίγουν τον δρόμο στην επιστήμη, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Προσδίδουν νέες διαστάσεις στην ψηφιοποίηση.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας.

(ΜΓ)