Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2022 16:42

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 11ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ (ΜΟΚΕ Ευρωπόλ) στις Βρυξέλλες.

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης σε σχέση με ζητήματα αρμοδιότητας της ΜΟΚΕ Ευρωπόλ όπως προκύπτουν από την αναθεώρηση του Κανονισμού της, ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε στο πολύ δύσκολο εγχείρημα που έχει επιτευχθεί μέσα από την αναθεώρηση του Κανονισμού της προκειμένου αφενός να τηρηθεί η  ισορροπία μεταξύ της συλλογής πληροφοριών από τις αστυνομικές αρχές για εξιχνίαση και καταπολέμηση εγκλημάτων και, αφετέρου, της ανάγκης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Περαιτέρω, ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε στην παράνομη μετανάστευση και στην εργαλειοποίησή της στην Κύπρο από την Τουρκία και παράλληλα τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Ευρωπόλ με τα κράτη μέλη, τις τρίτες χώρες, τους ιδιωτικούς φορείς, τα θεσμικά και άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήγοντας, ο κ Σαββίδης εξέφρασε τον προβληματισμό του κατά πόσο τα διαφορετικά νομικά συστήματα των κρατών μελών, επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο την εφαρμογή του αναθεωρημένου άρθρου 6 του Κανονισμού της Ευρωπόλ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον Εκτελεστικό Διευθυντή να προτείνει στις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους μέλους την έναρξη, τη διεξαγωγή ή τον συντονισμό ποινικής έρευνας.

Σε παρέμβασή του για το ίδιο θέμα ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η παροχή πρόσθετων εργαλείων και αρμοδιοτήτων στην Ευρωπόλ απαιτεί την ενίσχυση της δημοκρατικής εποπτείας και της λογοδοσίας της και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες που προσφέρονται για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Υποστήριξε δε ότι η ΜΟΚΕ πρέπει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σύνταξης συνοπτικών συμπερασμάτων και μη δεσμευτικών ειδικών συστάσεων προς την Ευρωπόλ και ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η σύσταση του Συμβουλευτικού Φόρουμ για θέματα προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως προβλέπεται στον αναθεωρημένο Κανονισμό.

Μετά από σχετική αναφορά στην Κύπρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών της Τσεχίας, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε ευχαριστίες προς τον κ. Radek Kaňa για την εποικοδομητική στάση που τήρησε η Τσεχική προεδρία αναφορικά με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε στο κείμενο της πρότασης Κανονισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου. Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ιδιαίτερα ότι στο εν λόγω κείμενο αναγνωρίζονται οι προκλητικές πρακτικές της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι αμιγώς κυπριακό.

Σε παρέμβασή του ο κ. Μυριάνθους ζήτησε πληροφόρηση από την Ευρωπόλ κατά πόσο έχουν γίνει έρευνες για τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πάταξης της παράνομης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στον τομέα της ασφάλειας, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε το γεγονός ότι, ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τη διασύνδεση της εξωτερικής κρίσης και των επιπτώσεών της στην εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμανε επιπρόσθετα ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά οι υβριδικές απειλές αφού σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλειά της. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρθηκε στην συνεχώς αυξανόμενη «τουρκική ρητορική» σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και στις παράνομες μεταναστευτικές ροές που διοχετεύονται μεθοδευμένα από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των κατεχομένων. Ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε, εξάλλου, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην περαιτέρω εξειδίκευση του προσωπικού της Ευρωπόλ σε θέματα υβριδικών απειλών, αλλά και γενικότερα στην τεχνολογική ενίσχυση του Οργανισμού στους τομείς αυτούς.

Περαιτέρω, ο Κύπριος βουλευτής έθεσε ερώτημα για το κατά πόσον ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αναθεώρηση των δράσεων της Ευρωπόλ και της έκθεσης SOCTA λόγω της δραματικής αύξησης των κινδύνων που προκύπτουν από την τρομοκρατία, τη φυγάδευση δισεκατομμυρίων παράνομων κεφαλαίων από την Ρωσία κυρίως μέσω της Τουρκίας αφού η τελευταία δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, την εμπορία προσώπων, τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και την εμπορία όπλων.  Καταλήγοντας, ο κ. Μυριάνθους υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε πως η ασφάλεια των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί κυρίως έμπρακτη αλληλεγγύη μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας, συνέπειας και αυξημένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, των θεσμικών και άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)