Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2022 17:35

Χαιρετισμός της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας και Προέδρου Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών δρος Χριστίνας Γιαννάκη στην 1η Επιστημονική Ημερίδα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην 1η Επιστημονική Ημερίδα της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, με συνδιοργανωτή τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι εμβολιασμοί, αποτελούν ένα από τα πιο αποτελεσματικά «όπλα» που διαθέτει η ανθρωπότητα για πρόληψη μεγάλου αριθμού ασθενειών και διατήρηση της υγείας. Στην Κύπρο η οργανωμένη εφαρμογή μέτρων για πρόληψη και καταστολή λοιμωδών νοσημάτων άρχισε στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ η ευρεία εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού για τα παιδιά και τους έφηβους από το 1974, αποτελώντας μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές Δημόσιας Υγείας.

Με γνώμονα το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν τεκμηριωμένα σημαντική παρέμβαση, με την καλύτερη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει υλοποιήσει πλέον ένα επικαιροποιημένο, Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της Κύπρου.

Έτσι σήμερα το Σχήμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων όπως βλέπετε στη διαφάνεια (slide 1), περιλαμβάνει εμβόλια όπως αυτό του Μηνιγγιτιδοκόκκου ACWY, της Ανεμευλογιάς, του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και για τα δύο φύλα, της γρίπης, καθώς της Ηπατίτιδας Α, εμβόλια που δεν υπήρχαν στο προηγούμενο Σχήμα του Υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται ότι το εν λόγω Σχήμα, εφαρμόζεται πλήρως στα πλαίσια του ΓεΣΥ, αλλά και στα Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας για μετανάστες, πρόσφυγες και άλλες ομάδες ανασφάλιστων. Στη διαφάνεια (slide 2), βλέπετε τα συνοπτικά δεδομένα εμβολιαστικής κάλυψης για τα παιδιά και τους έφηβους στα πλαίσια του ΓεΣΥ για το 2021. 

Παράλληλα, η Επιτροπή πρότεινε το νέο Σχήμα Εμβολιασμών Ενηλίκων και Ειδικών Ομάδων, πουδεν υπήρχε στην Κύπρο προηγουμένως, όπως φαίνεται στις διαφάνειες (slide 3 και 4). Το Υπουργείο Υγείας έχει διασφαλίσει την πρόσβαση στο εν λόγω Σχήμα, μέσω των Κέντρων Εμβολιασμού Ενηλίκων του Υπουργείου Υγείας μέχρι την πλήρη υλοποίηση του στα πλαίσια του ΓεΣΥ.  Ήδη Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, έχει αρχίσει τους εμβολιασμούς μέσω των Προσωπικών Ιατρών Ενηλίκων για ένα αριθμό εμβολίων που περιλαμβάνουν την γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο, τον έρπητα ζωστήρα και το HPV.

Η αποφάσεις για τα πιο πάνω, αλλά και για μετέπειτα αλλαγές, πραγματοποιούνται πάντοτε μετά από μελέτη των πρόσφατα ανοσολογικών, επιδημιολογικών και κοινωνικών δεδομένων της Κύπρου, του κόστους, τις σχετικές επιστημονικές έρευνες, τις συστάσεις διεθνών οργανισμών όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του European Center for Disease Prevention and Control, αλλά και με βάση άλλα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού.

Τονίζεται, ότι το Υπουργείο Υγείας έχει διαχρονικά επενδύσει στην ανοσοποίηση του πληθυσμού μέσω του εμβολιασμού, ως ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους. Έτσι με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, το κόστος εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και είναι πάνω από 17 εκατομμύρια σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που ήταν γύρω στα 2,2 εκατομμύρια, με την αύξηση των δαπανών να είναι γύρω στο 670 τοις εκατό.

Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτές εφαρμόστηκαν εν μέσω των προκλήσεων και των δυσκολιών της πανδημίας του COVID-19, όπου είναι γενικά παραδεκτό, ότι οι εμβολιασμοί αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από αυτή. Με στόχο την άμεση προστασία των ατόμων και κυρίως αυτών που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης του COVID-19, η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεχώς επικαιροποιεί τις αποφάσεις της, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα για τα εμβόλια έναντι της νόσου. Σήμερα ο εμβολιασμός παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι της νόσου, και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2022 (slide 5), το ποσοστό εμβολιασμών του πληθυσμού άνω των δεκαοκτώ ετών με πρωτογενή εμβολιασμό ήταν 86,1%, ενώ 72% εμβολιάστηκε με την ενισχυτική δόση, συμπεριλαμβανομένης της 3ης, 4ης και 5ης δόσης. Τονίζεται ότι για τις ενισχυτικές δόσεις, χρησιμοποιούνται μόνο τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer (BA.4 και 5) και της Moderna (BA.1).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το σημαντικό έργο που επιτελούν, να συγχαρώ την υπεύθυνη στάση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος παρουσιάζει πλούσια δράση και σημαντική προσφορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας, αλλά και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, την Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου καθώς, επίσης, και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, για την υποστήριξή τους στην υλοποίηση της ημερίδας.

Καταληκτικά θέλω να υπογραμμίσω ότι το Υπουργείο Υγείας καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ενδυνάμωση των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης, αφού ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί μια στατική δραστηριότητα, αλλά μια δυναμική διεργασία συνεχώς εξελισσόμενη. Έτσι σε μια εποχή που σηματοδοτείται από ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και από νέες προκλήσεις για το σύστημα υγείας, θα πρέπει όλοι μας να συνεργαστούμε και να ευαισθητοποιηθούμε, ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Θα ήθελα, επίσης, να συγχαρώ  τους συμμετέχοντες, αφού η παρουσία σας είναι απόδειξη του προσωπικού σας ενδιαφέροντος για τις νέες εξελίξεις στο τομέα των εμβολιασμών.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι κάθε καλή συνέχεια και επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας.

(ΣΧ)